Hond bijt baas: wat te doen?

Laatste update: 25 mei 2022
hond bijt eigenaar

Honden en hun eigenaren zijn vaak dikke vrienden. Maar hoeveel je ook van elkaar houdt, soms duikt er een situatie op waarin de hond je bijt. Wat nu? Het allerbelangrijkste is dat je kalm blijft.

Dit incident betekent niet het einde van jullie vriendschap en maakt je hond niet ineens een agressieve moordenaar. Er zijn namelijk veel verschillende redenen waarom een hond tot bijten overgaat.

En voordat je een oplossing kunt vinden, moet je eerst de mogelijke oorzaken goed bekijken. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp hond bijt baas.

Is je hond nog een pup, en hangt hij ineens al kauwend aan je duim? Maak je geen zorgen, iedere pup gaat door deze fase. Net zoals jonge mensenkinderen stopt je pup graag alles in zijn mond; dit is puur speel- of verkengedrag. Lekker kauwen helpt ze zelfs bij het tanden wisselen!

Toch is dit de perfecte tijd om je hond te leren dat dit gedrag niet gewenst is, zodat je in de nabije toekomst geen volwassen gebit in je kuit hebt hangen.

Vijf redenen waarom je volwassen hond je kan bijten

hond bijt baas
  1. Moederlijk instinct – een moeder met puppies
  2. Pijn – een medisch probleem
  3. Angst – je hebt de hond bang gemaakt
  4. Prooi drijven – je speelde een opgehitst, ruig spel met hem
  5. Bezitterigheid – je probeerde iets van hem af te pakken

Moederlijk instinct

De eerste twee redenen zijn vrij gemakkelijk op te lossen. Is jouw hond een moeder met een nestje?

Respecteer dan haar eigen ruimte en laat haar zelf haar nestje verzorgen. Wacht geduldig tot zij er klaar voor is om ook anderen bij haar kleintjes toe te laten.

Sommige (jonge) moeders vinden het allemaal gewoon een beetje spannend en zijn erg beschermend; als je een goede vertrouwensband met haar hebt, draait ze vanzelf bij.

Pijn: hond kan je bijten wanneer hij pijn heeft

hond bijt bij pijn

Wanneer je vanuit het niets gebeten wordt en alle de andere redenen passen niet bij jullie situatie, is het wijs om een dierenarts de gezondheid van je hond te laten nakijken.

Honden kunnen hun pijn erg goed verborgen houden, maar kom je (per ongeluk) aan de zere plek, dan kunnen ze direct waarschuwen met een snelle beet.

Je dierenarts kan vaststellen waar de pijn zit, of je hond nader onderzoeken op neurologische aandoeningen die tot de beet hebben geleid.

Ga nooit zelf zitten porren! Je doet meestal meer kwaad dan goed. Soms wordt je hond hier angstig of boos van, wat jullie vertrouwensband niet ten goede komt.

Angst: hond bijt baas soms wanneer hij bang is

Wanneer je hond bijt omdat je hem bang gemaakt hebt, is het wijs om eens goed aan jullie vertrouwensband te werken.

Een beet kan eenmalig zijn – je liep te snel op hem af, zat te dichtbij toen hij wakker werd etcetera.

Maar wanneer je na zo’n incident niet actief laat zien dat je te vertrouwen bent, kan je hond zich toch onzeker gaan voelen. Hij kan dan tegen veel meer dingen, dieren of mensen gaan uitvallen, dus houd hier rekening mee. Een angstige hond is een oncontroleerbare hond!

Wanneer je hond angstig is, zijn er twee dingen die extra aandacht verdienen:

1. Vertrouwen opbouwen

Samen wandelen is bij uitstek de oefening om vertrouwen op te bouwen, mits jij je rustig en assertief opstelt. Zo leert je hond erop vertrouwen dat jij alles onder controle hebt en er niets vervelends gaat gebeuren wanneer jij in de buurt bent.

Gaat het wandelen goed, introduceer dan rustig nieuwe prikkels. Nieuwe mensen, dieren en plekken zoals de markt, de winkelstraat of het station kunnen aan een goede socialisatie bijdragen, mits je dit op de juiste manier introduceert en begeleid.

Een goede socialisatie bevordert een angstloos bestaan.

2. Discipline oefenen

Door discipline te trainen met simpele trucjes zoals “zit” en “blijf”, krijg je meer controle over de situaties waarin je met je hond beland.

Beloon eerst met een koekje en ga dan langzaam over op aandacht en een knuffel. Op deze manier word jij de beloning, waardoor je hond jou met iets fijns associeert.

Dit vermindert de kans aanzienlijk dat hij bang van je wordt en zich gaat verdedigen.

Prooi drijven

Wanneer een hond je bijt vanuit de neiging om zijn ‘prooi’ te pakken, gaat dit vaak per ongeluk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat hij het speeltouw uit je hand wilde grissen, maar daarbij je vinger raakte.

Oeps, tijd om het spelletje aan te gaan passen.

In plaats van een trekspel kun je de focus naar het halen van de bal verschuiven. Zo kan hij nog steeds zijn wilde energie kwijt, maar zit er geen mens meer tussenin.

Combineer het spelen met discipline, wanneer het te wild wordt. Gooi bijvoorbeeld de bal pas weg, wanneer hij rustig en zittend hierop wacht.

Wordt je hond wel èrg fel wanneer jullie met een speeltje bezig zijn? Dan is het handig om wat training hiervoor in te plannen.

Sporten zoals behendigheid en treibbal zijn – vooral voor herders – sporten waarin een felle hond zijn ei kwijt kan en tegelijkertijd een doel heeft.

Bezitterigheid: hond bijt baas soms wanneer je iets van hem afpakt

De beet die volgt wanneer je iets van de hond wil afpakken, zoals eten of een speeltje, komt voort uit bezitterigheid.

Let op: dit is géén ongelukje of spontane reactie. Je hond wordt dan defensief, omdat je iets wilde hebben waarvan hij vindt dat het van hem is. Wanneer je dit gedrag niet corrigeert, kan het tot agressie leiden.

Met bezitterigheid zijn er drie dingen belangrijk.

1. Regels, grenzen en beperkingen

Om een bezitterige bijter aan te pakken, moet je duidelijke regels, grenzen en beperkingen aangeven en je hieraan houden.

Zo leert je hond dat alles wat hij heeft door jou geleverd wordt, of dit nu eten, water, speeltjes of aandacht is. Om te krijgen wat hij wil, zal hij zich eerst kalm en beleefd moeten opstellen tegenover jou. Anders gaat het feest niet door!

2. Gehoorzaamheidstraining

Een goed moment om over het “(laat) los” commando te beginnen. Dit commando gebruik je wanneer je hond een object uit zijn mond moet laten vallen en er actief afstand van moet doen.

Begin met een favoriet speeltje: zeg “los” wanneer hij dit in zijn mond heeft en bied hem in ruil daarvoor iets lekkers aan. Beloon hem wanneer hij het speeltje loslaat en hier geen aandacht meer aan besteed.

Gaat dit goed, werk dit dan geleidelijk uit: geef de beloning nu wanneer hij het speeltje loslaat en jij het zonder problemen kan pakken. Uiteindelijk moet hij bij “los” gewoon laten vallen wat hij op dat moment in zijn mond heeft en iets zonder problemen uit zijn mond laten pakken.

3. Voernijd voorkomen

Hier is het idee hetzelfde als bij het “los” commando van daarnet, maar dan met de voerbak in plaats van een speeltje.

Wanneer je de basisregels rond het voeren duidelijk hebt en het algemene “los” commando goed werkt, kun je hiermee beginnen.

Benader de voerbak wanneer je hond eet en gebruik zijn meest favoriete snack als beloning. Herhaal dit af en toe tijdens voertijd, zo went hij eraan dat braaf zijn tijdens het eten hem meer oplevert dan zijn voerbak beschermen.

De associatie tussen jouw benadering en de heerlijke snacks is dan snel gemaakt!

Blijf kalm

puppy bijt baas

Wij mensen zijn grotendeels gewend om onze wereld te manipuleren met onze handen. De hond doet dit echter met zijn mond. Zo kunnen er ongelukjes ontstaan: hondentanden zijn helaas veel scherper dan onze nagels.

Onthoud dat een beet niet het einde van de wereld is. Blijf kalm, probeer de reden te achterhalen en ga ermee aan de slag om te voorkomen dat het nog eens gebeurt.