Suikerziekte bij de hond behandelen en voorkomen

Laatste update: 3 juli 2019
suikerziekte bij de hond

Suikerziekte bij de hond zien we tegenwoordig steeds vaker.

Er zijn twee verschillende soorten, met elk hun eigen oorzaken.

Hoe herken je suikerziekte bij je viervoeter?

En wat betekent deze diagnose voor hem?

In dit artikel vertellen we je alles over diabetes ofwel suikerziekte bij de hond.

Wat is suikerziekte bij de hond?

Suikerziekte bij de hond wordt veroorzaakt door een te hoog glucosegehalte in het bloed. Glucose (druivensuiker) is een stofje dat de hond uit zijn eten haalt en energie levert aan het lichaam. Ook is het belangrijk voor het onderhoud van de lichaamscellen.

Het eten komt terecht in de darm, van waaruit de glucose opgenomen wordt in de bloedbaan. Via het bloed reist de glucose door het lichaam. Vervolgens nemen de lichaamscellen deze stof in zich op.

Ze doen dit in opdracht van het hormoon insuline. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Wanneer het hondenlichaam te weinig van dit hormoon aangemaakt heeft, wordt er minder glucose opgenomen.

Hierdoor stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed. Het wordt wel aangeleverd vanuit het eten, maar weinig of niet opgenomen door de lichaamscellen. Hierdoor komen deze cellen brandstof tekort.

In dit geval spreken we van suikerziekte, de aandoening heet officieel diabetes mellitus.

Maar wat veroorzaakt dit probleem eigenlijk?

Waarom heeft mijn hond suikerziekte?

Hoe komt een hond aan suikerziekte? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er twee typen van deze ziekte bestaan.

1. Diabetes type 1

Bij het eerste type worden de cellen die insuline aanmaken door het eigen lichaam vernietigd. Daarom valt deze aandoening onder de auto-immuunziekten.

Door de schade aan de cellen wordt (bijna) geen insuline meer aangemaakt. Hierdoor neemt het lichaam weinig tot geen glucose op.

2. Diabetes type 2

Bij het tweede type worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Hierdoor ontvangen ze steeds minder signalering om glucose op te nemen. Ook kan het voorkomen, dat het lichaam te weinig insuline aanmaakt door een infectie of onderdrukking van het proces.

Overgewicht of gebruik van medicatie zoals corticosteroïden kan hier de oorzaak van zijn. Ook de ziekte van Cushing kan suikerziekte veroorzaken. Door een te hoge aanmaak van het hormoon cortisol, zal de reactie van de lichaamscellen op insuline verminderen.

Hiernaast wordt bij sommige teven na de loopsheid teveel groeihormoon aangemaakt, wat de werking van insuline onderdrukt.

Bij het ontstaan van beide typen suikerziekte speelt erfelijkheid een rol.

Symptomen

Wanneer je hond diabetes heeft, zal hij het overschot aan glucose uit zijn bloed moeten krijgen. Dit gebeurt via de nieren. De nieren filteren het bloed, waarbij ze zorgen dat afvalstoffen via de urine uit het lichaam verdwijnen.

Maar omdat er veel overtollige glucose weg te werken is, heeft het lichaam veel urine nodig. Hierdoor gaat de hond veel drinken en veel plassen.

Omdat de lichaamscellen energie tekort komen, gaat je hond meer eten. Toch valt hij af, omdat de benodigde energie de lichaamscellen grotendeels niet zal bereiken. Hierdoor wordt hij lusteloos en moe, wat zelfs kan leiden tot een coma.

Kunnen de nieren de hoeveelheid glucose niet meer wegwerken? Dan zal de hond zich slechter gaan voelen. Braken, verslechterend zicht, maar ook problematiek rondom de doorbloeding en het hart kunnen optreden.

Suikerziekte bij honden behandelen

Het behandelen van suikerziekte bij de hond bestaat uit vier onderdelen. Diagnose, onderliggende oorzaken, medicatie en dieetaanpassing.

Diagnose

Om de diagnose van diabetes te kunnen stellen, zal de dierenarts bloedonderzoek doen bij de hond. In het geval van suikerziekte, vindt men een verhoogd glucosegehalte en een te laag kalium gehalte door al het plassen.

Ook urineonderzoek geeft bevestiging. Men vindt hier glucose en ketonlichaampjes in terug. Ketonlichamen zijn moleculen, die aangemaakt worden wanneer de lichaamscellen vet verbranden bij een tekort aan energie (suikers).

Onderliggende oorzaken

Bij de behandeling van suikerziekte is het van groot belang dat de onderliggende oorzaak aangepakt wordt. Bij teveel groeihormoon, worden de eileiders van de teef verwijderd.

Met de ziekte van Cushing wordt de veroorzakende tumor weggehaald. Ook wordt de hond geholpen met medicatie, wanneer Cushing ontstaan is door langdurig corticosteroïden gebruik.

Medicatie

Hiernaast wordt de patiënt behandeld met medicatie, die de nog aanwezige cellen aanmoedigt om insuline te produceren. Wordt er te weinig of geen insuline meer aangemaakt? Dan moet dit via een injectie toegediend worden in de bloedbaan.

Dieetaanpassing

Ook is een aanpassing van het dieet belangrijk. De hond verkrijgt glucose door koolhydraten en zetmeel. Door deze zo veel mogelijk uit de voeding te schrappen, zal zich minder glucose in de bloedbaan ophopen.

Wanneer de hond steeds hetzelfde voedings- en leefpatroon houdt, is het inbrengen van de juiste dosis insuline veel gemakkelijker. Hierdoor is de suikerziekte beter te behandelen en voorkomt men (onvoorziene) complicaties.

Hypoglykemie Symptomen bij de hond

Een bekende complicatie van suikerziekte is een te laag glucosegehalte in het bloed, ook wel hypoglykemie genaamd.

Dit kan veroorzaakt worden door een:

  • Te hoge insulinedosering
  • Hoger verlies of lagere aanvoering van glucose
  • Plotseling verminderde insulinebehoefte

Door het tekort aan glucose krijgen de hersenen te weinig energie, wat tot sloomheid, coördinatiestoornissen en uiteindelijk coma en sterfte kan leiden.

Hierbij vertoont de hond de volgende symptomen:

  • Onrust
  • Onvrijwillige bewegingen, zoals trappelen met de poten
  • Plotselinge honger, buiten de etenstijden om
  • Sloomheid
  • Trillen of rillen
  • Zich stoten of vallen

Bij deze symptomen dient de hond gelijk wat te eten. Is dit niet meer mogelijk, dien dan 1 gram druivensuiker per kilo lichaamsgewicht toe. Los dit op in een klein beetje water en breng dit aan in de wangen.

Niet in het keelgat! Hierdoor kan de hond stikken als hij niet genoeg bij bewustzijn is.

Wrijf vervolgens het poeder van de druivensuiker op en onder de tong. Geef de hond 3 minuten om verbetering te tonen.

Bel ondertussen de dierenarts. Komt de hond bij? Geef hem dan nogmaals wat druivensuiker en vertrek alsnog naar de dierenartspraktijk.

Diabetes bij een hond voorkomen

Wanneer een hond erfelijk belast is met suikerziekte, is de kans dat hij dit krijgt zeer aanwezig. Toch kan elke hondeneigenaar wat maatregelen treffen om de kans op deze ziekte zo klein mogelijk te houden.

Gelukkige Honden geeft je 5 adviezen voor het voorkomen van suikerziekte bij de hond.

1. Houd je dier fit. Overgewicht bij honden wordt steeds vaker gezien en is een oorzaak van suikerziekte.

2. Vermijd overbodige medicatie. Wil je geen nestje van je teef? Laat haar dan castreren, in de volksmond ook wel steriliseren genoemd. De medicatie om loopsheid te onderdrukken kan tot de ontwikkeling van suikerziekte leiden.

3. Meten is weten. Laat je, indien mogelijk, informeren over gevallen van suikerziekte in de bloedlijn van je hond.

4. Houd het gedrag van je hond in de gaten. In sommige, milde gevallen kan diabetes genezen worden mits men er snel bij is.

5. Verdiep je in de voeding van je hond. Je viervoeter is een vleeseter, waardoor zijn lichaam weinig met zetmeel (een type koolhydraten) kan. Zorg ervoor dat de voeding gebaseerd is op vlees en niet op vleesachtige producten. Mijd vullers zoals maïs, maïsmeel en granen.