Waarom trilt mijn hond?
Laatste update: 2 juli 2019Je maakt je zorgen omdat je hond soms of aanhoudend trilt.
Het is belangrijk om dit gedrag goed te onderzoeken.
In sommige gevallen kan er namelijk iets mis zijn.
Het trillen kan veroorzaakt worden door ziekte, pijn, kou, angst, stress of ouderdom.
In dit artikel leer je de bijbehorende symptomen te herkennen en bespreken we de behandelopties.
Ontdek wat je zelf kunt doen om je hond te ondersteunen en wanneer het raadzaam is om een dierenarts te bezoeken.
Je hond trilt plotseling
Je hond trilt opeens en je weet niet waarom. Iedere hond voelt zich weleens niet lekker. Dat kan gebeuren.
Toch is het verstandig alert te zijn op veranderend gedrag van je viervoeter. Bij éénmalige, kleine veranderingen is er vaak niks aan de hand.
Maar blijft je hond trillen? En komt het heftig of plotseling opzetten? Dan is het tijd om een dierenarts te raadplegen.
Je kunt de dierenarts helpen een diagnose te stellen.
Hoe doe ik dat?
Door je goed in te lezen over de mogelijke oorzaken van het gedrag van je hond. Met deze kennis observeer je jouw hond en maak je aantekeningen en filmpjes.
Tip: Lees je goed in over de mogelijke oorzaken, maak aantekeningen en film het tril-gedrag van je hond. Dan ga je goed voorbereid op dierenartsbezoek.
Oorzaken van een trillende hond
Bij lage temperaturen of bij honden op leeftijd, zie je dit gedrag wat vaker dan gewoonlijk. Houd je hond echter goed in de gaten.
Geen moment voor paniek, misschien wel tijd voor een dekentje.
De oorzaken van trillen kun je onderverdelen in de volgende vier thema’s:
- Pijn
- Angst
- Stress
- Ziekte
Hond trilt van pijn
Wanneer je hond trilt kan pijn de boosdoener zijn. Dit is een veelvoorkomende oorzaak. De pijn wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een wond.
Maar geregeld is de oorzaak van het ongerief niet direct zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan obstipatie of een ernstige worminfectie.
Schade aan weefsel of organen kan veel pijn veroorzaken, waardoor je hond kan gaan trillen.
De meest bekende symptomen van pijn bij de hond zijn:
- Piepen of janken
- Minder willen of kunnen bewegen
- Verhoogde hartslag en/of ademhaling
Vermoed je dat het trillen wordt veroorzaakt door pijnklachten?
Lees meer over de symptomen in ons artikel “Heeft mijn hond pijn?“
Hond trilt van angst
Een hond kan ook gaan trillen door angst. Maar niet elke hond is voor hetzelfde bang. Waar de een in paniek raakt door vuurwerk, kijkt de ander niet eens op.
Toch zijn er algemene situaties waarin veel honden angstprikkels ervaren. Deze situaties kun je onderverdelen in drie categorieën: verandering van omgeving, angst voor persoon of voorwerp, en overprikkeling.
1. Verandering van omgeving
Een hond is gebaad bij een stabiele omgeving. Voorspelbaarheid brengt hem namelijk rust en zekerheid. Verandering in de omgeving kan deze balans doorbreken.
Een scheiding, verhuizing of zelfs vakantie kan verwarrend zijn voor je hond. Dit kan tot angst leiden.
Echter, een goede begeleiding kan veel onzekerheid wegnemen. Hierbij is de belangrijkste rol weggelegd voor het baasje. Met zijn steun zal de aanpassing soepeler verlopen.
Zo voelt de hond zich snel weer snel veilig en vertrouwd.
2. Angst voor persoon of voorwerp
Sommige honden hebben een duidelijke afkeer tegen bepaalde objecten of personen. Of dit nu een vuurwerk of de postbode is, normaal is het niet!
Vaak wordt dit gedrag als agressiviteit bestempeld. Helaas komt het echter vaker voort uit angst en onzekerheid.
Je hond kan zich onveilig of vertwijfeld voelen door onvoldoende socialisatie, of nare ervaringen met te weinig nazorg. Dit leidt tot angstgedrag zoals blaffen, janken, vluchten, plassen of trillen.
3. Overprikkeling
Je hond kan nog zo goed gesocialiseerd zijn wat betreft de postbode, soms wordt de combinatie van prikkels hem gewoon teveel.
Denk bijvoorbeeld aan een drukke markt of een kermis. In principe had je hond geen problemen met harde geluiden, rennende kinderen en weinig ruimte. Maar alles bij elkaar, laat geen ruimte over voor mentale rust.
Dit uit zich in de opbouw van spanning, met mogelijk angst tot gevolg.
Hond trilt door stress
Ook al hebben angst en stress vaak dezelfde soort symptomen, het zijn toch twee verschillende emoties.
Angst wordt vaak veroorzaakt door een specifieke gebeurtenis, situatie of object. Ook al weet men soms niet goed waaróm de angst er is.
Stress daarentegen is wat voorspelbaarder en draait meer om onzekerheid en (al dan niet) opgebouwde spanning.
Als voorbeeld beschrijven we verlatingsangst. Hierbij begint de emotie met spanning door een veranderde omgeving.
Verlaat de eigenaar het huis? Dan voelt de hond zich onveilig, doordat hij het gedrag van de omgeving niet meer kan voorspellen. Dit maakt hem angstig.
In ons artikel Verlatingsangst bij honden oplossen lees je meer over dit angstprobleem.
Is het baasje vaak of lang weg? Of blijft de verandering in de omgeving aanwezig? Dan kan de spanning, opgebouwd door de blijvende onzekerheid, uitmonden in chronische stress.
Hieronder geven we nog een aantal mogelijke oorzaken van stress.
Reizen
Ineens is de omgeving en alles wat daarbij hoort veranderd. De geuren, dieren, temperatuur en zelfs hoe de grond aanvoelt!
Sommige honden hebben moeite zich hierop aan te passen. Vooral wanneer er maar korte tijd op een locatie verbleven wordt, voordat men verder reist.
Kennels
In een kennelomgeving gebeurt er een heleboel tegelijk, waardoor de hond overprikkeld kan raken. Hiernaast is deze situatie (als het goed is) niet te vergelijken met de thuissituatie van de hond.
Vreemde dieren dichtbij, vreemde mensen en geuren, andere routine, andere regels. Door de onvoorspelbaarheid, vernieuwde en vaak constant veranderende omgeving is een kennel doorgaans een flinke stressbron.
Inconsequente opvoeding
We noemden al vaak de factor onzekerheid. Een onduidelijke opvoeding of training is bij uitstek een invloedrijke oorzaak hiervan.
De hond is een enorm sociaal dier, de meesten voelen zich dus op z’n best wanneer de baas hen goedkeurt. Maar wat nu, als hij niet wéét wat de baas behaagt of als het steeds verandert?
Wanneer de hond geen goede (gedrags)basis heeft om na te leven, is onzekerheid een logisch en onvermijdelijk gevolg. In het ergste geval verwijdert de hond zich mentaal van zijn omgeving en gaat zijn eigen gang, wat tot conflicten kan leiden.
Hond trilt bij ziekte
Nederland is niet echt het land om lekker droog en warm te blijven. Een verkoudheid of griepje is zo opgelopen, ook bij je hond.
Het lichaam komt in opstand tegen het virus en gaat meer warmte produceren. Zo kunnen cellen en weefsels beter herstellen. En door de verhoogde bloedsomloop kunnen de cellen van het immuunsysteem sneller de ontsteking bereiken.
Wanneer de temperatuur van je hond stijgt, krijgt hij het juist koud en kan gaan trillen of rillen.
Dit kougevoel spoort je hond aan actief mee te helpen bij de verhoging van de temperatuur. Zo kan het lichaam beter en sneller met de infectie afrekenen.
Wil je meer lezen over hondengriep? Lees dan ons artikel Griep bij honden.
Symptomen bij aandoeningen of syndromen
Er zijn een aantal ziekten waarbij trillen een bekend symptoom is. Zo heb je bijvoorbeeld het Shaker Dog Syndroom, een aandoening aan het zenuwstelsel.
Naast trillingen of rillingen vinden snelle oogbewegingen, toevallen en moeite met lopen plaats, wat verergerd wordt door stress.
Dit syndroom is goed te behandelen, maar dan zit je hond wel de rest van zijn leven onder de medicijnen.
Ook bij schildklier gerelateerde ziekten of besmettingen zoals rabiës (hondsdolheid) en Ehrlichiose (infectieziekte overgebracht door teken) treden trillingen op door een ontwricht metabolisme en koorts.
Hond trilt van spanning
Trillen kan ook veroorzaakt worden door de verstoring van de mentale balans.
Wanneer de directe omgeving onveilig en onvoorspelbaar aanvoelt, kan de hond spanning en zelfs angst ervaren.
Wanneer hij angstig wordt, wordt er adrenaline aangemaakt in het lichaam. Dit hormoon vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk en vervolgens de ademhaling en hartslag stijgt.
Op deze manier kan de hond op ieder gewenst moment vluchten of vechten. Hij wordt alerter, maar wanneer deze staat van paraatheid te lang voortduurt kan dit lichamelijke schade veroorzaken.
Hond trilt om aandacht
Heel soms wordt trillen genoemd als een middel om aandacht te vragen. Dit gedrag kan echter nauwelijks plaatsvinden wanneer de eigenaar zich niet laat overhalen tot troosten en overmatig aandacht geven.
Niet belonen van ongewenst gedrag is niet verkrijgen.
Wat echter vaker genoemd wordt als oorzaak van deze trillingen, is het uitkijken naar de lekkere bak met voer, een leuk spel of een lange wandeling.
Sommige honden hebben energie te over… En sta jij ook niet te popelen om eens lekker sushi of pizza te gaan eten?
Jippie!
Meer lezen? Download gratis ons e-Book “Waarom je hond trilt” door op de afbeelding hieronder te klikken.