Griep bij honden

Laatste update: 21 mei 2022

Echte griep bij honden komt maar weinig voor.

Want is je hond nu verkouden, of is het ècht een griepvirus?

Hoe herken je griep bij je hond?

En hoe komt hij er weer vanaf?

In dit artikel vertellen we jullie alles over de hondengriep.

Hondengriep

Terwijl de ene griepgolf na de andere door ons land raast, lijkt onze hond gespaard te worden. Natuurlijk, onze hond is ook wel eens verkouden. Maar echte griep bij honden komt amper voor.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat menselijke griep niet gevaarlijk is voor onze huisdieren. Dit is een heel ander virus, wat we niet aan dieren kunnen doorgeven.

De hondengriep die we tegenwoordig kennen, is zo’n 13 jaar geleden ontdekt in Amerika. Deze griepvariant bleek afkomstig te zijn van paarden. Er vond echter een (natuurlijke) mutatie plaats, waardoor het virus ook honden besmette.

Het virus verspreidt zich wel, maar is tot nu toe nog niet in Europa vastgesteld. De kans is dus groter, dat je hond kennelhoest, de hondenziekte of gewoon een verkoudheid heeft opgelopen.

Toch moet je alert blijven: griep bij honden wordt namelijk door lichaamsvocht (hoesten, neusuitvloeiing) en hiermee besmette attributen overgedragen. Dit betekent, dat je hond niet per se met besmette individuen in aanraking hoeft te komen om ziek te worden.

Maar hoe herken je nu een echte griep?

Symptomen van griep bij honden

De symptomen van een griepbesmetting zijn duidelijk aanwezig, maar geven niet onomstotelijk een griep aan. Dit virus houdt echter langer aan dan een gewone verkoudheid.

Belangrijke symptomen bij griep zijn:

Hoesten – Dit kan een week tot een maand lang aanhouden. Droge hoest. Hoesten met slijm

Vieze neus – Uitvloeiing van snot (slijm), eventueel gemengd met kleine hoeveelheden pus of bloed

Verhoging – Mild, lichaamstemperatuur zo’n 39 tot 39,9 graden Celsius.

Ongeveer 10 tot 20% van de honden kan zieker worden van het griepvirus dan gewoonlijk. Deze situatie is vooral gevaarlijk bij eventuele risicogroepen, zoals zieke honden, pups en senioren. Hierbij krijgt de hond aanhouden hoge koorts (hoger dan 40C°) en ademhalingsproblemen.

Soms ontaarden deze problemen in een longontsteking, wat tot de dood kan leiden. In 95% van de gevallen loopt een griepbesmetting echter goed af voor de hond.

Griep bij honden behandelen

Wanneer een hond ziek wordt van het griepvirus, is dit meestal primair niet te behandelen. Wel kan een dierenarts antibiotica voorschrijven om eventueel ernstige, bijgekomen infecties te behandelen. Dit verlicht de klachten, waardoor de hond een steuntje in de rug krijgt bij het herstel.

Zeker weten of je hond de griep heeft, is lastig. Een echte diagnose kan alleen via onderzoek in het laboratorium vastgesteld worden.

Worden echter in de omgeving honden van alle leeftijden ziek? Of krijgt je hond 2 tot 5 dagen na aanwezigheid in een besmet gebied symptomen? Dan zou het griep (of een fikse verkoudheid) kunnen zijn.

Griep bij honden voorkomen

Hondengriep is hartstikke besmettelijk. Via druppels uit de neus of keel wordt het virus overgedragen. Deze zijn werkelijk waar overal terug te vinden.

Helaas overleeft het virus wel een week op zo’n plek, waardoor de kans op besmetting lang aanwezig blijft. Een goed desinfectiemiddel is dus onmisbaar om verspreiding de kop in te drukken.

Door deze verspreiding heeft elke hond kans om de griep op te lopen. Hierbij is het niet de vraag óf je hond ziek wordt. Maar wel hoe erg hij er last van heeft!

Er bestaat namelijk een vaccin tegen de hondengriep. Wanneer je hond gevaccineerd is, wordt hij echter nog steeds ziek bij besmetting. Maar de symptomen zullen zodanig verminderd zijn, dat je hond er weinig last van heeft.

Vaccineren is dus zeker aan te raden, vooral wanneer je hond tot een risicogroep behoort. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pups, senioren of honden met chronische gezondheidsproblemen. Een flinke griep kan voor hen levensbedreigend worden.