waarom slaapt hond veel

Waarom slaapt mijn hond veel?

Heb je wel eens opgemerkt dat je hond het grootste deel van de dag slaapt? Als je dacht dat een nachtrust van 8 uur lang is, moet je maar eens goed naar de dutjes van je viervoeter kijken. Hij slaapt namelijk wel dubbel zoveel.

Waarom is dat eigenlijk?

Slaapt elke hond even veel uren?

En wat gebeurt er, als je viervoeter niet genoeg rust krijgt?

Lees hier alles over de slapende hond.

Lees ook: Narcolepsie (slaapziekte) bij honden

Goede nachtrust voor een gezonde hond

Slapen is voor het lichaam van elke hond onmisbaar. Dit bijzondere proces zorgt voor verwerking, rust en herstel. Maar wat gebeurt er precies in het lichaam van je viervoeter?

Wanneer je hond in slaap valt, gaat zijn gehele lichaam op ruststand. De lichaamstemperatuur daalt, net zoals de hartslag en ademhalingsfrequentie. Het lichaam ontspant en de rust trekt door het lichaam heen.

Maar niet alles zit stil tijdens het slapen. Het brein is namelijk tijdens een speciale fase hartstikke druk bezig met het verwerken van de dag.

Hoe werkt dit?

Een normale slaap bestaat uit vijf verschillende fasen. Elke fase heeft zijn eigen belangrijke rol om het lichaam voldoende mogelijkheid tot verwerking en herstel te bieden. We onderscheiden hierbij de sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap, zeer diepe slaap en REM slaap.

1. Sluimerfase

Een algemene slaapcyclus gaat van start met de sluimerfase. Je hond wordt duf, de hersenactiviteit vermindert en zijn ogen beginnen langzaam dicht te vallen. 3… 2… 1….

2. Lichte slaap

… en je hond is in slaap gevallen. Tijdens de lichte slaap wordt hij niet meer van elke kleine verstoring wakker, maar is nog wel relatief gemakkelijk te wekken. Deze fase duurt kort, zo’n drie tot vijf minuten.

3 en 4. Diepe slaap en zeer diepe slaap

Vervolgens zakt je hond weg in een diepere slaap. Deze fasen duren het langst. Je viervoeter brengt dan ook het grootste gedeelte van zijn cyclus in deze diepe slaap door.

We schatten dat deze fasen zo’n 50% van de hele cyclus in beslag nemen. Deze twee fasen van diepe en zeer diepe slaap worden, ook bij mensen, vaak als één geheel beschouwd.

5. REM slaap

Na de diepe slaap -fasen komt de REM slaap, ook wel ‘droomslaap’ genoemd. De hersenen worden hierbij wakker, terwijl de rest van het lichaam doorslaapt. Hierbij gaat het brein hard aan de slag met het verwerken van de afgelopen uren.

Deze fase kreeg zijn aparte naam, omdat de ogen tijdens dit deel van het proces snelle bewegingen maken. De letters ‘REM’ staan dan ook voor Rapid Eye Movement, wat Snelle Oog Bewegingen betekent. Deze fase neemt zo’n 10 procent van de totale slaap cyclus in beslag.

De REM slaap is samen met de diepe slaap –fasen het belangrijkste voor het lichaam van de hond.

Hond slaapt veel overdag

Wanneer je alle slaapfasen leest, denk je vast dat dit heel wat tijd in beslag zal nemen. Doorgaans is dit ook zo. Maar onze honden nemen hier niet elke keer dat ze hun ogen sluiten uitgebreid de tijd voor.

Waarom is dit?

Het is je vast wel eens opgevallen, dat jouw hond niet alleen ’s nachts zijn mand in duikt voor een flink dutje. Mensen slapen over het algemeen tussen de 7 en 9 uur achter elkaar, doorgaans ’s nachts. Overdag zijn we dan vaak 15 tot 17 uur achter elkaar wakker.

Maar een hond knapt ook overdag graag een uiltje. Waarom is dit?

Om te beginnen slaapt een hond veel meer dan een mens. In 24 uur, slapen zij gewoonlijk tussen de 13 en 16 uur weg. Voor pupjes is dit nog meer, zo’n 18 tot 20 uur!

Dit geldt ook voor oudere honden, die wel 16 tot 18 uur kunnen slapen per etmaal. Het lichaam heeft meer rust nodig om voor herstel te kunnen zorgen, de processen hierbij zijn namelijk minder efficiënt geworden.

Waarom honden zoveel (meer) slapen dan wij, weten we niet precies. Mogelijk heeft het iets te maken met de efficiëntie van het proces of de duur van de REM-slaap. Bij honden neemt deze 10% van de gehele slaapcyclus in, terwijl deze bij mensen zo’n 20 tot 25% bedraagt.

Slapen honden de hele nacht?

Wanneer bedtijd aanbreekt, laat je de hond nog even zijn behoefte doen en kruipen jullie onder de wol. Mensen liggen vervolgens gemiddeld 8 uur aan één stuk door in dromenland. Maar slaapt je hond ook zo lang?

Normaliter wordt de hond na een klein aantal uren slaap weer wakker. Wij mensen hebben dit ook, maar merken hier weinig van. We zijn namelijk gewend om onze slaapperiode achter elkaar te plakken. En slapen dus na ons moment van waken stoïcijns weer verder.

Daarom heeft onze hond van ons geleerd dat er ’s nachts weinig te beleven valt. Zelfs waakhonden kijken even goed om zich heen, luisteren even scherp en slapen bij rust gewoon weer verder. Vaak gaan ze even verliggen of zoeken een ander rustplekje.

Het ’s nachts slapen zit er bij diersoorten die daglicht gebruiken sterk ingebakken. Want waarom energie verbruiken, als je ’s nachts toch niets kunt? Veel dieren, waaronder honden, gebruiken het daglicht om te jagen.

En vullen dus ’s nachts hun energievoorraad weer aan!

Risico’s van te weinig slapen

Goed slapen is van levensbelang voor vrijwel elke diersoort. Dit proces werkt niet bij elk dier hetzelfde, maar brengt wel dezelfde risico’s met zich mee wanneer er een tekort optreedt. Waarmee komt je hond dan in de knel?

Slaapt je hond niet genoeg, dan verhoogt dit het risico op:

  • Concentratieproblemen
  • Coördinatieproblemen
  •  (Chronische) stress
  • Lusteloos gevoel
  • Prikkelbaarheid
  • Verminderd geheugen
  • Verminderde alertheid
  • Vermoeidheid
  • Ziekte (verminderde werking immuunsysteem)

Het is belangrijk om als baasje deze problemen serieus te nemen. Ze kunnen tot akelige ongelukken en verminderd welzijn van je hond leiden. Worden de problemen te groot, dan kan je viervoeter er zelfs aan overlijden!

Hoe zorg je dat je hond voldoende slaap krijgt?

Slaapproblemen bij honden voorkomen

Om gevaarlijke gezondheidsproblemen te voorkomen, zal je hond voldoende en goed genoeg moeten slapen. Maar hoe zorg je voor een goede slaapomgeving?

1. Houd een ritme aan

Net als kinderen, moet ook je hond leren wat het ritme in huis is. Wanneer je hond weet op welke tijden er gegeten, gewandeld en geslapen wordt kan hij daar op inspelen. En op de andere momenten dus een uiltje knappen.

Ook is het belangrijk dat je hond leert dat er ’s nachts dus een tijd niemand door het huis loopt of met hem uit wandelen gaat. Neem hier de tijd voor om hem dit aan te leren.

Vooral pupjes vinden een hele nacht doorhalen nog moeilijk. Ze voelen zich namelijk snel alleen en moeten vaker plassen.

2. Voorkom onrust

Gillende kinderen, vreemde mensen over de vloer of harde geluiden kunnen ervoor zorgen dat je hond niet aan voldoende rust komt. Zorg dus voor een kalme omgeving en geef de hond voldoende mogelijkheid zijn eigen rustplekjes op te zoeken om een dutje te doen.

3. Weinig licht

Net zoals mensen, slapen honden beter wanneer de omgeving schemerig of donker is. Zet de mand of bench van je hond dus op een plek waar weinig direct licht valt. Zo wordt hij niet wakker door het vrolijk schijnende zonnetje, terwijl hij niks gaat ondernemen.

4. Meerdere rustplekken

Voor een goede rust is het belangrijk dat je hond een eigen plek heeft waar hij zich terug kan trekken. Maar bij voorkeur, heeft hij er meerdere. Er kunnen namelijk talloze dingen zijn die zijn rust op zijn plekje alsnog kunnen verstoren.

Denk hierbij aan omgevingsgeluid, maar ook visite, kou of warmte. En misschien wil je hond de ene keer op een warm, dik kussen liggen, maar de andere keer juist op zijn koelmat?

5. Geschikte rustplek

De rustplek(ken) van je hond hebben grote invloed op zijn slaapkwaliteit. Zoek hiervoor locaties die uit de tocht liggen, uit het looppad zijn en waar weinig onrust of activiteit plaatsvindt.

Hiernaast is het belangrijk dat je hond comfortabel kan liggen. Een harde ondergrond is soms lekker koel bij warmte, maar kies eerder voor een koelmat in de bench of mat. Zo ligt je hond wat zachter, en toch koel.

Ook moet je hond voldoende ruimte krijgen om zich uit te strekken. Hierbij moet hij voldoende plek hebben om de voorpoten en achterpoten in de volle lengte ruimte te geven. Een te krappe slaapplek kan voor spierkramp en gewrichtsproblemen zorgen.

Hond slaapt veel en eet niet

Voldoende en goed slapen is dus erg belangrijk voor je hond. Maar wanneer je hond teveel slaapt, kan dit een indicatie van problemen zijn.

Hiervoor is het belangrijk om bij te houden hoeveel je hond slaapt. ’s Nachts zal je dit minder opvallen, maar overdag des te meer. Vaak zie je hierbij ook dat de hond minder energie en enthousiasme heeft.

Deze veranderingen in zijn normale gedrag moeten wat belletjes laten rinkelen bij het baasje. Slaapt je hond overdag meer dan normaal en neemt zijn eetlust af? Of lijkt hij gewoon minder interesse te hebben in de wereld om zich heen?

Laat hem dan controleren bij de dierenarts.

Mijn hond slaapt veel na operatie of narcose

Er zijn echter situaties waarin het normaal is, dat je hond meer slaapt. Denk hierbij aan het herstel van ziekte of trauma. Het lichaam is druk bezig met reparatie en moet hiervoor alle zeilen bijzetten.

Dus hop, je bed in jij!

Een bekend voorbeeld is herstel na een operatie, of wanneer de hond onder narcose geweest is. Het lichaam moet bijkomen en alle verdovende stoffen nog verwerken. De hond wordt dus wel wakker, maar zal in de uren en soms dagen daarna veel dutten om aan te sterken.