Narcolepsie bij honden (slaapziekte)

Laatste update: 15 mei 2022
narcolepsie honden

Narcolepsie bij honden is een vreemde aandoening. Veel mensen zullen deze ziekte gemakkelijk herkennen, door de typische klachten zoals plotseling in slaap vallen. Toch kan de aanval er naar uitzien.

Waar wordt deze slaapziekte eigenlijk door veroorzaakt? Is je hond hiervoor de behandelen? En kun je voorkomen dat je hond deze ziekte krijgt?

In dit artikel vertellen we je alles over narcolepsie bij honden.

Wat is narcolepsie bij honden?

Narcolepsie bij honden is een neurologische aandoening, die ook wel ‘slaapziekte’ genoemd wordt. Hierbij valt de hond plotseling ten prooi aan de slaap of (gedeeltelijke) verlamming. Jarenlang hulde de oorzaak van dit probleem zich in duisternis.

In die tijd, ging men er vanuit dat de symptomen veroorzaakt werden door een auto-immuunziekte. Maar wat er dan precies mis was, wist niemand.

Zo ook bij mensen. De wetenschap leek er maar niet achter te kunnen komen, wat deze ogenschijnlijke stoornis of kortsluiting veroorzaakte.

Gelukkig zaten de onderzoekers van het Center of Narcolepsy in Californië (Stanford University, School of Medicine) niet stil. Er kwam er een doorbraak. In 1999 vond het team een afwijking in het genoom van getroffen honden.

Het genoom is de genetische samenstelling van een organisme. Het bleek om het hcrtr2-gen (het hypocretine-receptor-2 gen) te gaan. Maar wat ging er dan precies fout?

Oorzaken van narcolepsie

Toen onderzoekers in de studie naar narcolepsie bij honden een afwijking in het hypocretine-receptor-2 gen vonden, nam de wetenschap een grote sprong.

Hypocretine is namelijk een neurotransmitter, een stof die de uitwisseling van informatie binnen in het lichaam mogelijk maakt. Bij narcolepsie bleek de receptor (ontvanger) van deze informatie niet goed te functioneren, door de afwijking in het hcrtr2-gen.

En samen met de stoffen dopamine en muscarine is hypocretine belangrijk in het reguleren van de slaap!

Bij mensen bleek dit echter anders te werken. Hierbij kwam ook de oude aanname over het immuunsysteem weer om de hoek kijken. In menselijke patiënten was niet de kapotte receptor de boosdoener, maar waren dit verkeerd reagerende immuuncellen.

Deze cellen vielen de cellen aan die verantwoordelijk waren voor de productie van hypocretine. Deze kleine fabriekjes bevonden zich in de hypothalamus, het deel van de hersenen wat onze interne processen reguleert.

Door het volledig stilvallen van de hypocretine productie, werd het slaapsysteem permanent verstoord.

Dat klinkt als een vreemde toestand! Hoe herken je de slaapziekte eigenlijk bij je hond?

Symptomen van de slaapziekte

Narcolepsie bij honden uit zich in dezelfde symptomen als bij de mens. Deze zijn zeer typisch en kunnen voor veel onrust zorgen.

Wat zie je bij een hond met narcolepsie?

  • Plotseling in slaap vallen
  • Acute (gedeeltelijke) verlamming, ook wel cataplexie genoemd

Hierbij zakt het dier onverwachts ineen, waarna geen reactie meer op prikkels wordt gegeven. Bij de verlamming kan het dier echter wel bij bewustzijn blijven, maar niet in staat zijn om te bewegen.

Deze slaap- of verlammingstoevallen zijn altijd kort van duur. Dit kan variëren van enkele seconden tot enkele minuten.

Zo’n aanval kan geheel zonder waarschuwing optreden. Toch is er ook een relatie gevonden tussen heftige emoties en het ontstaan van een aanval. Tijdens bijvoorbeeld uitbundige blijdschap, plotselinge schrik of aanhoudende stress kan de verlamming plotseling toeslaan.

Wat kan hier tegen gedaan worden?

Diagnose en behandeling

Om de juiste behandeling te zoeken bij een ziek dier, zal eerst een diagnose gesteld moeten worden. In het geval van vermoedelijke narcolepsie zal de hond zeer uitgebreid onderzocht worden, om eventuele andere oorzaken uit te sluiten.

Zo worden de symptomen nader bekeken, net als de fysieke gesteldheid en het bloed- en urinebeeld van de hond. Vervolgens kan men een MRI-scan maken, om het zenuwstelsel in kaart te brengen.

Voor sommige rassen bestaat een DNA-test om de ziekte aan te tonen.

Helaas is er voor narcolepsie nog geen succesvolle behandeling gevonden. Dit betekent dat je extra maatregelen moet nemen voor de veiligheid van je dier.

En hoe voorkom je dat je viervoeter deze nare aandoening krijgt?

Narcolepsie bij honden voorkomen

Narcolepsie bij honden is een nare situatie voor zowel hond als baas. Je moet het dier extra goed in de gaten houden, al houdt je hond aan een aanval zelf niets over.

Maar een aanval kan hem wel in een heel gevaarlijke situatie brengen. Zo kan hij zich lelijk bezeren tijdens zijn val. En verdrinken kun je al in een héél klein laagje water, wanneer je verlamd bent.

Daarom is het belangrijk om je viervoeter rust en regelmaat te geven, met zo min mogelijk heftige emoties en veranderingen.

Toch valt een aanval niet altijd te voorkomen. Daarom is de meest belangrijke maatregel om niet met getroffen dieren te fokken. We zien deze aandoening verhoogd voorkomen bij rassen zoals de Chihuahua, Dobermann, Labrador Retriever, Poedel en Teckel.

De slaapziekte wordt namelijk door zijn plekje in de genetische opmaak van je dier doorgegeven op zijn nakomelingen.