Mijn hond drinkt en plast veel

Je hond drinkt en plast veel, wat afwijkt van zijn normale gedrag. Natuurlijk, sommige honden drinken meer dan andere.

Maar blijft je hond eindeloos door slurpen? Dan kan er iets aan de hand zijn.

Wanneer drinkt een hond eigenlijk teveel?

En wat zegt veel plassen over de gezondheid van je viervoeter?

In dit artikel vertellen we jullie alles over drink- en plasgedrag van de hond.

Drinkt mijn hond teveel?

Voldoende water drinken is essentieel voor de gezondheid van je hond. Vrijwel elk lichaamsproces is van vocht afhankelijk. Het lijf bestaat zelfs voor 50 tot 65% uit water!

Maar een hond kan ook teveel water drinken. Vanuit natuurlijk gedrag van het dier komt dit maar zeer zelden voor. Vaak is er namelijk een medische aanleiding tot het verhoogde drinkgedrag.

Als richtlijn houden we aan dat een hond zo’n 40 tot 60 milliliter water per kilo lichaamsgewicht moet drinken. Let hierbij op, dit geldt voor een gezond en correct lichaamsgewicht. Eventueel overtollige kilo’s horen hier dus niet bij.

De ene hond drinkt gemakkelijker dan de ander, net als bij mensen. Hoe kom je er dan achter dat je hond teveel drinkt?

Uiteraard kun je het aantal gedronken milliliters uit de waterbak bijhouden. Maar ook in voeding zit vocht. En wat dacht je van de wat minder beheerste drinkers, of de kwijlers?

Probeer dan de metingen in de drinkbak maar eens goed te doen..

Teveel drinken zien we echter vaak terug in het gedrag. Valt je hond aan op zijn drinkbak, zodra deze gevuld wordt? En gaat de bak steeds tot op de bodem leeg?

Wanneer de drinkbak de juiste maat heeft (of groter) voor jouw type viervoeter, zou er bij dit gedrag wel eens meer aan de hand kunnen zijn.

Lees ook: Hoeveel water moet mijn hond drinken? 

Mijn hond plast veel

Dit geldt ook voor plasgedrag. Een hond plast teveel, wanneer er zeer korte perioden tussen de plasbeurten zitten. Denk hierbij aan gedrag waarbij je hond eens per één, twee uur een enorme plas doet.

Je zult vanzelf gaan denken: waar komt al die plas toch vandaan?

Maar verhoogd plasgedrag kan ook alleen de aandrang inhouden. De hond gaat klaarstaan om te plassen, maar er komt weinig tot niets uit.

Ook hierbij zien we dus een afwijking ten opzichte van het normale, gezonde gedrag van de hond.

Lees ook: Mijn hond plast in huis

Oorzaken van drink- en plasproblemen

Een hond drinkt en plast veel, wat verschillende aanleidingen kan hebben. Dit kan door een medische oorzaak komen, maar ook door bijvoorbeeld spanning.

Hoe komt je hond aan dit afwijkende gedrag?

Hieronder nemen we de verschillende oorzaken met je door.

1. Nier- of leverprobleem

Bij een nierprobleem kan de urine wateriger worden, omdat het minder geconcentreerd wordt gemaakt. De afvalstoffen vanuit het lichaam hebben dus meer vocht nodig om geloosd te worden uit het lichaam.

Hierdoor gaat de hond vaker plassen en meer drinken.

De lever zuivert het lichaam. Wanneer dit orgaan niet goed meer werkt, wordt de hond dus langzaamaan vergiftigd. Hij gaat zich slecht voelen, maar probeert ook door verhoogde vochtinname zoveel mogelijk afvalstoffen te verdunnen en kwijt te raken.

Dit heeft op zijn beurt weer verhoogd plasgedrag tot gevolg.

Bij nier- of leverproblemen voelt de hond zich vaak sloom, misselijk en heeft minder energie. Een verminderde leverfunctie heeft vaak geelzucht als gevolg. Dit geeft een gele kleur aan de slijmvliezen en het oogwit.

2. Diabetes

Veel drinken en plassen kan ook veroorzaakt worden door Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd. Hierbij is de bloedsuikerspiegel verhoogd. Je hond gaat veel drinken om het hoge glucosegehalte in zijn bloed te verdunnen.

Dit afwijkende gedrag gaat meestal gepaard met troebele ogen, slechte vacht en sterk of gestaag gewichtsverlies.

Maar het drinken en plassen kan ook een symptoom zijn van een aandoening die Diabetes insipidus heet. Vaak is dit ook het enige symptoom van deze lichaamsverstoring.

In het brein wordt het stofje anti diuretisch hormoon (ADH) aangemaakt. Hierdoor wordt de urine die door de nier aangemaakt wordt, geconcentreerder.

Maar wordt de aanmaak van dit hormoon verstoord? Of reageert de nier minder op dit hormoon? Dan ontstaan grote hoeveelheden (slecht geconcentreerde) urine en flinke dorst als gevolg.

Hierbij voelt je hond zich verder goed, dus wees waakzaam!

3. Urineweginfectie

Bij een urineweginfectie of blaasontsteking vindt er een infectie plaats. Dit wordt vaak veroorzaakt door bacteriën, blaasstenen of verstoord weefsel zoals een tumor.

Door de irritatie van het weefsel heeft de hond veel aandrang om te plassen. Vaak echter, komt er per plasje weinig tot geen urine naar buiten.

Een ontsteking aan de urinewegen gaat vaak gepaard met bloed bij de urine, incontinentie en algehele onrust.

4. Baarmoederontsteking

Ook een baarmoederontsteking kan de boosdoener zijn. De kans op een infectie wordt hoger wanneer er veel van het hormoon progesteron aangemaakt wordt. De baarmoederwand is hierdoor namelijk gevoeliger voor bacteriën.

Deze infectie gaat vaak gepaard met koorts, lusteloosheid en pusvorming in de baarmoeder. Toch kan de aandoening lang sluimeren, waarbij de klachten vaag zijn en de hond gewoon niet fit lijkt.

Bij een flinke ontsteking nemen de toxische waarden (giftige stoffen) in de bloedbaan toe, waardoor de nier hard aan het werk gaat. Dit kan teveel worden, waardoor de hond met veel drinken gaat proberen de afvalstoffen te verdunnen en meer urine te kunnen produceren.

Dit heeft verhoogd plasgedrag als gevolg.

5. Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing wordt veroorzaakt door een verstoorde aanmaak van het hormoon cortisol. In de meeste gevallen wordt dit door een tumor in de hypofyse (klier onderaan het brein) of bijnier(en) veroorzaakt.

Een tumor in de hypofyse zorgt voor een te hoge aanmaak van het adrenocorticotroop hormoon (ACTH). Dit hormoon stimuleert de aanmaak van cortisol in de bijnier.

Maar ook de bijnier zelf kan ontregeld zijn door een tumor, waardoor een verkeerde prikkel tot cortisolproductie plaatsvindt.

Als gevolg hiervan wordt het cortisolgehalte in het bloed ontzettend hoog. De hond zal dit met veel drinken en plassen proberen te verdunnen.

Dit symptoom gaat vaak gepaard met gewichtsverlies, verstoring van de huid en sterk verminderde energie.

6. Ziekte van Addison

De ziekte van Addison is een auto-immuunziekte, waarbij de bijnier beschadigd raakt. Hierdoor wordt de productie van corticosteroïden (hormonen) in de bijnieren sterk verminderd.

Dit heeft een teveel aan natrium en een tekort aan kalium in het bloed als gevolg.

Door deze disbalans krijgt de hond een sterk verlaagde bloeddruk, verminderde bloedsuikerspiegel en hoog vochtverlies te verduren.

Om dit te neutraliseren en aan te vullen, gaat de hond meer drinken dan normaal. Met een hoger aantal plasjes tot gevolg.

7. Bijwerking van medicatie

De hond drinkt en plast veel als hij bepaalde medicatie toegediend krijgt. Dit is een geregeld tot vaak geziene bijwerking.

Een voorbeeld van deze medicatie zijn corticosteoïden.

Vraag voor gebruik van medicijnen altijd advies aan een dierenarts, zodat je weet welke bijwerkingen te verwachten zijn. Zo kun je sneller beslissen wanneer je met spoed terug moet komen naar de kliniek.

Afwijkingen drinken en plassen bij gezonde honden

Je hond drinkt en plast veel, maar dit hoeft niet altijd een ernstige oorzaak te hebben. We zien vaak dat een hoge leeftijd of warm weer tot verhoogd drink- en plasgedrag leidt.

Ook puppy’s kunnen periodiek meer drinken. Houd dit gedrag langer dan een paar dagen aan, dan kun je de dierenarts om advies vragen.

Ook kan veel drinken of plassen een uiting zijn van verveling of stress. Door dit gedrag vaker uit te voeren, houdt de hond zichzelf bezig of verlaagt hij zijn spanning.

Vaak zien we dit bij stress van een situatie waar de hond zelf geen controle over heeft.

Houd je hond daarom geregeld lichamelijk, maar ook mentaal bezig. Dit voorkomt verveling en neemt opgekropte energie en algehele onrust weg.

Vermoed je stress of abnormaal gedrag door spanning? Neem dan contact op met een gedragstherapeut voor advies.