hond plast in huis

(Volwassen) hond plast in huis: oorzaken

Je hond plast in huis, dat zien we na de puppytijd niet vaak meer gebeuren!

Veel honden krijgen de zindelijkheidstraining goed mee, waardoor ineens binnen plassen een alarmerend signaal kan zijn.

Waarom plassen sommige (volwassen) honden ineens in huis?

En wat is de behandeling hiervoor?

In dit artikel bespreken we de oorzaken van het plassen in huis.

Lees ook: Hond of puppy zindelijk maken

Hond plast ineens in huis

Sommige hondeneigenaren maken het mee. Je hond plast in huis, terwijl je hem jaren geleden succesvol door de zindelijkheidstraining hebt geloodst.

Wanneer dit het geval is, wijkt de hond dus ineens af van zijn normale gedrag. Hij weet dus dat plassen of poepen in huis niet de bedoeling is, maar het gebeurt toch!

Dit betekent niet gelijk dat je hond moedwillig wat fout doet. Het kan namelijk zijn, dat hij zich niet goed voelt of in de war is geraakt.

Daarom is het belangrijk dat je het persoonlijke gedrag van je hond goed kent. Op deze manier zie je eerder wanneer iets uit de toon valt. En dat kan van levensbelang zijn!

Maar door welke oorzaken kan onze hond ineens in huis gaan plassen?

Lees ook: Hond laten poepen op vaste plek

Lees ook: Hond leren poepen op commando

Hond plast in huis: Oorzaken

Wanneer je hond plotseling in huis begint te plassen, kan er iets mis zijn. Dit kan te maken hebben met zijn lichamelijke, maar ook zijn geestelijke gestel.

We zetten hiervoor de volgende 5 oorzaken op een rijtje.

1. Gezondheid

Bij een plotselinge verandering in gedrag, kan een medische oorzaak de aanstichter zijn. Laat je hond dus altijd controleren door een dierenarts om zijn gezondheid te controleren.

2. Verwarring

Bij ouderdom, stress of angst komen perioden van (soms heftige) verwarring voor. Door de spanning verliezen ze dan de controle over hun blaas. Hiernaast kunnen oudere dieren gewoonweg vergeten dat ze binnen niet mogen plassen of worden incontinent.

3. Onvoldoende zindelijkheidstraining

Je hoopt dat je hond de zindelijkheidsregels goed meegekregen heeft. Dit is echter niet altijd het geval. Soms adopteer je een volwassen dier, waarbij je geen invloed gehad hebt op zijn jonge jaren.

Hiernaast worden sommige dieren buiten gezet zonder de duidelijkheid dat hun behoefte gedaan moet worden. Dit zie ook vaak bij honden die in kennels gehuisvest zijn geweest. Hierbij werd overal de behoefte gedaan en was er geen duidelijk onderscheid voor geschikte en ongeschikte plekken.

4. Conflict vermijdend gedrag

Hebben jullie een nieuw huisdier of huisgenoot erbij? Hierdoor wordt de onderlinge hiërarchie in huis op de schop genomen. Daardoor kan je hond onderdanigheidsplasjes gaan vertonen.

5. Markering

Soms kunnen huisdieren hun territorium gaan afbakenen, wanneer ze het gevoel hebben dat deze afzetting niet duidelijk is of benadrukt moet worden. Dit kan gebeuren met het introduceren van een nieuwe huisgenoot, maar ook wanneer het dier zichzelf onzeker voelt door plotselinge veranderingen.

De bovenstaande oorzaken kunnen verklaren waarom je opeens plasjes in huis vindt. Maar het plasje vind je vaak op specifieke momenten.

Hieronder behandelen we 4 veelvuldig geziene voorbeeldsituaties.

Hond plast in huis na uitlaten

Heb je net lekker buiten gewandeld, plast je hond ineens op het parket. Hoe kan dit nu?

Vaak zien we dit probleem bij honden die de verbinding tussen het wandelen en hun behoefte doen nog niet gemaakt hebben. Ten eerste wordt wandelen hierbij geassocieerd met opwinding en spel, maar heeft de hond om zijn behoefte te doen een zekere vorm van rust nodig.

Ten tweede ligt de nadruk in de training te weinig op de bedoelde locatie van het behoefte doen. De hond heeft tijdens de wandeling met allerlei prikkels te maken gehad en komt er vervolgens thuis pas achter dat hij moet plassen. Maar hierbij komt niet gelijk de associatie dat hij naar buiten moet voorbij!

Hond plast in huis door ouderdom

Wanneer je hond plast in huis op zijn oude dag, kan dit komen door de achteruitgang van zijn cognitieve vaardigheden. Oftewel, hij vergeet gewoonweg dat hij niet binnen mocht plassen.

Hierbij wordt ook wel gezien dat deze honden slechter alleen thuis kunnen zijn dan voorheen. Ze snappen niet waar het baasje gebleven is en plassen door de stress soms letterlijk in hun broek.

Helaas valt dit niet opnieuw aan te leren en zal de hond meer begeleiding nodig hebben gedurende de dag.

Hiernaast worden oudere dieren soms incontinent en kunnen ze hun plas simpelweg niet meer ophouden.

Hond plast in huis door stress

We hebben het hierboven al gedeeltelijk besproken: stress. Door spanning kan de hond controle verliezen over zijn blaas en de urine laten lopen.

Dit kan zijn omdat het alleen thuis zijn nog niet voldoende is opgebouwd, maar ook na een traumatische ervaring of door een verandering in thuissituatie.

Hond plast in huis na sterilisatie

Sommige honden hebben na de castratie of sterilisatie problemen met het ophouden van urine. De sluitingsrespons van de urineleiders is hierbij verstoord, waardoor het dier ongewild urine verliest.

Soms worden deze klachten na verloop van tijd minder, maar ze kunnen ook blijvend zijn. Raadpleeg hiervoor altijd een dierenarts.

Hond plast in huis: Behandeling

De behandeling van het plassen in huis hangt sterk samen met de veroorzakende factor. Hierbij geldt altijd: kom je er zelf niet uit, vraag dan een dierenarts of professional (zoals een gedragstherapeut) om begeleiding.

Gezondheid

Op één staat de behandeling wat betreft de gezondheid. Het dier moet gecontroleerd worden op ontstekingen in het urogenitaal stelsel, nier- of leverproblemen, maar ook op aandoeningen zoals suikerziekte en de ziekte van Cushing. Dit zijn allemaal gezondheidsproblemen met veel plassen als symptoom, met ongelukjes als resultaat.

Verwarring

Plast je hond door stress of ouderdom? Dan is het de bijkomende verwarring die voor het plasje zorgt. Duw een hond daarom nooit met zijn neus in zijn ongelukje en straf hem niet. Dit kan de stress alleen maar vergroten, waardoor hij het meer zal gaan doen.

Hiernaast kan het ook een negatieve manier van aandacht zoeken worden. Ruim het plasje op en werk aan de socialisatie van je hond. Door op veel verschillende locaties en in situaties te zijn, wordt je hond flexibeler. Bouw hiernaast lastige dingen zoals alleen thuisblijven rustig en met geduld op.

Onvoldoende zindelijkheidstraining

Begin bij een incomplete zindelijkheidstraining weer helemaal opnieuw. Negeer het ongelukje en neem je hond mee naar buiten wanneer hij aanstalten maakt. Vindt hij deze stap nog lastig? Leg kranten in huis neer, waar je hem als eerste zindelijkheid-stap naartoe loodst met plassen.

Laat je hond rustig zijn behoefte doen en beloon hierna direct. Geduld en herhaling werkt hierbij het beste. Voer en wandel hierbij op vaste momenten en beloon de hond wanneer hij zijn behoefte doet.

Conflict vermijdend gedrag en markering

Plasjes bij conflict vermijdend gedrag gaan vanzelf weer over wanneer de rust in de situatie is weergekeerd.

Bij markering is het belangrijk dat de geur van de urine geheel verwijderd wordt, om herhaling te voorkomen. Hier zijn speciale sprays voor beschikbaar.

Behandel het plassen als zindelijkheidstraining. Probeer je hond gelijk buiten te zetten wanneer hij plast en laat het markeren geen enkele keer toe.

Succes!