Mijn hond niest vaak of is verkouden

Laatste update: 20 mei 2022

Je hond niest en oogt wat snotterig. Dit kan veroorzaakt worden door een onschuldig virus, maar ook door ernstigere boosdoeners.

Op zich is niezen een heel normale reactie van het lichaam. Het verwijdert irriterende stoffen uit de neus en longen, om het lichaam te beschermen.

Maar blijft de hond aanhoudend niezen? Wordt zijn neus vies, de ogen waterig en krijgt hij koorts?

Dan kan er iets aan de hand zijn met de gezondheid.

Lees hier alles over niezen bij je hond.

Hatsjoe!

Niezen wordt ontzettend vaak gezien bij honden. Voor hen is het namelijk net zo’n natuurlijke reactie als voor ons.

Het lichaam constateert dat er iets verwijderd moet worden uit de neus of longen. Vervolgens wordt er via de zenuwen een signaal naar de hersenen gestuurd: even kracht zetten!

De hond haalt diep adem, waarna de longen kort afgesloten worden door het klepje in het strottenhoofd en de stembanden. Vervolgens zorgen de spieren van de borst, buik en longen voor een zeer krachtige uitademing.

Zo krachtig, dat hetgeen dat uit geniest wordt wel met zo’n 160 km per uur door de lucht vliegt!

Maar waardoor komt deze reactie eigenlijk?

Oorzaken van een niezende hond

Je hond niest herhaaldelijk en het begint je op te vallen. Het lichaam kan dit reflex opwekken om verschillende redenen.

Ontstekingen

Ten eerste kan het slijmvlies geïrriteerd zijn door een ontsteking. Dit zien we vaak bij normale verkoudheidsvirussen.

Maar het kan ook ernstiger zijn, zoals bij de aandoening Kennelhoest. Dit is in feite een vrij normale verkoudheid, met hoesten, niezen en koorts.

Maar dit virus kan langer aanhouden dan gewoonlijk. Daarom lopen vooral puppies, oudere of verzwakte honden risico om toch wel erg ziek hiervan te worden.

Hiernaast is Kennelhoest ontzettend besmettelijk en kan het hele huishouden hier last van krijgen.

Ook kan de ontsteking veroorzaakt worden door de schimmel Aspergullis fumigatus. Dit is erg pijnlijk en gaat soms gepaard met een bloedneus en bot aantasting.

Prikkelende stoffen

Ten tweede verwijdert niezen prikkelende stoffen uit de neus of luchtwegen. Denk hierbij aan pollen, stof of een sterke walm van bijvoorbeeld terpentine of parfum.

Bij een allergische reactie raakt het slijmvlies overgevoelig voor een bepaalde stof. De hond kan hier ontzettend veel last van hebben. Naast het niezen heeft hij vaak last van zijn ogen en ademhaling.

Vermoed je een allergie, laat je hond dan onderzoeken door de dierenarts.

Vreemd object

Ook kan er een vreemd object in de neus beland zijn, zoals een gras aar. Dit wordt ook wel ‘kruiper’ genoemd, omdat dit stukje van de grashalm bij beweging steeds verder de neus in kruipt.

Vaak gaat het niezen na een paar dagen over in een snotneus.

Heeft je hond geen koorts, maar wel aanhoudend last van zijn neus? Laat dan de dierenarts het neuskanaal even nakijken.

Gebitsproblemen

Wanneer zich grote ontstekingen vormen in het gebit, kan dit naar de neusholte doorslaan. Heeft de hond een slechte adem en een loopneus, laat dan de dierenarts zijn gebit bekijken.

Tumor

Heel soms krijgt de hond woekering van weefsel in het neuskanaal. Dit kan gepaard gaan met een bloedneus en ademhalingsklachten, zoals benauwdheid en snurken.

Ciliaire dyskinesie

Heel zelden kan je hond bij veel niezen lijden aan de aandoening ciliaire dyskinesie, waarbij de trilharen die overal in het lichaam voorkomen niet goed functioneren.

Hond niest: behandeling

De behandeling van het niezen heeft natuurlijk te maken met de oorzaak hiervan.

Wanneer je hond kort niest en verder geen last van zijn neus of ogen krijgt, is er grote kans dat er niks aan de hand is. Dit gaat binnen een dag over en hoeft dus niet behandeld te worden.

Verkoudheid

Een snotneus zoals bij Kennelhoest hoeft ook niet altijd behandeld te worden. Vaak is goed uitzieken voldoende. Maar stopt je hond met eten of drinken en heeft hij hoge koorts?

Dan kan de dierenarts iets voorschrijven om de koorts te verminderen.

Voorwerp

Bij verwijdering van een voorwerp in de neus kan het weefsel beschadigd zijn geraakt. Komt dit enkele dagen na de verwijdering van het voorwerp niet tot rust, dan kan de dierenarts antibiotica voorschrijven.

Allergie

Bij allergieën echter, is het een ander verhaal. De dierenarts voert een allergietest uit om te kijken waar de hond eventueel gevoelig op reageert. Soms is dit gelijk duidelijk, soms niet.

In het laatste geval dient de eigenaar goed op te letten wanneer de klachten zich precies voordoen. Met deze informatie kan de dierenarts eventueel gerichte middelen voorschrijven om de klachten te verminderen.

Tumor

Bij een tumor zijn er twee mogelijkheden. Bij maligne lymfoom, ook wel lymfeklierkanker genoemd, wordt de hond behandeld met medicatie. Andere tumoren worden bestraald en indien mogelijk chirurgisch verwijderd.

Doet mijn hond aan reverse sneezing?

Dan hebben we nog een verschijnsel dat reverse sneezing oftewel ‘omgekeerd niezen’ heet. Het lijkt niet op niezen, eerder op de hik. Maar het is wel aan het niezen verwant!

De hond staat 1 à 2 minuten met zijn nek uitgestrekt snuivend en snurkend in te ademen. Het ziet er heel typisch uit en is vaak het gevolg van een irritatie of benauwdheid.

Dit is absoluut geen spoedgeval, al ziet het er wel heel ernstig uit. Je kunt de hond uit de aanval helpen door over zijn keel te wrijven tot hij slikt of vanaf een afstandje in de neus te blazen.

Doet je hond dit meerdere keren per dag of houdt het over een langere periode aan? Raadpleeg dan een dierenarts.