Reverse sneezing bij de hond: oorzaken & voorkomen

Laatste update: 21 mei 2022

Reverse sneezing bij de hond zien we niet vaak. Toch trekt deze vreemde gedraging gelijk de aandacht. Je hond maakt hortende en stotende geluiden, wat er alarmerend uit kan zien.

Waar komt dit gekke gedrag vandaan? Is reverse sneezing gevaarlijk? En kun je een hond hier zelf vanaf helpen? In dit artikel geven we je alle informatie over reverse sneezing.

Wat is reverse sneezing?

Reverse sneezing bij honden is over het algemeen een vreemd gezicht. De hond staat met zijn nek gestrekt, schokt en maakt snurkende, geforceerde geluiden. Verder staat hij helemaal stil, met de poten gespreid en oogt vaak erg benauwd uit.

Om deze reden raken toeschouwers vaak gealarmeerd door dit gedrag. Het ziet eruit alsof de hond geen lucht krijgt of zich ernstig verslikt heeft.

Gelukkig is dit bij reverse sneezing niet het geval.

Een aanval duurt doorgaans 1 tot 2 minuten, hierna is de hond weer helemaal de oude. We zien zo’n aanval niet vaak voorkomen bij onze honden. Toch is het zeker geen ongewoon beeld.

Veel eigenaren zullen na een aantal jaar wel eens een aanval meegemaakt hebben. Maar hoe komt een hond hier eigenlijk aan?

Oorzaken

Reverse sneezing is een Engelse term, die voor ‘omgekeerd niezen’ staat. Dit wordt ook wel paroxysmale inspiratoire ademhaling genoemd. Dit verschijnsel komt bovengemiddeld vaak voor bij kleine hondenrassen en rassen met een korte snuit.

Wat veroorzaakt zo’n opvallende aanval?

Over reverse sneezing is nog niet veel bekend. Momenteel gaan we ervan uit dat de aanleiding zich bevindt in de nasopharynx, ofwel de neus-keelholte. Dit gebied bevindt zich tussen de neusholte en het zachte, achterste gedeelte van het verhemelte.

De aanval kan aangewakkerd worden door een irritatie in deze holte, of bij het keel- of neusslijmvlies. De irriterende stof kan slijm zijn, maar ook water of voedsel. Hiernaast geven sterke, penetrante luchtjes zoals petroleum, parfum of rook aanzet tot een prikkeling.

Mogelijk is de snurkende aanval een manier om de irritatie te verwijderen.

Hierbij ontstaat een spasme van de spieren in de keel. Zo wordt de keel voor een kort moment afgesloten. Hierdoor moet de hond geforceerd door zijn neus inademen.

Maar een aanval van omgekeerd niezen kan ook door stress of opwinding veroorzaakt worden. Waarom dit tot een spasme leidt, is helaas niet bekend.

Reverse sneezing behandelen

Reverse sneezing bij de hond lijkt soms dramatisch te verlopen. Je hond kan er een beetje in blijven hangen of zelfs wat overgeven. Kun je iets doen om je arme viervoeter hier vanaf te helpen?

In de meeste gevallen: gelukkig wel.

Trucjes met de keel

Doorgaans helpt slikken om de schokkende cyclus te doorbreken. Je kunt dit reflex opwekken, door heel zachtjes met je vingers de voorkant van de keel te masseren. Beweeg hierbij in verticale lijn: van boven naar beneden.

Praat hierbij geruststellend tegen je hond.

Bij slikken opwekken, denken veel mensen aan voedsel of water. Geef je hond echter nooit tijdens of kort na een aanval iets te eten of te drinken. Hierbij loop je het risico dat hij zich wel ernstig verslikt.

Het spasme heeft hij namelijk niet onder controle.

Water of voedsel dat in de longen terecht komt, kan voor een nare ontsteking zorgen. Wees hier dus altijd voorzichtig mee en houd je hond goed in de gaten. Bied hem heel kleine porties aan, en verdeel deze over een paar uur.

Zo weet je zeker dat alles goed gaat!

Trucjes met de neus

Helpt het masseren van de keel niet, dan kun je even kort (1 à 2 seconden) de neus dichthouden. Ook dit kan de snurkende schokken zodanig onderbreken, dat de spasme eindigt.

Ook hoort men wel, dat je een hond met reverse sneezing even kort en krachtig in zijn neusgaten moet blazen. Dit kan wel, maar wees hier altijd erg voorzichtig mee. Het helpt niet altijd en de hond kan er van schrikken.

Met je gezicht zo voor zijn neus kan een beet van angst nare gevolgen hebben.

Wanneer naar de dierenarts?

Bij een gewone aanval, zijn deze trucs doorgaans niet nodig. Je hond zal binnen 1 à 2 minuten zelf weer van het spasme af komen.

Komt een aanval geregeld terug? Duurt hij erg lang? Of raakt je hond in paniek?

Neem dan contact op met je dierenarts voor advies. Dit is ook het geval bij flauwvallen, hoesten of algemene conditie vermindering.

Kun je reverse sneezing bij de hond voorkomen?

Een aanval van reverse sneezing is zelden gevaarlijk, zeker als er geen gevaarlijke irritatie aan ten grondslag ligt.

Toch kan het vervelend zijn voor je hond. Met name als dit herhaaldelijk voorkomt. Kun je iets doen om deze aanval bij je viervoeter te voorkomen?

Reverse sneezing is niet helemaal te voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen in acht nemen. Vaak ontstaat het na een periode van spanning of druk gedrag.

Hierbij is het dus belangrijk, dat je de hond actief helpt om hem na zo’n periode te laten ontspannen. Even samen rustig zitten en rustig ademhalen. Praat kalmerend tegen je hond en aai hem zachtjes.

Ook te snel drinken of eten kan de keelholte irriteren. Zorg ervoor dat je hond niet schrokt door hem kleine porties te geven. Hetzelfde geldt voor water: kleine beetjes met korte tussenpozen.

Algemene rust kan zeker helpen in het voorkomen van een aanval. Help je dier dus bij ontspannen. Krijgt hij toch een aanval? Praat dan rustig tegen hem, probeer de trucjes uit of leid hem af.