Hond gestoken door wesp, bij, hommel of mug

Laatste update: 28 juli 2019
hond gestoken door wesp of bij

Is je hond gestoken door een wesp, bij, hommel, mug of ander insect?

Zelfs de meest rustige en voorzichtige hond kan dit overkomen.

Een insectenbeet kan niet alleen pijnlijk zijn voor je hond, maar ook gevaarlijk!

Waar moet je op letten, wanneer je hond gestoken is?

Wat kun je zelf ter plekke aan de insectenbeet doen?

En wanneer moet je naar een dierenarts?

In dit artikel vertellen we je alles over insectenbeten bij honden.

Hond gestoken door wesp, bij, hommel, mug of ander insect

Jankend komt je hond naar jullie toe gerend. Is hij geschrokken? Heeft hij zich zeer gedaan? Zodra je de zwellende plek ziet verschijnen, weet je het al. Je hond is gestoken door een insect.

In het voorjaar komen ze volop uit hun schuilplaats: insecten. Bijen, wespen, maar ook horzels, muggen en hommels zijn van de partij. Deze kleine vliegers komen tevoorschijn na de winter, wanneer het weer gunstiger wordt.

Heb je een flink koude winter gehad? Dan zullen minder van hen de vorst overleefd hebben. Ook zie je minder insecten wanneer na de start van het voorjaar nog een vorstperiode verschijnt. De insecten zijn hier niet tegen beschermd, en sterven bij bosjes.

Is de winter mild geweest, of heb je in de lente en zomer veel regenbuien? Dan vieren de insecten hoogtij. In de poeltjes en plasjes worden enorm veel eieren gelegd, die als nieuwe aanwas het leger komen versterken.

Niet alleen jij bent de dupe van deze prikgrage vliegertjes, ook je hond!

Gelukkig hoef je niet bij elk vliegend individu te vrezen voor de gezondheid van je hond. Het ene insect steekt sneller dan de ander, en met andere gevolgen. Een wespensteek is niet hetzelfde als die van een hommel, en komt ook niet in dezelfde aantallen voor.

Door welke insecten wordt mijn hond zoal gestoken?

Insectenbeten bij honden

hond kijkt naar bij

Au, dat is schrikken zeg! Maar is het eigenlijk belangrijk, dat ik weet welk insect mijn hond gestoken heeft?

Jazeker! Wanneer je weet door welk insect je hond gestoken is, weet je meer over zijn pijn, het mogelijke aantal beten, de te ondernemen actie en het herstel na de beet.

Hiernaast zijn sommige honden allergisch voor insectenbeten. Weet je voor welk insect, dan kan je gelijk naar de dierenarts racen. Een allergische reactie kan namelijk levensgevaarlijk zijn. We vertellen hier meer over onder het kopje ‘Behandelen’.

Maar nu eerst: welke vijf prikkers zien wij doorgaans bij gestoken honden?

Hond gestoken door wesp

Een wesp is een echte doorzetter. Veeg je hem weg bij de limonade, dan zweeft hij gewoon weer terug. Deze vlieger weet precies wat hij wil en kan zich daarom snel druk maken.

Wanneer hij steekt, raakt de wesp zijn angel niet kwijt. Hij kan dus meerdere keren steken en dit kan behoorlijk pijn doen.

De huid raakt gezwollen, pijnlijk en gaat soms jeuken. Vaak is deze steek dus vervelend, maar ongevaarlijk. Wordt de hond echter heel vaak gestoken, meerdere keren vlak bij elkaar of bij de bek en keel? Raadpleeg dan een dierenarts.

Hond gestoken door bij

Een bij houdt zich vaak bezig met zijn eigen dingen. Je zult ze daarom minder rond onze eettafel en meer bij onze bloemen zien. Toch steekt een bij ook, wanneer hij zich in het nauw gedreven voelt.

Hij stelt dit zo lang mogelijk uit, want wanneer hij steekt blijft de angel achter in de wond. De bij kan niet zonder de angel leven, en sterft.

De angel is scherp en heeft weerhaakjes waarmee hij in de wond blijft steken. De steek zelf doet niet erg veel pijn, die angel is wel heel vervelend. Deze moet altijd voorzichtig verwijdert worden.

Ook voor de bijensteek geldt: raadpleeg een dierenarts bij een groot aantal steken of steken bij de bek en keel.

Hond gestoken door horzel (daas, paardenvlieg)

Dazen zijn grote, grijze roofvliegen, die je vaak in het bos of bij de boerderij vindt. Ze steken vaak koeien en paarden, wat behoorlijke bulten achterlaat. Dat zeggen we eindelijk niet goed; een daas steekt niet, maar bijt!

De bijt zelf kan behoorlijk zeer doen. Dazen snijden met vlijmscherpe ‘tandjes’ de huid open en drinkt vervolgens het bloed dat hieruit stroomt. Hierdoor ontstaat een grote, jeukende bult die na een paar dagen wegtrekt.

Het belangrijkste tegen dazen is bescherming, want ze zijn behoorlijk agressief. Au!

Hond gestoken door mug

Tsja, de mug. Onze hond wordt waarschijnlijk net zo vaak gestoken door deze bloedzuiger als wij zelf. Een muggenbeet laat doorgaans een kleine, jeukende bult achter die na een paar dagen wegtrekt.

Wanneer je hond allergisch is, kan zich echter een grotere bult vormen. Doorgaans is deze bult vervelend, maar niet gevaarlijk. Heel belangrijk is wel, dat dodelijke hartwormen door muggen verspreid worden. Bescherm je hond dus goed!

Hond gestoken door hommel

De hommel wordt erg vaak verward met de bij. En dat, terwijl ze helemaal niet op elkaar lijken! Een hommel is die ronde, pluizige loebas die van bloem tot bloem door je tuin zoemt.

Ze steken alleen in uiterste nood, bijvoorbeeld als ze klem komen te zitten of de dood in de ogen kijken. Wat erg jammer is voor de hommel, want zodra ze steken gaan ze alsnog dood.

De steek van de hommel kan even pijnlijk zijn, met een rode bult als gevolg. Deze trekt echter snel weer weg. Nogmaals: pas op met allergieën!

Wat een hoop stekende zoemers! Wat moet je doen wanneer je hond door hen gestoken is?

Insectenbeet bij hond behandelen

Wij mensen onderzoeken alles met onze handen. Hierdoor worden we vaker in onze handen gestoken, dan op andere plekken. Helaas geldt dit niet voor de hond. Doordat je hond alles met zijn bek onderzoekt, komen insectenbeten bij hem vaker in het gezicht voor.

Raadpleeg bij een beet of steek bij de bek, keel of kop altijd een dierenarts. De zwelling kan ademhalingsproblemen of verdrukkingen veroorzaken, wat heel gevaarlijk kan zijn.

Allergie

Sommige honden hebben een allergie voor de steek van een bepaald insect. Weet je voor welk insect? En is je hond hierdoor gestoken? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts.

Symptomen van een allergische reactie door een insectenbeet zijn:

  • Benauwdheid of kortademigheid
  • Bewustzijnsverlies
  • Coördinatieverlies
  • Lethargie
  • Sterk verhoogde hartslag
  • Shock

In ernstige gevallen heeft je hond zo snel mogelijk levensreddende medicatie, zoals adrenaline of corticosteroïden, nodig.

Insectenbeet bij hond voorkomen

hond achter raamopening met hor gaas

Nou, zoals je hierboven kunt lezen: beter voorkomen dan genezen! En ja, dat rijmt. Hoe voorkom je dat je hond geprikt wordt door zo’n nare zoemer?

Op internet zijn er enorm veel spullen en middeltjes te vinden die je hond (en soms ook de baas) tegen insecten zou beschermen. Let hierbij goed op welke middelen je uitprobeert, laat je eventueel adviseren door een dierenarts.

Let op: anti-insecten middeltjes die gemaakt zijn voor mensen zijn NIET  geschikt voor je huisdieren!

We noemen er een paar anti-insecten middelen die je WEL kunt gebruiken voor honden:

1. Klamboe

Deze kun je bijvoorbeeld om de bench heen hangen.

2. Muggenlamp

Deze trekt muggen aan die vervolgens bij je hond wegblijven. Ze worden namelijk geëlektrocuteerd.

3. Hor

De hor is een stuk gaas wat je voor een raam- of deuropening kunt plaatsen.

4. Citronella

Jazeker, die stinkende kaarsjes die we neerzetten komen ook voor in lotion of spray. Ook heel handig voor je hond. Gebruik alleen citronella-spray speciaal voor honden!

5. Insectenspray voor honden

Er zijn sprays met geuren die insecten op een afstand houden. Koop echter altijd producten die speciaal voor de hond gemaakt zijn en van een gerenommeerd, dier-gerelateerd merk.

6. Alternatieve middelen

Wij gebruiken het zelf ook: de geur van citrusvruchten om insecten op afstand te houden. Dit werkt ook voor je hond. Je kunt bijvoorbeeld verdunde citroenolie gemengd met eucalyptusolie door de vacht wrijven.

Als je een etherische olie wil gebruiken: gebruik dit nooit onverdund! Dit kan voor ernstige huidschade en zelfs tot vergiftiging bij je hond leiden.

Hiernaast nog wat algemene tips:

1. Laat geen stilstaand water bij je huis in de buurt komen. Nee, hiervoor hoef je geen plassen te dreggen, maar vijvers, zwembadjes, volle emmers en grote plassen zijn ideaal voor insecten.

2. Bewaar etenswaren achter keuken- en kastdeuren. Zo komen er ook geen insecten op af.

3. Ga niet wandelen net na zonsopgang, of vlak voor zonsondergang: muggen- en dazentijd!