Bloed in ontlasting van je hond kan er best eng uitzien. Vaak concludeert het baasje hierdoor, dat er iets heel erg mis is.
Anders zie je toch geen bloed?
Gelukkig geeft dit meestal geen spoedgeval weer. Om de situatie goed in te schatten, moet je naar de verschillende klachten van je hond kijken.
Hoe komt je hond aan bloed in zijn poep of urine?
En wanneer moet je naar een dierenarts?
In dit artikel vertellen we je alles over bloed in ontlasting.
Bloederige ontlasting bij de hond
Bij bloed in ontlasting denken veel hondenbaasjes gelijk aan een spoedgeval. Dit is geen vreemde gedachte. Dat bloed hoort er namelijk helemaal niet te zitten.
Maar een bloeding geeft niet altijd een spoedgeval aan. Zeker niet, wanneer het maar kleine hoeveelheden betreft en eenmalig is.
Toch is het wijs om je dier even na te laten kijken door een dierenarts. Bloed wijst niet altijd op een tumor in het maag-darmkanaal, maar er kan wel iets mis zijn.
Welke oorzaken van bloederige ontlasting zien we zoal?
Parvovirus bij de hond
Het alom bekende Parvovirus kan aanleiding geven tot bloederige diarree. Dit virus ontpopte zich vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw tot een serieuze dreiging. Gelukkig wordt het steeds meer teruggedrongen, al wordt het nog regelmatig gezien.
Het Canine Parvovirus (CPV-2) maakt de celwand in de darmen kapot. Met name pups (tot één jaar), zieke, oude en ongevaccineerde honden zijn gevoelig voor besmetting.
Bij deze risicogroepen zijn de dieren vaak bevattelijk voor secundaire infecties. Hierdoor ligt het sterftecijfer vrij hoog.
De dieren krijgen koorts, worden misselijk, slap met braken en waterige, bloederige diarree.
Toch kan deze aandoening ook symptoomloos verlopen. Dit is soms bij volwassen, gezonde dieren het geval.
Vermoed je Parvo of weet je gevallen in de directe omgeving? Laat dan altijd je hond controleren bij een dierenarts.
Bloederige diarree bij darmontsteking
Wanneer er bloed in de poep van je hond zit, kan dit ook wijzen op een ontsteking in de darm.
Dikke darm ontsteking
In het geval van een dikke darmontsteking (colitis) poept de hond vaak, met bloed en slijm. De ontlasting bevat relatief veel bloed, hierdoor is de rode kleur goed te zien.
De dierenarts behandelt de klachten vaak door een ontstekingsremmer en pijnstilling. Ook wordt er gelijk (preventief) ontwormd.
Gaan de klachten niet weg of komen ze steeds terug? Dan zal er verder onderzoek van het lichaam en de ontlasting zelf plaatsvinden, om de boosdoener te vinden.
Dunne darmontsteking
Ook wanneer de dunne darm of de maag ontstoken is, kan er bloedverlies via de anus optreden. Wanneer de bloeding flink is, wordt de ontlasting zwart en en gaat behoorlijk stinken.
Acuut Hemorraghisch Diarree Syndroom (AHDS)
Wanneer je hond de Clostrium Perfingens-bacterie oploopt, kan de dikke darm gaan ontsteken. De toxines die geproduceerd worden zorgen voor bloederig braaksel en waterige diarree met bloed. Het ziektebeeld komt zeer snel opzetten.
De hond heeft met spoed intensieve zorg nodig. Wanneer deze tijdig verleend wordt, hersteld de hond meestal na ca. 5 dagen behandeling.
Vaak wordt dit syndroom niet op andere dieren doorgegeven.
Bloed in ontlasting: worminfectie?
Maar ook wormen kunnen de boosdoener zijn, wanneer er bloed in de ontlasting te vinden is.
Een voorbeeld hiervan is de zweepworm (Trichuris vulpis). Deze beschadigt de darmwand flink, waardoor opeens heftige bloedarmoede en bloederige diarree kan ontstaan.
Ook de haakworm (Uncinaria stenocephala) geeft een flinke aanslag op het weefsel in de darm. Zoals de naam al suggereert, haakt deze worm zich vast aan de darmwand en voedt zich met het bloed van de hond. Dit heeft bloederige diarree en bloedarmoede tot gevolg.
Daarom is het belangrijk je dier ten minste 4 keer per jaar te ontwormen. Hiernaast is een goed anti vlooien-, teken- en luizenmiddel ook onmisbaar.
Om besmetting te voorkomen, mag je hond nooit van dode dieren of ontlasting eten.
Bloederige diarree bij parasieten
Bloed in ontlasting van je hond kan ook veroorzaakt worden door Giardia. Deze eencellige parasiet (flagellaat) is één van de van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond.
Hier dient men voorzichtig mee om te gaan: ook katten en mensen kunnen hier ziek van worden.
Niet elke hond die deze parasiet oploopt, zal echter ziek worden. Wanneer dit wel het geval is, ziet men vaak de volgende symptomen:
- Algehele malaise
- Buikpijn
- Diarree, later met bloed en slijm
- Flatulentie (winderigheid)
- Lethargie (slaapzucht)
Raadpleeg bij vermoeden van besmetting altijd een dierenarts. Het duurt namelijk vaak even tot de diagnose gesteld kan worden, maar behandeling is ontzettend belangrijk.
En zo lang je moet wachten, blijft de besmettelijke parasiet actief!
Hond heeft poliep of tumoren
Met name oudere honden hebben last van het ontstaan van poliepen of tumoren in het maag-darmstelsel. Dit is een woekering in het slijmvlies van de darm. De grootte van dit gestoorde weefsel kan variëren van piepklein tot enkele centimeters groot.
Daarom kan een dierenarts de zwelling soms voelen zitten in de darm. Vaak echter, wordt ook geadviseerd uitsluitsel te krijgen door het maken van een echo.
Een poliep of tumor kan zo groot zijn, dat hij meekomt met het naar buiten persen van ontlasting. Het zit natuurlijk nog vast aan de darm. Toch is het ineens aan de buitenkant te zien, bij de anus.
Bij goedaardige tumoren of poliepen kan de dierenarts voorstellen deze chirurgisch te verwijderen. Bij kwaadaardige varianten echter, is vaak behandeling d.m.v. chemotherapie nodig.
Hond heeft voorwerp ingeslikt
Helaas komt het wel eens voor dat je hond een voorwerp heeft ingeslikt, dat hier helemaal niet geschikt voor was.
Niet alleen scherpe voorwerpen, zoals tandenstokers, stukjes bot of steen, kunnen schade veroorzaken. Ook wanneer het voorwerp vast komt te zitten of verstopping veroorzaakt, kan er flinke interne schade ontstaan.
Hierbij kan de hond bloederige ontlasting krijgen.
Vermoed je dat je dier iets schadelijks heeft ingeslikt? Houd hem dan voor de zekerheid in dezelfde houding en vertrek zo snel mogelijk naar een dierenarts voor controle en behandeling.
Bij scherpe voorwerpen dien je de kans op perforatie zo klein mogelijk te maken. Til de hond daarom alleen achter de voorpoten of voor de achterpoten op, om uit de buurt van het maag-darmkanaal te blijven.
Hond heeft ontstoken anaalklieren
De anaalklieren zijn zakjes aan weerszijden van de anus, tussen de binnenste en buitenste kringspier. Het zijn eigenlijk helemaal geen klieren, maar opslagholtes voor een dik, olieachtig goedje.
Hier laat een hond waarschijnlijk zijn eigen geur mee achter. Mogelijk vergemakkelijkt het ook het ontlastingsproces. Dit goedje wordt namelijk tijdens ontlasten in het laatste deel van het rectum gedrukt.
De opslagzakjes kunnen verstopt of ontstoken raken. Bij sommige honden wordt een dikker geur-goedje dan normaal geproduceerd, of worden de zakjes niet goed leeg gedrukt.
Dit kan voor irritatie gaan zorgen.
Zijn de zakjes erg ontstoken of beschadigd? Dan kan er een beetje bloed meekomen op de ontlasting. Maar hoe weet je nu dat het bloed van deze kliertjes afkomstig is?
Anaalklier-problemen zijn aan de buitenkant vaak lastig te herkennen. Toch kunnen de volgende symptomen een indicatie geven:
- Bijten aan de staartaanzet of anus
- Likken aan de anus
- Met de anus over de grond schuiven, ook wel ‘sleetje rijden’ genoemd
- Steeds naar de achterhand omkijken
- Stijf lopen met de achterhand
- Zichtbaar ongemak tijdens het ontlasten
Hiernaast kan het gebied onder de anus warm, pijnlijk en gezwollen zijn.
Anale furunculose bij de hond
De symptomen van bovenstaande anaalklierproblemen brengt ons bij de volgende mogelijk boosdoener: Anale furunculose.
Dit is een aandoening waarbij zweertjes, fistels en wondjes rond de anus ontstaan. Het weefsel is vaak ontstoken.
Door de ontsteking kan het weefsel gaan bloeden. Ook kan de irritatie naar binnen slaan en de endeldarm infecteren. Door het ongezonde weefsel, kan er bloed in de ontlasting verschijnen.
Deze aandoening is erg pijnlijk voor de hond. Het wordt geschaard onder de auto-immuunziekten en is bijna niet te genezen. Wel is adequate behandeling erg belangrijk, de hond kan hierdoor perioden lang symptoomloos leven.
Hond heeft bloed in de urine
Naast bloed in ontlasting, kan de eigenaar ook bloed in de urine van de hond waarnemen. Vaak is dit het gevolg van een blaasontsteking of blaasstenen.
Teven zijn hier gevoeliger voor dan reuen.
Bij beiden geldt echter: zie je de hond persen om te plassen, maar komt er niets uit? Bezoek dan met spoed een dierenarts. Hierbij kan blaasgruis of blaasstenen vastzitten in de plasbuis.
Ook vergiftiging, poliepen en tumoren kunnen aanleiding geven tot bloed in de urine. Daarom is het bij het waarnemen hiervan altijd wijs om een dierenarts te raadplegen.