Ectopische ureter bij de hond

Laatste update: 15 mei 2022
ectopische ureter hond

Ectopische ureter bij de hond kan de gezondheid ernstig in gevaar brengen. Deze aangeboren afwijking zorgt voor de ophoping en lekkage van urine. Hierdoor kunnen de nieren ernstig beschadigd raken.

Hoe komt een hond aan een ectopische ureter?

Wat zijn de symptomen?

En hoe wordt deze afwijking behandeld?

Lees hier alles over deze bijzondere afwijking in de urinewegen.

Wat is een ectopische ureter?

Een ectopische ureter bij de hond is een aandoening van de urinewegen. Ureter is de officiële naam voor een urineleider. De afwijking kan zowel één (eenzijdige) als beide (bilaterale) urineleiders treffen.

Maar wat houdt deze afwijking precies in?

De nieren spelen een zeer belangrijke rol in het lichaam. Ze produceren hormonen, reguleren de bloeddruk en zuiveren het bloed. Uit deze zuivering, komen afvalstoffen die het lichaam liever kwijt dan rijk is.

In dit proces werkt de nier samen met de blaas. De afvalstoffen uit de nieren vormen urine, wat via het nierbekken twee gangetjes inloopt. Dit zijn de urineleiders of ureters.

Deze holle structuren zorgen ervoor, dat de urine van de nier naar de blaas vervoerd wordt. Vanuit de blaas wordt dit mengsel via de plasbuis geleegd en uit het lichaam verwijderd.

Bij een ectopische ureter of ureteren verloopt dit vervoer echter niet correct.

De aanleg van de buizen is niet goed gegaan, waardoor de urine niet in de blaas terecht komt. De blaashals wordt gepasseerd en de urine loopt gelijk in de plasbuis. Nu ja, zul je denken, daar moet de plas toch uiteindelijk zijn?
Wat is dan het probleem?

Het probleem bij deze afwijking, ligt bij de sluitspier van de blaas. Bij een ectopische ureter komt de urine op een plek terecht, waar de sluitspier geen invloed meer op heeft. Die ligt er namelijk achter!

De sluitspier zorgt er echter voor dat de urine in de blaas opgeslagen wordt, tot dat hij ontspant om te kunnen legen (plassen). Komt de urine ná deze spier de blaas in, dan lekt de hond dus urine. Dit noemen we ook wel incontinentie.

Bij teefjes kan de buis ook in de vagina of baarmoeder eindigen, bij reuen in de prostaat of zaadleider. Daarom brengt deze aandoening een verhoogd risico op blaasontsteking of urine-ophoping met zich mee. Dit is gevaarlijk voor de nieren, wat ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Hoe komt een hond aan deze afwijking?

Is een ectopische ureter erfelijk?

Het ontstaan van een ectopische ureter bij de hond zit in de basisontwikkeling. Bij het aanleggen van de urineleiders van de ongeboren pup, komen deze op de verkeerde plek in het afvoersysteem uit. Dit is erfelijk belast.

We zien dit bij enkele rassen geregeld voorkomen, zoals de:

Om de afwijking te voorkomen, is het belangrijk om met aangetaste ouderdieren dus niet te fokken.

Maar hoe herken je een ectopische ureter?

Symptomen van een ectopische ureter bij de hond

Omdat een hond met deze afwijking geboren wordt, zie je de symptomen al vanaf pup. Het is belangrijk om snel een diagnose te stellen en te behandelen, om nierschade te voorkomen. Hier kan de hond namelijk erg ziek van zijn en zelfs komen te overlijden.

Maar één van de meest duidelijke symptomen, is het lekken van urine uit de plasbuis. En juist bij pups zijn de baasjes hard bezig om zindelijkheid te leren. Hij heeft gewoon wat extra tijd nodig, toch?

Wees er echter altijd op bedacht dat de onzindelijkheid ook gevolg kan zijn van de lekkende plasbuis. Houd hiervoor je pup goed in de gaten. Er is namelijk een verschil tussen continu urine lekken en gerichte plasjes binnenshuis doen.

Welke symptomen zien we nog meer?

  • Dikke buik door urineophoping
  • Huidirritatie in de liezen door urine
  • Lekken van urine tijdens lopen of rust, zoals slapen
  • Ontstoken vulva of anus
  • Urine lekkage uit navel, wanneer deze nog niet gesloten is (navelstreng)
  • Vaak kleine plasjes doen
  • Vachtverkleuring in de liezen door urine
  • Veel drinken

Vermoed je urine lekkage bij je pup? Neem dan altijd gelijk contact op met je dierenarts voor controle.

Diagnose ectopische ureter

Voor de gezondheid van je hond is het belangrijk om tijdig een diagnose te stellen. Dit kan alleen door een dierenarts gedaan worden. Zij zullen aan de hand van de symptomen een lichamelijk onderzoek instellen.

Hierbij wordt een echo van de blaas, nieren en urinewegen gemaakt om de ligging van de urineleiders inzichtelijk te krijgen.

Ook wordt aanvullend urineonderzoek uitgevoerd, om te kijken of er reeds irritatie of ontsteking aanwezig is. Neem hiervoor een urinemonster mee dat maximaal 8 uur oud is. Bewaar deze gekoeld tot je naar de dierenarts gaat.
Warmte kan de samenstelling namelijk veranderen en een vertekend beeld geven.

Behandeling van een ectopische ureter bij de hond

Heeft je dierenarts een ectopische ureter of ureteren vastgesteld bij je hond, dan zal er in alle gevallen een chirurgische correctie plaats moeten vinden. Tijdens de operatie wordt de afwijkende urineleider losgehaald en op de juiste plaats bevestigd.

Dit wordt met hechtingen op zijn plaats gehouden en zal binnen afzienbare tijd vastgroeien aan het weefsel.

Uit het meegebrachte urinemonster kan blijken dat je hond ook een urineweginfectie heeft opgelopen door zijn incontinentie. Hierbij wordt vaak antibiotica voorgeschreven.

Volg altijd de persoonlijk aanwijzingen die de dierenarts op de verpakking heeft aangegeven. Maak hiernaast altijd de kuur helemaal af.

Mogelijk verliest je hond nog steeds urine na de operatie, omdat de sluitspier van de blaas (nog) niet sterk genoeg is. Medicatie kan hier soms bij helpen, echter worden niet alle honden helemaal continent.

Zijn nier- blaasgezondheid zul je dus altijd in de gaten moeten houden. Laat je dier hiervoor regelmatig controleren bij de dierenarts en geef hierbij een urinemonster af.