hond heeft opgeblazen buik

Mijn hond heeft een dikke of opgeblazen buik

Je hond heeft een dikke of opgeblazen buik, wat afwijkt van zijn normale postuur. Wat kan er aan de hand zijn?

Een verdikte buik kan iets relatief onschuldigs aangeven zoals (ongeplande) dracht, maar ook zeer acute spoedgevallen zoals een maagtorsie.

Hoe leer je spoed bij een opgeblazen buik herkennen?

Wij geven je alle tips en trics.

Hond heeft dikke of opgeblazen buik

Een opgezette buik valt bij de meeste hondenrassen wel op. Wanneer je hond dicht behaard is, kan dit wat lastiger te zien zijn. Toch is het belangrijk, dat je dit verschijnsel in de gaten houdt.

Je hond kan namelijk wat boller worden, nadat hij zichzelf compleet heeft volgepropt of zij (ongepland?) drachtig is geraakt. Maar het kan ook ernstigere situaties aangeven.

Het inschatten van de situatie kan lastig zijn, daarom raden wij altijd aan om bij een dikke buik contact op te nemen met een dierenarts. Zij kunnen aan de hand van aanvullende informatie over de omstandigheden inschatten welke actie ondernomen moet worden.

Maar waardoor krijgt een hond eigenlijk een opgeblazen buik?

Hond opgeblazen na eten

De maag kan in omvang toenemen wanneer de hond (erg) veel gegeten heeft. De hoeveelheid die de meeste viervoeters in één keer weg kunnen werken, is bewonderenswaardig.

Maar niet altijd even handig.

Wanneer je hond zich een ongeluk heeft gegeten, kan dit er soms grappig uitzien. Maar hij dient wel goed in de gaten gehouden te worden.

Wanneer hij zeer rusteloos is, zichtbaar pijn heeft of begint met (loos) braken, is het wijs zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Hierbij heeft de maag het toch zwaar te verduren, wat tot interne schade kan leiden.

Vaak echter, is rust en vasten de beste remedie. Geef je hond ca. 12 uur lang geen eten om de maag tot rust te laten komen.

Onderneem hiernaast niets met de hond. Laat hem rustig uitbuiken, zodat er geen extra, onnodige spanning op het lichaam komt.

Een heel klein plaswandelingetje mag natuurlijk, wanneer de hond zich goed genoeg voelt.

Hond heeft opgeblazen buik en moet overgeven

Er zijn echter situaties die veel ernstiger zijn dan simpelweg teveel eten. Bovenaan de lijst hiervan, staat de maagtorsie.

Maagtorsie

Een maagtorsie wordt ook wel maagkanteling genoemd en is altijd een spoedsituatie. Hierbij heeft de maag zich één- of meerdere malen omgedraaid in de buikholte. Vooral de grotere hondenrassen, of rassen met een ruime borstkas, hebben verhoogd risico hierop.

Door de draaiing wordt de maag afgesloten en hopen zich gassen op. Hierdoor kan de maag scheuren, wat in zeer korte tijd dodelijk kan zijn. We spreken hierbij over een tijdspanne van 1 à 2 uur.

Een maagtorsie herkent men aan de volgende symptomen:

  • Harde, opgezwollen buik
  • Herhaaldelijk (loos) braken
  • Kwijlen
  • Pijnsignalen en onrust
  • Verhoogde ademhaling
  • Verhoogde hartslag

Doe altijd de eerste twee uur na het voeren rustig aan met de hond, om de kans op een draaiing te verminderen.

Buikvliesontsteking

Bij braken en een opgezette buik kan echter ook buikvliesontsteking (peritonitis) de boosdoener zijn. Hierbij is de maag of darm beschadigd door een zweer, tumor of iets scherps.

De ontsteking kan echter ook ontstaan wanneer er irriterende stoffen, zoals gal, urine of pus in de buikholte komt.

Ook buikvliesontsteking is een spoedgeval. De hond heeft veel pijn en is lusteloos, naast de eerder genoemde symptomen.

Hond heeft opgezette buik en drinkt veel

Wanneer je hond een dikke buik heeft en veel meer drinkt dan normaal, kan dit door de ziekte van Cushing komen.

Hierbij lijdt de hypofyse (klier onderin het brein) vaak aan een tumor, waardoor de productie van adrenocorticotroop hormoon (ACTH) verhoogd wordt. Dit stimuleert de aanmaak van het hormoon cortisol in de bijnier.

Maar ook de bijnier(en) kunnen verstoord zijn door een tumor, waardoor rechtstreeks de cortisolproductie verhoogd is.

De hond gaat veel eten, drinken, plassen en hijgen. Hiernaast heeft hij verminderde energie, haaruitval en een opgezwollen buik.

Hond heeft dikke buik en hoest

Wanneer je hond een opgeblazen buik en een onderdrukt hoestje heeft, kan zijn hart in de problemen zijn. Wanneer het hart bloed en vocht niet goed rond kan pompen door het lichaam, kan dit op verschillende plekken achterblijven.

De longen en buikholte zijn vaak voorkomende locaties van ophopend vocht bij hartproblemen. Door het vocht gaat de hond hoesten en zwelt zijn buik op.

Ook geeft de hond zichtbaar minder energie en soms verdikking in de poten.

Hiernaast kan er ook vocht in het hartzakje achterblijven. De uiterlijke klachten zijn meestal vaag en lijken chronisch te worden.

Is je hond gewoon niet fit? Snel buiten adem en sloom?  Vraag dan je dierenarts om op hartproblemen te controleren.

Hond heeft dikke buik en diarree

Heeft je viervoeter een opgeblazen buik en diarree? Dan zou hij wel eens een worminfectie kunnen hebben. Parasieten zoals spoelwormen en lintwormen staan bekend om deze symptomen.

Ook hartwormen kunnen een verdikte buik veroorzaken. Hiernaast kan de hond hoesten, slecht groeien, eten en ademen.

Daarom is het van groot belang je hond op tijd te ontwormen en beschermen tegen parasieten zoals teken, luizen en mijten. Een worminfectie kan tot ernstige situaties leiden en ook nog eens de andere huisgenoten besmetten!

En verder?

Bij een dikke of opgeblazen buik kan er ook vocht (ascites) of bloed in de buikholte gelopen zijn. Dit kan urine zijn, bij een gescheurde blaas, maar ook bloed door een verstopping, tumor of inwendige beschadiging.

Een tumor zelf kan ook nog oorzaak zijn van de zwelling. Maar wanneer zich vocht in de buikholte ophoopt, kan dit ook een aanwijzing van nier-, lever- of darmproblemen zijn.

Hiernaast is een dikke of opgeblazen buik een bekende bijwerking van het medicijn prednison.

Zoals je kunt lezen, kan een opgezwollen buik door nogal wat verschillende oorzaken tot stand komen. Daarom is het altijd belangrijk gelijk een dierenarts te raadplegen, wanneer je dit waarneemt.

Zij kunnen vervolgens de situatie beoordelen en beslissen welke actie ondernomen moet worden.