De Briard is één van de meest geroemde Franse herders. Jarenlang werd hij samen met de Beauceron gebruikt om het vee te hoeden en beschermen in de uitgestrekte bergen en weiden.
Daarom is de Briard moedig, intelligent en geneigd tot eigen initiatief. Dat hadden ze wel nodig, om de schapen veilig te houden. Dit heeft echter extra aandacht nodig in de opvoeding.
Hiernaast heeft het ras zich ontwikkeld tot zachtaardige, flexibele en loyale huishond. Ze zijn gek op het gezin en intensief contact met de baas is een absolute must.
De Briard is rustig in huis, maar heeft wel veel beweging en vachtverzorging nodig.
Lees hier alles over de Briard.
Achtergrond van de Briard
De oorsprong van de Briard, ook wel Chien de Berger de Brie genaamd, ligt in Frankrijk. Mogelijk stamt deze moedige werkhond vanuit de vroege Middeleeuwen. Hier werd hij gebruikt voor het hoeden en beschermen van vee, voornamelijk schaapskudden.
Begin 19e eeuw werd dit ras in de lectuur besproken als een halflangharige, donkergekleurde veehoeder. Deze hond was uitstekend geschikt voor zelfstandig werk in de Franse bergen en op uitgestrekte weiden.
Maar bij het vervullen van deze taak werd de Briard vaak bijgestaan door een andere grote hond, voor het wegjagen van grote roofdieren. Dit was de Chien de Berger de Beauce, oftewel Beauceron.
Dit ijzersterke duo beheerden vele eeuwen de veestapel, maar ook huis en haard op het boerenerf. De Tweede Wereldoorlog bracht hier echter verandering in.
Na deze periode was de Briard bijna uitgestorven. Tijdens de oorlog werden deze honden namelijk in de loopgraven gebruikt om berichten over en weer te brengen. Hiernaast werden ze ook ingezet door het Rode Kruis.
Dit zorgde voor een zorgwekkende daling in de populatie. Enkele internationale clubs van liefhebbers hebben zich vervolgens ingezet voor het behoud en herstel van het ras.
Tegenwoordig zien we de Briard bij een selecte groep liefhebbers terug als huishond. Toch zit zijn talent tot hoeden nog altijd diepgeworteld. Tijdens een wandeling verliest deze herder ‘zijn kudde’ niet uit het oog en is zeer beschermend.
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Briard een middelgrote, harmonieuze doch solide hond. Hij is levendig, met een evenwichtig maar moedig karakter.
De kop is lang, met een brede snuit en rechte neus. De ovale ogen zijn tamelijk groot en donkergekleurd. De oren zijn hoog aangezet, vlak en met veel beharing. Deze worden hangend gedragen.
De hals is gespierd en loopt uit in een sterke, korte rug en een brede, lange borstkas. De achterhand is kort en helt een beetje. De staart is laag aangezet en wordt in rust laag en J-vormig gedragen.
Het dekhaar is lang, golvend en stug, zoals de textuur van geitenharen. Hiernaast heeft de Briard een lichte onderwol. De vacht komt voor in de kleuren zwart, grijs en fauve (zandkleur).
In het gezicht heeft dit ras vaak een grijs of zwart ‘masker’. Ook rastypisch, zijn de lange gezichtsharen, die de ogen bedekken en de wenkbrauwen accentueren.
De reuen zijn groot, met 62 tot 68 cm aan de schoft. De teven zijn iets kleiner, met 56 tot 64 cm. Reuen wegen tussen de 27 en 41 kg en teven tussen de 23 en 34 kg. De Briard wordt zo’n 10 tot 12 jaar oud.
Karaktereigenschappen van de Briard
Als gerespecteerd veehoeder in Frankrijk staat de Braird bekend om zijn kracht en moed, maar ook om zijn trouw, bescheidenheid en zachte aard.
Door zijn taken uit het verleden is dit ras onvermoeibaar, baasgericht en gevoelig. Ze vinden het heerlijk om voor en met de eigenaar bezig te zijn. Hiernaast houden ze alles wat ‘eigen’ is goed in de gaten, en het liefst dicht bij elkaar.
Hierdoor zie je deze hond geregeld iedereen bij elkaar ‘hoeden’. Dan kan de hij de boel goed overzien!
Als verantwoordelijke in de Franse bergen en weiden moest de hond geregeld zelf beslissingen maken. Daardoor is dit ras niet slaafs, eerder slim en creatief. Hiernaast stappen ze zonder vrees op moeilijkheden af, maar niet voordat ze de situatie goed ingeschat hebben.
Het is geen hond van onnodige risico’s, toch zal het huis en alles wat daarbij hoort verdedigd worden. Ze zijn kritisch naar vreemden en vormen het liefst zelf een mening over bezoekers.
Toch is dit ras ook speels, opgewekt en altijd in voor een spelletje. Ze zijn lief met kinderen en omarmen andere huisdieren als onderdeel van de ‘eigen’ groep, mits deze juist geïntroduceerd worden.
Laat kinderen echter nooit met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Verzorging en gezondheid
De lange, stugge vacht van dit ras heeft voldoende verzorging nodig. Zo’n een- à tweemaal in de week goed doorborstelen krijgen klitten en broeiend vuil geen kans.
Vooral in de overgang van puppen- naar volwassen vacht dient men veel te borstelen, op een leeftijd van 8 tot 18 maanden oud. Hierbij ontstaan extra veel klitten en de losse plukken haar irriteren de hond. Dit heeft vervilting en kale bijtplekken als gevolg.
Zoals de meeste grote hondenrassen heeft de Briard verhoogde kans op heupdysplasie. Dit is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Ook komt Congenitale Stationaire Nachtblindheid (CSNB) voor, een vorm van Progressieve Retina Atrofie (PRA). Hierbij verslechtert het netvlies van het oog. De hond wordt eerst nachtblind, waarna hij langzaamaan helemaal blind wordt.
Helaas is dit proces onomkeerbaar.
Hiernaast komt Ectopische Ureter wel eens voor. Dit is een erfelijke aandoening, waarbij de afvoerbuizen van de nieren naar de blaas verkeerd zijn aangelegd. Hierbij loopt de urine niet de blaas in, maar gelijk naar de plasbuis.
Hierdoor gaat de hond ‘lekken’, omdat deze plek maar zeer weinig urine kan bevatten voor het langs de sluitspier loopt.
Opvoeding
Ook al is dit ras zachtmoedig en vriendelijk, ze zijn vanuit hun originele taak nu eenmaal gewend om zelf initiatief te nemen. Dit betekent, dat ze op jonge leeftijd ook hun omgeving van hun gelijk willen overtuigen.
Daarom heeft de Briard vanaf jonge leeftijd een kalme, duidelijke maar zeer consequente opvoeding nodig. Is er geen duidelijk plan, dan zal deze viervoeter zelf bepalen wat de koers moet zijn.
En omdat onze moderne mensenmaatschappij best overweldigend en onbegrijpelijk kan zijn voor een hond, moet de eigenaar hem hiertegen beschermen.
Gelukkig heeft dit ras een enorme loyaliteit richting het baasje, gebruik dit dus in je voordeel. Stel je je assertief en duidelijk op, dan is de Briard hét ras voor een vriendelijke, slimme en meegaande compagnon.
Briard en beweging
De Briard heeft een hoog energieniveau, al zie je dit er in de huiselijke sferen niet aan af. Hij is namelijk erg flexibel en schat de situatie altijd eerst in, zodat hij passend kan reageren.
Dit betekent echter niet dat de Briard tot de couch potatoes behoort. Hij is intelligent, onvermoeibaar en maakt zich graag nuttig.
Zijn grootste talent is natuurlijk het hoeden. Vaak kan het ras dit bij hun huidige levensstijl niet benutten, zodat ze een sterke neiging hebben om dit gedrag uit eigen initiatief te tonen.
Om dit in goede banen te leiden, is een gericht plan tijdens de opvoeding en een schapenhoed cursus aan te bevelen. Je rasechte herder zal dit geweldig vinden en het geeft de eigenaar de mogelijkheid een en ander te sturen.
Maar ook behendigheid en gehoorzaamheidscursussen zijn erg leuk voor dit ras. Het nauw samenwerken met het baasje vereist. En als er iets is, wat de Briard goed kan!
Toch dien je met het oog op de heupdysplasie die deze viervoeter kan ontwikkelen voorzichtig te zijn met ruw spel en wilde sporten. Probeer traplopen, gladde vloeren, scherpe bochten en korte stops tot een minimum te beperken.