Home   /   Hondenrassen

Entlebucher Sennenhond

Laatste update: 21 mei 2022

De Entlebucher Sennenhond is de kleinste van de vier Zwiterse Sennenhondenrassen. Ze zijn ontstaan als herder en erfbewaker, maar tegenwoordig vervullen ze met verve hun rol als huiskameraad.

Door zijn typische driekleur is de Entlebucher een aparte verschijning. Hij heeft een pientere blik en leert dan ook gemakkelijk en graag.

Ze zijn echter gewend om zelfstandig te werken, waardoor ze sterke eigen ideeën hebben. Mentaal en fysiek heeft deze slimmerik voldoende bezigheden nodig. En dan het liefst lekker samen met het baasje!

Meer weten over deze trots van Zwitserland? Lees hier alles over de Entlebucher Sennenhond.

Lees ook: Berner Sennenhond »

Achtergrond van de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is vernoemd naar het dorpje Entlebuch, in Zwitserland. Het is één van de vier Sennenhondenrassen, de kleinste in maat. De verschillende Sennenhonden zijn de trots van het land, zowel voor de taken in en rondom huis als in de glooiende dalen en hoge bergen.

De Entlebucher is ontwikkeld door boeren, die een veelzijdige, sobere hond nodig hadden. Deze moest in staat zijn om de boerderij te bewaken, maar ook het rundvee te hoeden op de uitgestrekte weides van het dal.

De eerste schriftelijke beschrijving van een Entlucher-achtige hond stamt uit het midden van de 19e eeuw. Enkele tientallen jaren later wordt beschreven dat dit type een veel geziene hulp is bij herders en boeren met kleinvee. Voordat deze hond zijn moderne naam kreeg, droegen ze de naam “Schärlig”, naar het Schärligbachtal waar ze veel gezien werden.

Bij het hoeden toonden deze honden twee bijzondere eigenschappen: bewust veel blaffen en een techniek genaamd ‘stechen’. Door het blaffen wist het vee waar de hond zich bevond en ontstond er geen paniek, wanneer deze naast een koe verscheen.

Het stechen werd gebruikt om een afgedwaalde koe snel terug te jagen naar de kudde. Hierbij beet de hond kort maar venijnig in de koot van de koe, zonder deze te verwonden. Lopen, jij!

Aan het begin van de 20e eeuw werd er gericht gefokt met de Entlebucher-typen. De populatie verdween bijna geheel door de Eerste Wereldoorlog, maar werd hersteld door dierenarts Kobler, uit Sankt Gallen.

Tegenwoordig is de populariteit van het ras door heel Europa gestegen. Hierdoor heeft de Entlebucher een stevige club van liefhebbers opgebouwd en wordt regelmatig gezien als huishond.

Uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Entlebucher Sennenhond een middelgrote, compacte hond. Ze zijn rechthoekig gebouwd en iets plomper dan de Appenzeller Sennenhond in hun voorkomen.

De kop is vlak met een droge, krachtige voorsnuit. De ogen zijn klein en donker van kleur. De oren worden hangend gedragen en zijn onderaan wat rond.

De hals is kort en gedrongen, welke overloopt in een diepe, brede borst en korte, sterke rug. De achterhand loopt licht af, met een bijzondere staart. Deze komt namelijk (zonder te couperen) in drie varianten voor: lang, halfkort of aangeboren kort.

De vacht is kort, hard en dicht met een natuurlijke glans. Het dekhaar is kort en ligt stevig aan, de onderwol is dicht en zacht. De kleur is rastypisch driekleurig, met zwart, wit en roodbruin (tan).

De kop is altijd zwart met symmetrische tan en witte aftekening. De roestbruine aftekeningen zitten naast de ogen, op de wangen, snuit, keel, borst en poten. De witte aftekeningen vindt men als bles op de snuit, maar ook op de kin, keel, borst en poten.

Reuen zijn tussen de 44 tot 52 centimeter aan de schoft, teven iets kleiner met 42 tot 48 centimeter. Afhankelijk van geslacht en bouw wegen ze tussen de 20 en 30 kilo. Gemiddeld worden ze tussen de 11 en 13 jaar oud.

Karaktereigenschappen van Entlebucher Sennenhond

Door zijn achtergrond als waker en herder is de Entlebucher Sennenhond een zelfstandig, moedig en levendig type. Ze zijn leergierig en werken graag samen.

Hun levensinstelling is over het algemeen opgewekt, schrander met een vriendelijke benadering.

Toch merk je aan de Entlebucher dat het een waker pur sang is. Hij is zachtaardig en goedmoedig naar bekenden, maar kan zich wantrouwend opstellen naar vreemden. Benaderen deze het erf, dan zal dit luidkeels begeleid worden.

Ze zijn dus waaks, maar zonder onnodige agressie. Loopt het echter uit de hand, dan zal de Entlebucher zich geen tweemaal bedenken om te beschermen wat bij hem hoort.

Als huisgenoot is hij in zijn element. Deze viervoeter is erg gericht op zijn ‘eigen’ mensen en houdt alles nauwlettend in de gaten, zonder opdringerig te zijn. Ze zijn aanhankelijk en tonen zich zeer flexibel in het huiselijke leven.

Verzorging en gezondheid

De stugge, korte vacht heeft over het algemeen weinig verzorging nodig. Een of tweemaal per week een lekkere borstelbeurt is voldoende om de vacht schoon en gezond te houden. Tweemaal per jaar gaan ze echter in de rui, waarbij je flink wat haaruitval kunt verwachten.

Hiernaast kent het ras enkele gezondheidsproblemen. Één van de bekendste hiervan, is heupdysplasie. Dit is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.

Ook zien we patella luxatie bij Entlebuchers. Dit wordt ook wel ‘losse knieschijven’ genoemd. Hierbij schiet de knieschijf uit de knieholte, waardoor de hond mank gaat lopen en pijn heeft. Soms moet de knieschijf door de dierenarts teruggezet worden op de juiste plek.

Ectopische Ureter komt hiernaast af en toe voor. Dit is een erfelijke aandoening, waarbij de afvoerbuizen van de nieren naar de blaas verkeerd zijn aangelegd. Hierbij loopt de urine niet de blaas in, maar gelijk naar de plasbuis.

Ook kent dit ras verschillende oogproblemen.

De honden worden voor het fok-akkoord getest op Progressieve Retina Atrofie (PRA). Bij deze aandoening verslechtert het netvlies van het oog. De hond wordt eerst nachtblind, waarna hij langzaamaan helemaal blind wordt.

Helaas is dit proces onomkeerbaar.

Hiernaast ziet men wel Membrana Pupillaris Persistens (MPP) ontstaan, al komt dit niet heel vaak voor. Dit is een aangeboren oogziekte waarbij de bloedvatrestjes van voor de geboorte nog steeds aanwezig zijn. Bij een blokkering aan de voorzijde van de ooglens kan grauwe staar (cataract) ontstaan.

Tevens komt Retina Dysplasie voor, waarbij de twee lagen van het netvlies niet goed op elkaar zitten. Dit zorgt voor blinde vlekken of totale blindheid en is meestal onbehandelbaar.

Ook cataract (grauwe staar) ziet men regelmatig. Dit is een oogziekte waarbij de lens vertroebelt en de hond uiteindelijk helemaal blind wordt.

Tot slot zien we glaucoom bij de ogen voorkomen. Dit is een verhoogde oogboldruk. Door de druk kan het netvlies beschadigen, wat tot blindheid kan leiden.

Opvoeding

De Entlebucher is gefokt op veelzijdigheid, wat zich vertaalt in een zeer flexibele levenshouding. Deze hond is, mits voldoende gesocialiseerd, geschikt voor allerlei verschillende omgevingen. Van hulpbehoevende ouderen, tot een gezin met drukke kinderen of patiënten met speciale zorg.

Altijd vindt de Entlebucher zijn draai en weet zich nuttig en geliefd te maken.

De opvoeding van deze intelligente waker is dus zeer interessant. Omdat ze erg het voortouw nemen, is het belangrijk om de hond consequent en duidelijk op te voeden. Zo bied je hen een correct rode draad, waar omheen ze zelf hun afwegingen kunnen maken.

Ze zijn hierdoor echter niet hardleers, maar juist toegeeflijk en pikken snel de ‘juiste’ dingen op. Een harde hand is bij dit ras dan ook ten zeerste af te raden, omdat de hond je eigenlijk alle voorzetten al geeft om het vriendelijk aan te pakken.

Zodat jullie een onbreekbare band kunnen opbouwen!

Entlebucher Sennenhond en beweging

entlebucher sennenhond loopt met stok

Door zijn actieve achtergrond heeft dit ras veel beweging nodig. Het gaat hierbij niet alleen om het kwijt kunnen van energie, maar ook op het toepassen van zijn vindingrijkheid, intelligentie en drang om samen te werken.

Eigenlijk maakt het niet uit wat je met deze vrolijke actieveling doet, als het maar samen, afwisselend en leuk is! Denk hierbij aan gehoorzaamheidscursus, flyball, behendigheid, zwemmen, wandelen, fietsen of spelletjes. Dit ras is gefokt om bezig te zijn.

Ze zijn ontzettend werkwillig en stellen zich dus geïnteresseerd op naar al je gekke ideeën.