Top 10 beste waakhonden
Laatste update: 15 mei 2022Waakhonden worden al eeuwenlang ingezet om huis en haard veilig te houden. Niet ieder hondenras is voor deze zware taak geschikt. De hond moet moedig en zelfstandig zijn, maar ook intelligent, imponerend en sterk.
Welke hondenrassen zijn het meest geschikt als waakhond?
Kan iedereen een waakhond in huis nemen?
En gelden hier speciale regels voor?
Lees in dit artikel alles over waakhonden.
Wat is een waakhond precies?
Door de eeuwen heen waren waakhonden de beste maatjes van de mens. Ze hielpen ons met het bewaken van het erf, ons huis, het vee en natuurlijk het gezin. Sommigen gingen zelfs mee op jacht!
Hierdoor hebben we een belangrijk deel van onze veiligheid aan hen te danken. Ze hebben zelfs behoorlijke invloed gehad op onze ontwikkeling als mens.
Maar heeft elke hond deze rol in zich?
Welk type hond is geschikt als waakhond?
Of een hond geschikt is als waker en verdediger, hangt niet louter af van zijn ras. De aanleg tot waakhond zit in het karakter, de bouw en het voorkomen van het individu.
Maar er zijn hondenrassen, die juist gefokt worden om zo hoog mogelijk te scoren op deze punten. En dat is geen gemakkelijke klus!
De taak van een waakhond is namelijk zo bijzonder, omdat hij heel tegenstrijdige eigenschappen van het dier vergt. Hij moet zowel trouwe vriend als onverschrokken beschermer zijn.
Daarom willen we een loyaal, trainbaar type dat niet agressief uit de hoek komt. Dat zou gevaarlijk kunnen worden voor onszelf en de omgeving. Maar aan de andere kant, moet de hond alert zijn, zelfstandig en een flinke dosis moed bezitten.
Hij moet herrie kunnen maken, zonder aan te vallen. Of achtervolgen, zonder te grijpen. Dit vergt training en professionaliteit.
Wat is belangrijk wanneer je een waakhond neemt?
Wanneer je een waakhond in huis neemt, moet je enkele belangrijke punten in acht nemen.
Onderlinge band
De onderlinge band tussen de waakhond en zijn baasje(s) is van levensbelang. Een waakhond moet over goed zelfvertrouwen beschikken om zijn taak correct uit te voeren. Is de hond onzeker, dan ligt angst en agressie op de loer.
Daardoor wordt het veel moeilijker om de hond onder controle te houden.
Zelfvertrouwen haalt je hond uit zijn positieve contact met de eigenaar en trainer. De hond weet wat hij waard is en wat er van hem verwacht wordt. Steek daarom meer dan genoeg tijd in het versterken van jullie onderlinge band en communicatie.
Professionele training
Het africhten van een waakhond moet erg nauwkeurig gebeuren. Het dier moet zijn taak goed begrijpen en zelfstandig uit kunnen voeren, maar zeer streng onder appèl staan. Zo kun je voorkomen dat er onnodige gewonden vallen of de situatie uit de hand loopt.
Vraag hierbij altijd hulp van een hondvriendelijke professional.
Wet- en regelgeving
De wet in Nederland is soms een beetje lastig te begrijpen. Het kan dus voorkomen dat je hond ingeslapen moet worden, wanneer hij een inbreker ernstig of dodelijk verwond heeft. Terwijl de inbreker natuurlijk degene was die fout zat!
Helaas is de wet nog niet zo ver, dat jij en je dier hier voldoende tegen beschermd zijn. Bel daarom bij inbraak altijd gelijk het alarmnummer 112.
Top 10 beste waakhonden
Er zijn heel wat hondenrassen, die waakse eigenschappen hebben en hierbij loyale, vriendelijke gezinsleden zijn. Maar welke rassen blinken hier in uit? Wij zetten de 10 beste waakhonden voor je op een rij.
1. Bull Mastiff
De Bullmastiff is bij uitstek de waakhond die jij op je erf wilt. Ze stammen af van de Molossers, oorlogshonden uit de Oudheid. Ze zijn groot, sterk en imponerend, maar tegelijkertijd zachtaardig en beheerst.
Van origine is de Bullmastiff een Engels hondenras, waar hij tijdens de Industrialisatie ingezet werd om stropers te betrappen. Hierbij beschermde hij zijn baas en hield de stroper op één plek tot de autoriteiten arriveerden.
Niet alleen de Bullmastiff, maar alle Mastiff-typen hebben een aanleg voor waken. Hun grootte, voorkomen en intelligentie maakt het gevreesde wakers. Denk bijvoorbeeld aan de Tibetaanse Mastiff, die in Rusland als gevangenbewaarder wordt ingezet.
2. Dobermann Pinscher
Op twee staat met trots de Dobermann Pinscher, de atletische bewaker uit Duitsland. Tijdens hun vroege carrière werden zij gebruikt als hulp tijdens het innen van belasting. Een ondankbare taak, welke door zijn donkere, opvallende verschijning en karakteristieke, priemende blik opeens een stuk gemakkelijker werd.
Dit ras heeft een slechte reputatie gekregen om onnodig agressief gedrag. Gelukkig heeft de fokkerij dit zich zeer aangetrokken en zich serieus op karaktereigenschappen gericht.
Hierdoor is het ras tegenwoordig aanhankelijk en zachtaardig naar zijn familie. Naar vreemden zijn ze achterdochtig, zonder agressief te zijn.
3. Duitse Herder
De Dobermann wordt op de voet gevolgd door een ander Duits ras: de Duitse Herder. Als kuddebeschermer en veedrijver heeft dit ras van nature een sterke drang om te beschermen. Maar omdat hij dit zelfstandig moest doen, ontbreekt het hem niet aan een flinke dosis pienterheid.
Hiernaast is de Duitse Herder legendarisch baasgericht. Ze zijn aanhankelijk en hebben een flinke will to please, soms op het neurotische af. Hun gezin en alles wat daarbij hoort is hun leven.
Er zijn meerdere herderrassen die uitmuntend als waakhond functioneren. Denk hierbij aan de Mechelse Herder, die ook vaak voor politiewerk gebruikt wordt.
4. Rottweiler
Op plaats vier staat een ras, dat zowel de Molossers van plek één als de herders van plek drie combineert. De Rottweiler kwam namelijk tot stand uit de enorme oorlogshonden, waarna hij eeuwenlang in Duitsland als erfbewaker gebruikt werd.
Aan het begin van de twintigste eeuw kreeg deze zwarte bink er een taak bij: politiehond. Ze waren hiervoor goed af te richten en boezemden elke dief een respectabele dosis angst in.
Toch is de Rottweiler naar zijn eigen mensen vriendelijk en vaak wel in voor een grapje. Ze zijn ontzettend trouw, waardoor het baasje bij een goed ontwikkelde onderlinge band op een torenhoog voetstuk staat. Dit komt van pas in de training, want de Rottweiler leert snel en heeft een duidelijke taak nodig om zijn zelfstandige houding op te richten.
5. Rhodesian Ridgeback
De Rhodesian Ridgeback wordt ook wel Rhodesische Pronkrug of Leeuwhond genoemd. Hun oorsprong ligt in Afrika, waar ze hielpen bij de jacht op groot wild zoals leeuwen en gnoes. Maar ook waren ze onvervangbaar in de bescherming van vee, huis en erf.
Ze zijn daardoor atletisch gebouwd en beschikken over een enorm uithoudingsvermogen. Hun statige voorkomen en sterke bewegingen laten indringers al gauw hun snode plannen overdenken.
Als gezinshond zijn ze aanhankelijk en vinden het heerlijk om onderdeel van het dagelijks rumoer uit te maken. Ze zijn alert en waakzaam, zonder agressie of angst toe te laten.
6. Bouvier des Flandres (Vlaamse koehond)
De Bouvier was in de 19e eeuw de topper onder de Nederlandse en Belgische erfhonden. Waken, vee drijven, karren trekken, niets was hem te gek. Als werkhond pur sang, stralen zijn vurige ogen pienterheid en moed uit.
Maar in huis is hij evenwichtig en liefdevol, met zijn gezin hoog in het vaandel. Hun bescherming neemt hij zeer serieus, waardoor bezoek oplettend in de gaten gehouden wordt.
Door hun hoge sociale intelligentie kunnen ze situaties goed inschatten, waardoor alleen onwelwillend bezoek fel op afstand gehouden wordt.
7. Riesenschnauzer
De Riesenschnauzer staat ook wel bekend als de Giant Schnauzer. Neem de felle, ongezouten mening van de Dwergschnauzer en tel daar zo’n 30 extra kilo lichaamsgewicht bij op. Deze vurige joekel laat zich niet door het minste aftroeven.
Dit ras heeft een duidelijke, correcte en consequente training nodig om te voorkomen dat zijn temperament de overhand krijgt bij zijn taak als waker. Ze staan binnen een seconde voor je neus, in de houding, klaar om te gaan.
Heb je geen plan? Dan trekt deze soldaat hem zelf.
Deze vurigheid komt ook terug in hun liefdevolle en oh zo loyale houding naar alles wat ‘eigen’ is. Ook zijn taak vindt hij buitengewoon belangrijk, wat hem gericht en zelfstandig in de training maakt.
8. Cane Corso
Wie nietsvermoedend langs een wakende Cane Corso loopt, zal een flinke verassing op zijn bord krijgen. De diepe, indrukwekkende blaf van deze waker, gecombineerd met zijn grootte en gespierde bouw maakt hem tot een zeer gewaardeerde portier.
Dit ras is van nature zeer beschermend, waardoor je in de training vooral op gehoorzaamheid moet focussen. Ze werden vroeger ingezet om vee en erf zelfstandig te bewaken, maar ook nauw samen te werken met de baas.
Altijd oplettend, maar nooit onnodig agressief.
9. Komondor
De opvallende Komondor uit Hongarije ziet er misschien uit als een vrolijke dweil. Toch is het belangrijk gepast respect te hebben voor deze grote, onverschrokken bewaker van huis, haard en vee.
Zijn typische dreadlocks geven hem misschien een aandoenlijk voorkomen, maar doorgaans heeft dit ras niets op met vreemden. Deze worden dan ook met argwaan bekeken en tijdens het bezoek scherp in het oog gehouden.
Door zijn achtergrond als erf- en gezinshond is dit ras echter zeer loyaal en liefdevol naar alles wat ‘eigen’ is.
Meer Hongaarse herdershonden hebben uitmuntende waakkwaliteiten zoals de Komondor. Denk hierbij aan de middelgrote Puli of de Kuvasz.
10. Akita
Als laatste, maar zeker niet minder gewaardeerd als waakhond, komt de Japanse Akita. Zijn ronde, pluizige gezichtje lijkt misschien zeer knuffelbaar, maar vreemden houden maar beter hun vingers thuis.
Ze zijn namelijk uitermate beschermend naar hun gezin, waar liefdevol en loyaal voor gezorgd wordt. De stap naar een directe confrontatie is daarom zo gezet, wat extra aandacht nodig heeft in de training. Want heeft de Akita zijn katana op je gericht, dan moet je rennen!
Welke andere hondenrassen kunnen goed waken?
De bovenstaande hondenrassen blinken uit in hun taak als bewaker en verdediger. Zoals we al zeiden, zijn er binnen de genoemde typen nog meer getalenteerde gegadigden.
Zo kunnen we zeggen, dat over het algemeen veel Terriërs, Herders, Berghonden en Mastiffs een flinke dosis waakzaamheid bevatten. En vergis je niet, dit hoeven niet alleen de grote, imposante exemplaren te zijn.
Ook kleine hondenrassen zoals de Teckel, Chihuahua en Dwergpoedel kunnen hun huishouden flink afschermen tegen onwelwillende zielen. Wanneer dit niet goed begeleid wordt, kan er overgegaan worden tot aanval, wat de hond soms duur komt te staan.
Besteed daarom aan waaks gedrag altijd extra aandacht in de training.