Home   /   Hondenrassen

Rashonden: de voor- en nadelen

Laatste update: 23 mei 2022
rashond

Wanneer je een hond gaat aanschaffen, neem je – bewust of onbewust- de keuze: wel of geen rashond? In 2013 was zo’n één vijfde van de nieuwe, Nederlandse aanwas een rashond mét stamboom. Met zo’n 300 erkende hondenrassen, zou er een passend type rashond voor iedereen kunnen zijn.

Maar waarom kiest men eigenlijk een rashond? En wat zijn de voor- en nadelen van een rashond aanschaffen? In dit artikel vertellen we je alles over rashonden.

Wat zijn rashonden?

Hoe komen we eigenlijk aan een verschijnsel zoals rashonden?

Vaak ligt het ontstaan van een ras in het feit, dat hondenliefhebbers tóch iets misten in het toenmalige aanbod van rassen. Vervolgens fokten zij met hun eigen honden richting hun wensen. Zo kun je denken aan een bepaalde karaktereigenschap, maar ook een vachtkleur, talent of specifieke bouw.

Bij veel rashonden staat de taak waarvoor ze gefokt zijn centraal. Nog tot zo’n 50 jaar geleden werden honden regelmatig gebruikt in het (boeren)bedrijf. Om de schapen te hoeden, de melkkar te trekken, het erf te bewaken. You name it.

Tegenwoordig zien we vaker gezelschaps- en showhonden, dan harde werkers. Toch zie je de werkende hond nog wel eens terug: we hebben politie honden, waakhonden, maar ook drugs- of blindengeleidehonden.

Deze honden worden niet alleen voor deze taak opgeleid. Ze worden ook met dit doel gefokt! Hierbij staat voor de gebruikte rassen, het zelfstandig kunnen uitvoeren van een taak centraal.

Veel rashonden hadden vroeger een duidelijke taak. Dit zie je tegenwoordig terug in hun karakter, bouw en talenten. Sommige honden worden, veelal hobbymatig, zelfs nog voor de originele taak gebruikt!

Oké, dus rashonden worden gefokt. Maar wordt niet het merendeel van de honden gefokt? Wanneer ben je nu een échte rashond?

Of een hond ècht een rashond is, hangt samen met het feit of hij een stamboom toegekend heeft gekregen. Rashonden zonder stamboom worden “look-a-likes” genoemd.

Ze lijken sprekend op een rashond en kunnen precies hetzelfde in elkaar zitten, maar ze zijn het officieel niet.

Hiernaast heeft een rashond vastgelegde, erfelijke kenmerken. Honden van eenzelfde ras komen niet alleen in uiterlijk en bouw overeen, maar ook in algemeen karakter en gedrag. In de rasstandaard staat vastgelegd, van bouw tot karakter tot kleur, hoe de hond in elkaar moet zitten.

Wanneer een pup aan de rasstandaard voldoet, en de ouders zijn van hetzelfde ras (met stamboom!) kan de pup ook een stamboom krijgen. Deze stamboom krijgt hij dan toegekend door de Raad van Beheer Nederland.

Klinkt goed, zo’n rashond: zo te horen weet je precies wat je krijgt. Helaas is dit niet altijd het geval, en kleven aan een rashond ook nadelen. Waarom zou je wèl, of niet voor een rashond kiezen?

Waarom een rashond – de voordelen

voordelen rashonden

Zoals we al zeiden: met een rashond weet je precies wat je krijgt. Nou ja, in grote lijnen. Iedere hond heeft natuurlijk naast zijn genotype (erfelijke eigenschappen) ook zijn fenotype (omgevingsinvloed).

Voor het fenotype geldt: geen hond heeft hetzelfde leven, dus geen hond is hetzelfde. Met een rashond kun je echter wel een bepaald ontwikkelingspatroon voorspellen. Een Chihuahua wordt natuurlijk niet ineens een Rottweiler. Al denkt hij dat zelf soms wel.

Door het voorspelbare ontwikkelingspatroon, kun je vrij specifiek jouw favoriete type hond kiezen. Het ras is namelijk jarenlang op vrijwel dezelfde eigenschappen gefokt. Groot, klein, druk, rustig, intelligent of een hoog Loebas-gehalte: alles kan gekozen worden. En zelfs in verschillende combinaties!

Er is overal informatie te verkrijgen over de verschillende hondenrassen. Vraag jezelf af: welke hond past bij mijn wensen en leefomgeving? Maar ook: wat heb ik hem als eigenaar te bieden?

Als het goed is, worden de ouderdieren van je rashond getest of erfelijke ziektes en aandoeningen.

Is de kans op gezondheidsproblemen te groot, dan worden zij niet goedgekeurd om mee te fokken. Toch wordt binnen een ras vaak dezelfde gezondheidsproblematiek gezien. Dan weet je in ieder geval, wat je kunt verwachten.

Vind je het leuk om mee te doen aan tentoonstellingen en shows? Dat kan met een rashond! Lekker frutten, tutten en bewonderd worden: sommige honden genieten hier echt van.

Anderen maak je gelukkiger door ze los te laten bij een grote modderplas. Zoveel mensen, zoveel honden: voor elk wat wils.

Waarom géén rashond-  de nadelen

rashonden zijn duur

Het geloof bestaat, dat je met een rashond garantie hebt op een gezonde hond. Dit is helaas niet altijd waar. Bij het fokken van een rashond, worden vooral de raskenmerken in acht genomen.

Dit betekent: men let sterk op het uiterlijk en karakter van de hond, maar dit is niet per se ten voordele van de hond zelf.

Honden met felle karaktertrekken en een specifieke bouw kunnen goedgekeurd worden als rashond. Maar bij veel rassen is juist de bouw, of het karakter, de boosdoener.

Denk aan de gewrichtsproblemen van de enorme Duitse Dog, de ademhalingsproblemen van de Engelse Bulldog (brachycephalie) en de te kleine schedels van de Cavalier King Charles Spaniël.

Ook zijn er delen van de fokkerij waar standaard dieren met gedragsproblemen uit voortkomen. Bij deze fokkerij, gaat doorgaans uiterlijk vóór welzijn van de hond en eigenaar. Dit kan tot gevaarlijke, schrijnende situaties leiden.

Hiernaast dienen ouderdieren getest te worden op oog- en gewrichtsproblemen. Dit geeft echter geen garantie voor een gezonde hond; deze erfelijke aandoeningen komen vaker voor bij rashonden dan bij vuilnisbakjes.

Binnen de rasverenigingen en Raad van Beheer komt gelukkig steeds meer controle op erfelijke gezondheidsproblemen en inteelt.

Een ander nadeel waar je rekening mee moet houden, is de kans op inteelt. Bij sommige rassen vormt zich een kleine club, waarvan men vindt dat de honden het meest ‘raszuiver’ zijn. Vervolgens worden deze honden veelvuldig onderling gekruist.

Hierdoor raakt de aangroeiende populatie steeds meer aan elkaar verwant, wat allerlei gezondheid- en gedragsproblemen met zich meebrengt.

Laatste nadeel dat we noemen, is de aanschafkosten. Een rashond is nu eenmaal (een stuk) duurder dan een vuilnisbakje of een hond zonder stamboom.

Opties naast de rashond

Naast de keuze voor een rashond mét stamboom, zijn er nog meer soorten honden op de lijst. Je kunt voor een ‘look-a-like’ gaan, een rashond zonder stamboom. Hiernaast zijn er ongelooflijk veel kruisingen en zogenaamde ‘vuilnisbakkenrassen’ op de markt.

Deze honden zijn een kruising tussen twee of meerdere hondenrassen. Soms is niet meer te herleiden wat het originele ras geweest is. Toch neigen (onherleidbare) kruisigen vaak naar een bepaald rasbeeld.

Laat je echter niet in de maling nemen! De één lijkt op een schoothondje en gedraagt zich als een pittige terriër, de ander juist andersom. Met kruisingen heb je geen garanties.

Men hoort vaak van kruisingen dat ze gezonder zijn dan rashonden, en dus langer leven. Vaak heeft dit te maken met de erfelijke gezondheidsproblemen van rashonden. Dit hoeft zich namelijk niet te beperken tot oog- of gewrichtsproblemen.

Ook aanleg voor kanker, epilepsie en orgaanproblemen komt voor. Mis je deze aanleg, dan heb je dus een stapje voor.

Wil je bij een kruising een idee krijgen van de ontwikkeling? Kijk dan naar de ouder- en grootouderdieren. Deze honden kunnen je enigszins een beeld geven, van wat je pupje worden kan.

Zoveel honden, zoveel mensen. Succes met je keuze!