Home   /   Hondenrassen

Gordon Setter

Laatste update: 26 mei 2022
Gordon setter

De Gordon Setter behoorde eeuwenlang tot het neusje van de zalm. Als Schotse jachthond stond hij bekend om zijn geweldige speurtalent en energieke voorkomen. En dat, terwijl hij zeer vriendelijke en zelfs zachtaardig naar zijn eigen mensen is.

Daarom zijn ze fijn op te voeden, al moet je stevig in je schoenen staan om zijn aandacht erbij te houden. Ook de gezondheid kent enkele belangrijke aandachtspunten. Benieuwd of dit ras bij jou past? Lees hier alles over deze Schotse spetter!

Achtergrond

De Gordon Setter komt van oorsprong uit de winderige, Schotse hooglanden. Mogelijk komen er vanaf het jaar 1600 na Christus al soortgelijke jagers voor, ‘Black and Tan Setters genaamd’.

De huidige benaming heeft het ras verkregen door de Hertogen van Gordon Castle. Zij fokten in meerdere generaties de Setters tot jagers, met uitmuntende capaciteiten en een opvallend uiterlijk. Hierbij waren niet alleen de zwart met roodbruine exemplaren aanwezig, maar had het ras ook geregeld witte aftekeningen.

Bij de Hertogen werd de hond gebruikt om (veer)wild te vinden en aan te wijzen voor de jager. Dit aanwijzen noemen we ‘voorstaan’. De hond neemt hier een typische houding aan, met de neus vooruit, voorpoot opgetild en staarthouding stijf in het verlengde van de lichaamshouding.

Vervolgens lieten ze het wild opvliegen, zodat de jager deze kon schieten. Door deze taak behoort het ras tot de Engelse Staande Honden, wat een specifiek type binnen de jacht is.

Tot het einde van de 19e eeuw werd intensief gefokt met het ras. Hierbij werd zowel de Bloedhond als de Ierse Setter gebruikt om het jachttalent van de Gordon Setter te perfectioneren. In het begin van de 20e eeuw werd de Britse aandacht voor het ras minder, maar leefde de fokkerij in Nederland juist op.

Tegenwoordig zien we de Gordon Setter regelmatig terug als huishond. In Engeland wordt het ras nog wel voor de amateurjacht ingezet, in Nederland zien we dit minder.

Uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Gordon Setter een stijlvolle hond met een evenwichtige bouw. Ze zijn zeer symmetrisch en doen denken aan het voorkomen van een jachtpaard.

De kop is diep van vorm met een lange voorsnuit. De ogen zijn niet diepliggend of bol en donker van kleur. De dunne oren zijn middelmatig lang en worden hangend gedragen.

De hals is lang en gebogen, uitlopend in een diepe borst en lange schouderbladen. De achterhand is lang, breed en gespierd. De staart is recht of licht sabelvormig, bevederd en wordt horizontaal of onder de ruglijn gedragen.

De vacht is middellang en glad zonder krullen of golven. Op de oren en achterzijde van de poten bevindt zich lange, fijne bevedering. De basiskleur is gitzwart, met roodbruine (tan) aftekeningen boven de ogen, zijkant van de voorsnuit, keel, voorborst en binnenzijde van de voor- en achterbenen.

Reuen zijn gemiddeld 66 centimeter aan de schoft en wegen zo’n 30 kilo. Teven zijn iets kleiner, met gemiddeld 62 centimeter en 26 kilo. De Gordon Setter wordt zo’n 10 tot 12 jaar oud.

Karaktereigenschappen

Door zijn jachtachtergrond is de Gordon Setter een energiek type, met een grote mate van zelfstandigheid. Toch zijn ze vriendelijk en zachtaardig, met hier en daar een gereserveerd trekje.

Met andere huisdieren, honden en kinderen kunnen ze doorgaans goed overweg. Voorwaarde is wel, dat de hond correct en voldoende gesocialiseerd wordt. Laat hiernaast nooit een kind met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje!

In de jacht wordt het ras als een betrouwbare en veelzijdige metgezel gezien. Ze weten precies wat er van hen verwacht wordt en streven ernaar dit zo correct mogelijk uit te voeren. Hierbij komt ook een sterke verbondenheid met de jager, wat we in huiselijke sfeer met de baasjes zien.

Verzorging en gezondheid

De fijne, lange vacht van de Gordon Setter heeft regelmatig verzorging nodig. Goed doorborstelen is belangrijk om achterblijven vuil en klitten te voorkomen. Je kunt de hond ook af en toe wassen, maar gebruik hiervoor altijd speciale hondenshampoo en –conditioner om de huid te beschermen.

Het ras heeft echter enkele belangrijke gezondheidsproblemen. Één hiervan is heupdysplasie. Dit is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.

Door zijn grootte en de diepte van de borst, is dit ras gevoelig voor een maagtorsie, ook wel maagkanteling genoemd. Hierbij draait de maag een rondje om in de borstkas. Zo wordt deze afgesloten en hopen zich gassen op.

Dit kan in zeer korte tijd dodelijk zijn. Daarom wordt geadviseerd de eerste twee uur na het eten rustig aan te doen.

Hiernaast kent het ras een zeldzame aandoening, genaamd Cerebellaire corticale degeneratie. Al vóór het dier zes maanden oud is treedt er verlies van hersencellen op. Dit zorgt voor ernstige, ongeneeslijke storingen in lichaamscoördinatie en beweging.

Ook komt het zeldzame Knikstaarten voor. Dit is een skeletafwijking die de afwijkingen of totale afwezigheid van de staart kan veroorzaken. Maar dit kan zich ook in de rugwervels manifesteren, met te veel, te weinig of verkeerd gevormde wervels als gevolg.

Bij de ogen komt wel progressieve retina atrofie (PRA) voor. Hierbij verslechtert het netvlies van het oog. De hond wordt eerst nachtblind, waarna hij langzaamaan helemaal blind wordt. Dit proces is helaas onomkeerbaar.

Opvoeding

Door zijn vriendelijke inborst kun je de Gordon Setter niet bestempelen als een moeilijke hond. Maar door zijn energie en jachtpassie, zal je toch voldoende aandacht aan de opvoeding en socialisatie moeten besteden om fijn met elkaar te kunnen samenwonen.

Met een harde hand ben je bij deze Setter aan het verkeerde adres. Ze zijn fijngevoelig en zullen het je erg kwalijk nemen. Hierna neemt de zelfstandigheid de overhand, en trekt deze avonturier zijn eigen plan.

En van zijn eigen plan, is de Gordon Setter over het algemeen niet vies! Als uitmuntend jager heeft hij deze taken op zijn netvlies gebrand en is hij als een vis in het water. Besteed daarom in de opvoeding voldoende tijd aan de onderlinge communicatie.

Wees geduldig, maar duidelijk. Het volgen van een cursus kan jullie samen door dit proces begeleiden.

Beweging

De Gordon Setter kon uren over de hei naar fazanten en patrijzen zoeken. Onvermoeibaar, dolgelukkig. Vandaag de dag hebben ze nog steeds deze energie, maar is de taak vervlogen.

Zorg daarom voor een lekker uitgebreide wandeling, elke dag. Zo kan je Setter zijn benen strekken en heb je binnenshuis geen kind aan hem.

Houd hiernaast rekening met zijn aangeboren talenten. Misschien kunnen jullie iets leuks met een speurcursus gaan doen? Of zoekspelletjes? En wat dacht je van lekker fietsen en hardlopen?

Wees voorzichtig met veel activiteit op jonge leeftijd. Dit slanke, lange lichaam moet flink groeien en heeft daarom een gevoelig gestel. Nadat de hond tot volwassenheid is uitgegroeid, kan hij meer gaan ondernemen.

Waak ook voor rennen in mul zand, wild spelen, traplopen en scherpe bochten door de verhoogde kans op heupdysplasie.