Home   /   Hondenrassen

Boomer

Laatste update: 2 juli 2019
boomer-hond

De Boomer is een bekende verschijning in het Nederlands huishouden.

Dit hondje is geen onderdeel van een erkend hondenras, maar op z’n best een kruising van twee rassen.

Waar komt de Boomer eigenlijk vandaan?

En is dit hondje gemakkelijk in de opvoeding?

In dit artikel geven we je alle details van de vrolijke, sociale Boomer.

Achtergrond van de Boomer

Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is de Boomer ongekend populair. Tussen 1980 en 1982 was er namelijk een veel gekeken TV serie met een vrolijk bastaardhondje genaamd “Boomer” in de hoofdrol.

Zoals vaak met dieren op TV, wilden veel kijkers hierna hun eigen Boomertje in huis. Maar omdat dit hondje niet van een specifiek ras was, begon men te fokken naar het type hond dat in de serie voorkwam.

De Boomer is dus geen erkend hondenras, maar een kruising.  Meestal worden hiervoor twee sociale, opgewekte en erkende hondenrassen gekozen.

Doorgaans wordt voor de kruising een klein tot middelhoog hondenras gekozen. De meest populaire selectie is de Shih Tzu en de Maltezer; twee vriendelijke, sociale honden die uitstekend als gezinshond functioneren.

De volgende rassen zijn als combinaties bekend:

Wanneer je deze rassen nakijkt, zie je vele onderlinge verschillen. Daarom is geen Boomer hondje hetzelfde!

Uiterlijke kenmerken

Omdat deze kruising geen erkend hondenras is, bestaat hiervoor geen rasstandaard. Hoe dit hondje eruit ziet, hangt dus sterk af van de rassen die in de kruising gebruikt zijn.

Hierdoor kan de Boomer alle natuurlijke kleurschakeringen hebben die je maar bedenken kunt. Hiernaast verschilt het vachttype erg per combinatie.

De Boomer is doorgaans zo’n 25 tot 35 cm hoog en weegt tussen de 3 en 8 kilo. Afhankelijk van de gebruikte rassen worden ze zo’n 13 tot 16 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Boomer

De Boomer is een typische gezelschapshond, hij vindt het heerlijk om bij de baas en het gezin te zijn. Hij is vrolijk, leergierig en goed met kinderen.

Gerichte aandacht zoals knuffelen en spelen vindt dit hondje geweldig. Andere dieren in huis zijn geen probleem. Dit hondje toont zich vaak sociaal naar andere honden, katten en kleinere huisdieren.

Samen rennen en stoeien vindt de Boomer vaak ontzettend leuk om te doen. Gelukkig voor de baas, kan hij ook erg rustig zijn en zijn eigen plekje opzoeken.

Dit type hond is doorgaans niet angstig aangelegd, dus rent eerder mee dan weg. Pas hierdoor altijd op met kinderen, een klein hondje wordt met wild spelen snel onder de voet gelopen.

Verzorging en gezondheid

Mits rustig geïntroduceerd, hebben Boomertjes vaak geen probleem met een lekkere borstelbeurt. De aandacht hierbij vinden ze vaak prachtig.

Doorgaans verharen deze hondjes maar weinig, dat ze makkelijk in onderhoud maakt. Om deze reden zijn sommige kruisingen ook geschikt voor mensen met een allergie.

De oren en ogen dienen geregeld met afgekoeld lauw water schoongemaakt te worden, om irritatie en infecties buiten de deur te houden. Ook het gebit dient regelmatig gecontroleerd te worden op tandsteen en ontstoken tandvlees.

Omdat kruisingen vaak sterker zijn dan rashonden, heeft de Boomer gemiddeld minder kans op gezondheidsproblemen. Echter, welke problemen eventueel op de loer liggen hangt sterk af van de gecombineerde rassen.

Hierdoor is het belangrijk zoveel mogelijk informatie van de ouderdieren op te doen, zodat men kan waken voor eventuele aanleg en belangrijke signalen.

Omdat deze kruisingen niet als ras beschermd worden, zijn ondanks de robuustheid veel ongezonde hondjes in omloop. Waak bij de oriëntatie rond aanschaf dus altijd voor broodfokkers of plezierfokkers met onvoldoende kennis en ervaring.

Opvoeding

Over het algemeen zal het baasje bij de opvoeding niet veel uitdagingen tegenkomen. Ben je consequent, duidelijk en vriendelijk tegen dit hondje, dan heb je gemakkelijk een perfecte gezinshond.

Deze hond vindt het namelijk belangrijk onderdeel uit te maken van het huishouden en past zich daardoor zeer gemakkelijk aan. Houd hierdoor altijd de zorg voor deze hond in de gaten. Ze geven niet snel aan dat ze iets (anders) nodig hebben!

De Boomer en beweging

boomer hond aan het rennen

Door zijn bouw zijn de kleinere kruisingen vaak niet geschikt voor urenlange wandelingen. Wel vinden ze het heerlijk om op pad te gaan en bezig te zijn met het baasje. Grotere combinaties kunnen meer fysieke beweging aan, mits voldoende opgebouwd.

Deze pientere bastaardjes doen het doorgaans prima met gehoorzaamheidstraining en sporten zoals behendigheid. Apporteerspellen zijn doorgaans favoriet, maar sommige Boomers vinden het ook heerlijk om te speuren.