De echte reden waarom honden kwispelen
Laatste update: 13 februari 2024Kwispelen is één van de bekendste gedragingen van onze hond. De staart gaat hierbij heen en weer, vaak in een gelijk ritme. Veel mensen gaan ervan uit, dat de hond dit uit blijdschap doet.
Maar is een kwispelende hond altijd vrolijk? Heeft een hond zelf wel door dat hij kwispelt? En welk signaal geeft deze staarthouding aan de mens? Lees hier alles over de verschillende betekenissen van het kwispelen.
Wat is kwispelen bij onze hond?
Kwispelen wordt door alle honden gedaan. De staart heeft dan ook een belangrijke functie in de lichaamstaal van je viervoeter. Maar deze is soms lastiger te begrijpen, dan je denkt.
Op school leren we allemaal, dat een kwispelende hond blij is. De staart beweegt heen en weer, deze hond zal er wel zin in hebben! Maar is hij wel zo blij om je te zien?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we in de wondere wereld van de hondencommunicatie duiken.
Wat zegt de staart van mijn hond?
Wij mensen communiceren tegenwoordig grotendeels door het gebruik van gesproken taal. Naarmate het redenerende brein steeds belangrijker voor ons werd, zakte lichaamstaal naar de achtergrond.
Maar voor onze honden, is lichaamstaal één van de belangrijkste middelen tot het uitwisselen van informatie. Ze gebruiken naast houding ook geur, tastzin en geluid.
Maar geluid, neemt een veel minder grote rol in dan bij de mens.
Om je hond te kunnen begrijpen, moet je dus de basisregels van zijn lichaamshouding kennen. Hier hebben we dan weer geluk mee, want vaak zijn onze viervoeters een open boek. Voor wie het kan zien!
Houding van de romp, kop, oren, staart en zelfs de vacht geeft je informatie over wat een hond voelt of duidelijk probeert te maken. De staart kan dus nog meer, dan alleen maar heen en weer bewegen.
Zo is ook hoogte van de staarthouding van belang. Maar tegelijk al die verschillende punten aangeven, is toch hartstikke ingewikkeld? Weet mijn hond zelf wel wat hij bedoelt?
Kwispelt een hond bewust?
Kwispelen is een gedraging die bij alle honden voorkomt. Maar is dit een actie die bewust door de hond in gang gezet wordt?
Het antwoord hierop, is: deels. Je hond kan zijn kwispel versterken of afzwakken, maar de inzet komt meestal vanuit zijn onderbewuste. Het hoort nu eenmaal bij zijn natuurlijke lichaamstaal.
Wel is het zo dat je viervoeter minder zal kwispelen, als hij minder met andere honden omgaat. Het belang van het signaal neemt dus af naarmate er minder communicatie met andere honden is.
Kwispelt mijn hond uit blijdschap?
Om te kunnen lezen of je hond kwispelt uit blijdschap, zul je op drie belangrijke dingen moeten letten. Dit zijn de snelheid van het kwispelen, de hoogte van de staart en de lichaamshouding van de hond.
Wanneer je deze punten combineert, kun je het gedrag van je hond lezen.
1. Snelheid van het kwispelen
Met kwispelen beweegt de staart van de hond altijd heen en weer. Dit kan de hond in verschillende tempo’s uitvoeren.
Kwispelt de staart hard heen en weer? Dan is dit vaak een uiting van enthousiasme. Maar ook bij vechtende honden kan van de (in)spanning de staart hard heen en weer gaan.
Langzaam of onderbroken (met tussenpozen) kwispelen kan betekenen dat je hond loom en ontspannen is. Maar ook kan dit voor onzekerheid of angst wijzen.
Om deze reden willen we meer informatie hebben. Dus kijken we naar de staarthoogte.
2. Hoogte van de staart
De staarthouding geeft in combinatie met het zwaaitempo meer informatie over de bedoeling van de kwispel. Houd hierbij rekening met het feit dat de moderne hondenrassen veel verschillende typen staarten hebben. De houding beschrijf je dus relatief, met oog op de ontspannen staarthouding van de hond.
Is de staart opgericht en strak, dan straalt dit opwinding of alertheid uit. Hangt deze in een ontspannen houding, dan voelt je viervoeter zich op zijn gemak.
Hangt de staart strak naar beneden of zit deze zelfs tussen de poten geklemd? Dan is je hond angstig of straalt dreiging uit.
3. Lichaamshouding
De verdere lichaamshouding en energie kan de doorbraak geven in het succesvol interpreteren van kwispelen.
Is je hond gespannen, dan staat hij met een opgerichte houding en alerte blik. Maar kijkt hij van onder zijn wenkbrauwen, met rechtopstaande rugvacht? Dan kan dit op agressie wijzen.
Ontspanning en energieke uitingen kunnen juist op positieve emoties wijzen.
De veelzijdige kwispel van je hond
Een hond kan dus kwispelen wanneer hij blij is, maar ook angstig, boos of vertwijfeld. Dit kun je zien door naar de snelheid, hoogte en algemene houding bij het kwispelen te kijken.
In 2017 stelde professor Rudi D’Hooge van de Katholieke Universiteit Leuven dat het kwispelen ook als geruststellend signaal gebracht kan worden. Hierbij laat de hond zien dat hij ongevaarlijk is en geeft aan geen strijd te willen.
In 2015 concludeerden Italiaanse onderzoekers, dat ook de kant waarnaar de hond met name kwispelt belangrijk is. Kwispelt de hond naar rechts, dan is hij blij. Kwispelde de hond naar links, dan uitte de hond vooral dreiging, stelden zij.
Hiervoor is echter nog geen herhaal onderzoek ingesteld. De kwispel blijft dus een interessant onderwerp, dat nog meer in detail bekeken moet worden.
Weet je niet zeker wat een kwispel betekent? Vraag het dan aan de eigenaar van de hond of houd voor de veiligheid afstand.