Kunnen honden lachen?

Laatste update: 26 mei 2022
lachende hond

Je hond lacht en de meeste visite deinst geschrokken terug. Want als een hond zijn lippen optrekt, toont hij toch agressie? Soms lijkt het lastig te geloven, dat je viervoeter dit goed kan bedoelen. Al die blinkende tanden zijn vaak een imponerend gezicht.

Kunnen honden wel echt lachen, zoals mensen dat doen? En hoe zie je het verschil tussen lachen en agressie? Gelukkig is het gedrag van een hond in meer terug te zien dan alleen een gezichtsexpressie. Lees in dit artikel alles over lachende honden.

Hond lacht naar baasje

Als een hond lacht, trekt hij een heel apart gezicht. De lippen en neus gaan omhoog, de tanden worden vaak ontbloot. Soms knijpt je viervoeter zelfs zijn ogen samen, maakt gekke, snuivende geluiden en kwispelt de sterren van de hemel.

Deze begroeting wekt bij de meeste mensen echter een schrikreactie op.

Wij leren namelijk in de omgang met honden, dat het ontbloten van de tanden geen positief signaal is. Wegwezen, zegt de hond, anders krijg je een knauw!

Dus wanneer je begroet wordt door een lachende hond, kan dit er heel negatief en soms zelfs eng uitzien. Vooral wanneer hij tegen je op springt.

Honden delen veel verschillende emoties met hun baasje, de mens. Denk hierbij aan verdriet en boosheid, maar ook enthousiasme en blijdschap.

Maar als je hond lacht, toont hij dan ook echt vreugde?

Kunnen honden wel echt lachen?

Honden en mensen zijn al meer dan vijfduizend jaar met elkaar verbonden. Van de eerste wolfachtige partners tijdens de jacht, tot onze pluizige terriër op schoot. Dit noemen we co-evolutie.

Omdat onze historie zo met elkaar verweven is, kunnen wij mensen over het algemeen de gedragingen van onze viervoeters intuïtief goed inschatten. Dit geldt zelfs voor mensen met geen (ervaring met) huisdieren!

Dit hoeft echter niet te zeggen, dat we nooit vervallen in antropomorfismen. Deze term geeft aan dat wij mensen nog wel eens menselijke eigenschappen aan dieren toeschrijven. En dat, terwijl de beleveniswereld van een dier heel anders kan zijn.

Tot nu toe is echter wetenschappelijk bewezen dat onze honden ook vreugde, enthousiasme en blijheid kennen zoals wij. Daarom is het gemakkelijk, om een gezichtsexpressie die lijkt op die van de mens als dezelfde emotie te bestempelen.

Lachen heeft bij de mens een belangrijke sociale functie en is gezond voor lijf en geest. De mondhoeken worden opgetrokken en ademen in korte luchtstoten uit. Ook bij onze directe familie, de mensapen, zie je vergelijkbaar gedrag.

Maar geldt dit ook voor onze honden?

Onderzoek van de Universiteit van Nevada wijst uit, dat honden dezelfde uitingen van plezier kunnen maken als wij. Tijdens spel werd gekeken naar de geluiden die de hond uitte. Deze klonken vergelijkbaar met de korte uitstoten die mensen en mensapen maken, wanneer ze schik hebben.

Dit gedrag ging vaak gepaard met een ‘spelgezicht’, waarbij de mond open stond en de mondhoeken naar boven getrokken stonden. Dit lijkt dus behoorlijk op onze menselijke lach.

Wanneer de mens lacht, werkt dit aanstekelijk. Opvallend bij dit onderzoek was, dat deze regel ook gold bij de onderzochte lachgeluiden van de spelende honden. Pupjes die dit geluid te horen kregen, maakte plots vreugdesprongetjes en vergelijkbare geluiden.

Honden kunnen dus lachen, net zoals wij. Maar dit betekent niet, dat elke hond die zijn mondhoeken optrekt een positieve emotie probeert over te brengen.

Je hond lacht, maar is hij wel blij?

Is een lachende hond blij?

Honden communiceren met elkaar en hun omgeving door middel van vocaliseren, geur en lichaamstaal. In het uiten van angst en agressie (het één komt meer dan eens uit het ander voort), zet de hond al zijn zeilen bij.

Één van de belangrijkste, laatste waarschuwingssignalen vóór een aanval is het ontbloten van de tanden. Vaak gaat dit gepaard met grommen en een stijve lichaamshouding.

Dit zijn belangrijke signalen om te herkennen, om escalatie en ongelukken te voorkomen. Twijfel je? Vraag dan altijd uitleg aan de eigenaar of verzorger van het dier en houd afstand.

De positieve emotie van lachen, gaat echter gepaard met andere gedragssignalen die de mentaliteit van de hond overbrengen. Denk hierbij aan:

Niet alleen tijdens het spelen (met mensen of andere honden) wordt lachen waargenomen. We noemden eerder al de lach bij begroeting of vooruitzicht op iets leuks. Dit ontstaat mogelijk uit het vermogen van onze honden om het gedrag van het baasje te imiteren.

Onze honden leven al zo lang zij aan zij met de mens, dat ook zij geen onbeschreven blad blijven. Veel honden voelen de buien van het baasje feilloos aan.

Onderzoek wijst uit, dat honden heel actief de blik van hun baasje proberen te vangen, wanneer ze iets gedaan willen krijgen. Joehoe, let je wel op?

Dit bewustzijn van onze blik en ons gezicht, kan verklaren waarom sommige honden onze expressies over proberen te nemen. Doe je het baasje na, dan zal hij mij beter begrijpen! En in sommige gevallen, krijgt de hond hierdoor sneller wat hij wil.

Denk aan aandacht, een speeltje of iets lekkers.

Dit kan het geval zijn met het lachen tijdens een begroeting, bij de aankondiging van een wandeling of een heerlijke snack. Ja, zegt de hond, ik wil!

En beantwoord je deze big smile met een eigen lach? Dan heb je grote kans dat hij bij je viervoeter nog veel groter wordt.

Want zeg nu zelf: zien lachen, doet lachen. Toch?