Dit is waarom je hond zijn hoofd schuin houdt
Laatste update: 26 mei 2022Wanneer je hond zijn hoofd schuin houdt, komt er zo’n typische, vragende blik in zijn ogen. Met zijn gespitste oortjes lijkt hij te zeggen: ‘Wat is er’? Een aangezicht waar maar weinig dierenliefhebbers ongevoelig voor zijn.
Van zo’n blik smelt je toch? Maar wat probeert je hond te zeggen met zijn gekantelde kopje? En is dit wel zo schattig als het lijkt? Lees hier alles over de schuine, vragende blik die ons allen zo bekend is.
Lees ook: Begrijp de lichaamstaal van een hond »
Wat is er, baasje?
Als je hond zijn hoofd schuin houdt, wordt er om hem heen vaak gereageerd met een verzuchtend “aahhh”. Die vragende oogjes, de oortjes geïnteresseerd geheven. Geef toe, het ziet er doorgaans schattig uit.
Wat bedoelt je viervoeter hier eigenlijk mee?
Het schuinhouden van de kop zien we bij meerdere diersoorten. Katten, apen, vogels, reptielen, maar ook wijzelf kennen deze uitdrukking maar al te goed. Allemaal kunnen we plots ons hoofd een beetje kantelen, terwijl we onze blik vastzetten op hetgeen dat ons prikkelt.
De prikkel die doorgaans aanleiding geeft tot dit gedrag, is vaak een plotselinge verrassing, onverwachte gebeurtenis of onduidelijkheid.
Deze aanleiding kan iets leuks zijn (koekje?) of iets waar het dier zich nog geen oordeel over heeft gevormd (wat is dit?)
Maar als je hond je met een schuin gezicht aankijkt, stelt hij je dan altijd een vraag?
Houdt mijn hond zijn hoofd schuin als vraag?
Onze honden leven al duizenden jaren zij aan zij met de mens. Hierdoor hebben we ons gedeeltelijk samen ontwikkeld, een verschijnsel wat we co-evolutie noemen. Dankzij deze ontwikkeling begrijpen mensen en honden elkaar bovengemiddeld goed.
Onderzoek heeft aangetoond, dat zelfs mensen zonder (ervaring met) honden intuïtief het gedrag van de viervoeters vrij goed interpreteren. Maar dit heeft ook een keerzijde.
Omdat we zo verweven zijn met onze hond als huisdier, laten we ons geregeld verleiden tot antropomorfismen. Hierbij schrijven we menselijke emoties toe aan een dier, om bijvoorbeeld een bepaalde gedraging te verklaren.
Nu is wetenschappelijk aangetoond dat honden een aantal vergelijkbare emoties hebben met de mens. Woede, angst, maar ook blijdschap en enthousiasme passeren hier de revue.
Dit maakt, dat we onze dieren dus aan onszelf kunnen relateren en dus gemakkelijker hun gedrag herkennen. Maar dit geldt ook voor onze hond.
Honden hebben in de afgelopen millennia geleerd om mensen te ‘lezen’. Wij zijn ons in de moderne tijd niet meer zo bewust van onze lichaamstaal. Dat betekent echter niet, dat we het niet hebben.
Onze honden zijn feilloos in het zien van onze stemmingen. Maar dit gadeslaan hebben ze mogelijk naar een hoger doel getild: tot imitatie!
Sommige honden lijken te begrijpen, dat het baasje hen beter begrijpt als er herkenbaar gedrag vertoont wordt. En wat is er herkenbaarder, dan je eigen gedrag?
In voorgaande jaren, gingen we er dus van uit dat onze honden hun hoofd scheef hielden omdat ze vergelijkbaar gedrag bij ons zagen. Ook was er de mogelijkheid dat ze beloond werden voor hun schattige blik, waardoor het dus een bruikbare functie kreeg voor de hond.
In 2015 echter werd wetenschappelijk aangetoond dat honden ook hun kop naar ons kantelen uit empathie. Hierbij drukken ze medeleven uit naar de spreker en tonen zich oprecht geïnteresseerd.
Dit kan zijn omdat hij een woord met positieve associatie heeft gehoord in je verhaal, denk aan worden zoals ‘eten’, ‘buiten’, ‘koekje’ of een standaard leuke zin zoals ‘gaan we wandelen’ of ‘kom je mee’.
Maar je ziet ook wel eens een scheef kopje, na een stoute actie. Je verheft je stem en je hond lijkt te reageren met “Ja, wat bedoel je”?
Naast de getoonde interesse voor jouw spraak, kan de hond zijn hoofdhouding ook gebruiken om beter te horen of te zien. Door hun kop te bewegen kunnen ze geluiden beter lokaliseren, maar ook de blinde vlek die door hun snuit ontstaat verplaatsen.
Handig hoor!
Hond houdt kop scheef door gezondheidsproblemen
Wanneer je hond zijn hoofd schuin houdt, kan dit dus een vorm van oprechte communicatie en interesse zijn. Maar houdt je hond zijn kop vaak gekanteld? Dan kan er iets anders aan de hand zijn.
Een herhaaldelijke scheve hoofdhouding en signalen zoals zwalken en struikelen, kunnen problemen aangeven van neurologische aard. Het is hierbij belangrijk dat je de hond laat onderzoeken door een dierenarts, omdat de aanleiding lang niet altijd onschuldig is.
Hiernaast kan het gebrek aan evenwicht voor ongelukken zorgen.
De aanleiding hiervan kan een stoornis in het middenoor zijn, zoals een infectie of beschadiging. Hier bevindt zich het evenwichtsorgaan, wat bij schade voor duizelingen, verlies van balans en slechte coördinatie kan leiden.
Hierdoor zal je dier slecht kunnen lopen, misselijk zijn door het tollen in zijn hoofd en soms zelfs moeten braken.
Ook kan een neurologische aandoening de boosdoener zijn, die vaak met de zenuwcommunicatie of de hersenen te maken heeft.
De opties tot behandeling en prognoses zijn afhankelijk van de veroorzakende factor. Deze zijn zeer uiteenlopend, van heel goed tot heel slecht. Daarom is het belangrijk om bij een aanhoudend scheve kophouding je dier te laten controleren door een dierenarts.