puppy benodigdheden

Top 10 puppy benodigdheden (checklist)

Puppy benodigdheden aanschaffen kan een hele klus zijn. Het is leuk, spannend en je verheugt je hierdoor nog meer op de komst van de nieuwe hond.

Maar huisdieren zijn al duur genoeg, wat heb je nu ècht voor hen nodig?

Al met al moet je heel wat inslaan voor de komst van je pup. Niet alleen voor zijn verzorging, maar ook voor de training en veiligheid.

En wat dacht je van het schoon- en heel houden van je huis?

Pak je boodschappenlijstje maar! Hier geven we jullie de top 10 puppy benodigdheden.

Puppy benodigdheden: 10 absolute toppers

Wanneer je een pup in huis haalt, zul je een aantal dingen nodig hebben voor zijn gezondheid, onderhoud en training.

Maar er komt zoveel kijken rond het adopteren van een hond. De kennismaking, de selectieprocedure, de start van de socialisatie en de voorbereidingen thuis.

Je kunt gemakkelijk wat vergeten, wanneer je eindelijk de pup in huis haalt. Daarom helpt Gelukkige Honden je met deze puppy benodigdheden top 10.

En shoppen voor je nieuwe hond is ontzettend leuk. Je kunt je helemaal verliezen in de honderden keuzes aan voer, speeltjes en verzorgingsproducten.

Maar wat heb je nu eigenlijk ècht nodig?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben we een lijst opgesteld met de 10 meest onmisbare puppybenodigdheden. En in algemene zin, kun je deze lijst ook gebruiken wanneer je een (extra) volwassen hond in huis krijgt!

Zullen we maar beginnen met de puppy benodigdheden checklist?

1. Halsband, tuig en lijn

Om veilig naar buiten te kunnen gaan, zal je hond moeten wennen aan een halsband, tuig en riem. Neem hier de tijd voor, vaak tonen ze in het begin verzet.

Dit is helemaal niet vreemd: het voelt gek en je pupje wenst niet meegesleept te worden. Dus gaat hij schuddend met zijn kopje achteruit lopen.

Houd de gewenningssessies dus kort, motiveer je pup met iets leuks en sluit positief af. Vorm je een goede basis, dan zul je verderop in de training minder problemen tegenkomen.

Zorg er hiernaast voor, dat het halsbandje en het tuig van een pup verstelbaar zijn. Kleintjes groeien als kool, waardoor ze in de eerste anderhalf jaar van hun leven nogal van maat zullen veranderen. Een verstelbaar tuig zorgt ervoor dat er niets afgekneld wordt, maar ook dat ze zich er niet uit kunnen wurmen!

Dit is erg belangrijk bij het buiten uitlaten. Die grote, weidse ruimte kan erg imponerend zijn tijdens het leerproces. Je wilt natuurlijk niet dat je hond plots de benen neemt!

Hierbij is ook het bezit van een lange lijn belangrijk. Dit is een handig hulpstuk in het goed leren loslopen. Ook kan je hond hierbij zijn benen strekken, zonder dat het baasje alle kanten op getrokken wordt.

2. Identificatie

Zodra de nieuwe hond officieel van jou is, dient zich een ander belangrijk punt aan: identificatie. Elke hond dient gechipt en (correct!) geregistreerd te zijn in Nederland.

De chip kan onder de huid geplaatst worden door een dierenarts. De registratie dient vervolgens door de eigenaar voltooid te worden via een gegevensverstrekking bij een databank, zoals de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.

Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om deze informatie up to date te houden. Dit komt natuurlijk ook van pas wanneer je dier is weggelopen of gewond is geraakt, zonder dat jij erbij bent. Zo heeft hij snel zijn baasje terug en kan er passende medische zog verleend worden.

3. Bench en mandje

Als je een pupje in huis neemt, krijg je vaak een dekentje of knuffel mee die ruikt naar zijn mama, broertjes en zusjes. Dit zal steun bieden in de eerste tijd zonder hen, waardoor het kleintje zich veiliger voelt.

Ook onmisbaar voor een veilig gevoel is een rustige, eigen plek. Honden leven van nature in holen, waar het rustig en schemerig is.

Zorg dus voor een bench waar je hond in kan wegkruipen en slapen. Houd drie zijden afgeschermd, door bijvoorbeeld de muren en de bank. Één zijde mag open zijn, zodat je hond zijn omgeving vanuit de bench kan zien.

Heb je geen muren of bank beschikbaar, hang er dan een deken over om de drie zijden te bedekken. Zet de bench op een rustige, tochtvrij plek en uit het looppad.

Kies hiernaast voor de juiste maat. Je hond moet languit kunnen liggen en rechtop kunnen zitten. Maak een holletje van handdoeken en dekentjes. Leg hiernaast een paar speeltjes en knuffels in de bench.

Ook kun je een aantal zachte mandjes in huis leggen. Zo kan je hond gemakkelijk bij je zijn als je even ergens anders bent. Of zich terug trekken als het rond de bench te druk wordt.

4. Juiste voeding

Voor elke hond is de juiste hondenvoeding belangrijk. Overleg met de fokker, het asiel en je dierenarts welk voer goed is voor je groeiende pup.

Krijg je een nieuwe volwassen hond in huis? Zorg dan eerst dat je het voer in huis haalt wat hij nu krijgt. Vervolgens kun je hem rustig laten wennen aan eventueel nieuw, beter geschikte voeding.

Doe dit stap voor stap, door steeds meer van het nieuwe met steeds minder van het oude type voer te mengen.

Ook is voer belangrijk voor een beloning tijdens de training. Hiervoor kun je speciale snoepjes halen, maar je kunt ook de voerbrokken gebruiken als beloning.

Voer je geen brok? Of wil je iets extra lekkers en motiverends als beloning? Kijk dan eens naar gedroogde visjes, gedroogde vleesblokjes of een stukje fruit (appel, banaan of kiwi bijvoorbeeld).

Zorg er bij pupjes voor dat je extra kleine stukjes maakt om verslikken te voorkomen. Hiernaast zit een pupje snel vol. Ook zijn maagje is maar klein!

Lees ook: Wat eet een puppy?

5. Voer- en waterbakken

We zijn alweer aangekomen bij nummer 5 van de puppy benodigdheden.

Het is belangrijk dat je hond goed en rustig kan eten en drinken. Zet na aanschaf de voer- en waterbak dus op een rustige plek en plaats ze niet niet hoog.

Ook is het fijn wanneer honden met flink wat tussenruimte kunnen eten, zodat ze zich niet opgejaagd voelen door elkaar.

Geef altijd een drinkbak van de juiste grootte. Te groot geeft alleen maar rommel in het water, te klein geeft je hond niet de kans om genoeg te drinken.

Dit geldt ook met de voerbak. Is deze voor de pup te groot, dan zal hij niet goed bij zijn eten kunnen.

Schrokt je hond? Dan zijn er speciale bakken op de markt waar je hond de brokken uit geultjes moet pakken.

6. Speeltjes

Op geen enkel moment zijn eigen spulletjes belangrijker voor een hond, dan wanneer hij ergens nieuw is. Dit geeft hem steun en afleiding van het intensieve wennen aan een nieuw huis.

Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de hond wat bezitterig wordt. Ga hier kalm en consequent mee om.

Ook kunnen nieuwe speeltjes je een handig hulpstuk in de training geven. Kauwt je pupje op je schoenen? Bied hem dan gelijk een leuk, interessant kauwspeeltje aan.

Die is toch veel en veel leuker dan jouw schoen? Zeg nu zelf!

Neem hiernaast de tijd om uit te vinden wat je hond leuk vindt. Schaf een arsenaal aan verschillende speeltjes aan en observeer je hond. Sommige zijn gek van flostouwen, andere van ballen of knuffels.

Wederom kan dit je verderop in de training helpen, bij het geven van een beloning.

Wij adviseren speeltjes zonder piep te geven aan je hond. Er wordt wel gezegd dat de opzwepende piep negatief werkt wanneer ze eens – per ongeluk – iemand bijten. Dit kan altijd per ongeluk voorkomen, maar de luide ‘auw!’ kan vervolgens hetzelfde effect hebben op je hond als de piep: nog een keer!

7. Borstels en kammen

Bij de verzorging van je hond hoort ook het schoonhouden van de ogen, oren, poten en vacht. Controleer deze in ieder geval driemaal per week op achtergebleven vuil en klitten.

Neem de tijd om je hond aan deze verzorging te laten wennen. De één vindt de aandacht gelijk al geweldig, de ander denkt ‘Wat moet je toch van me?’. Houd de sessies kort en positief.

De ogen en oren kun je schoonmaken met een vochtig watje, gedompeld in lauwwarm, gekookt water.

Begin bij de vachtverzorging altijd met zachte borstels en wees voorzichtig met klitten. Vooral met een lange, fijne vacht kan dit een uitdaging zijn. Het mag je hond geen pijn doen, knip de klitten er eventueel met een stompe schaar uit.

Schaf hiernaast ook een nagelknippertje aan en laat je hond hier rustig aan wennen.

8. Kranten of onderleggers

Iedere hond heeft wel eens een ongelukje in huis. Vooral puppy’s die nog door de zindelijkheidstraining geloodst moeten worden!

Maar ook volwassen honden kunnen door de verandering van omgeving en stress die dit met zich meebrengt, een -oeps!- doen.

Schaf daarom voor hun komst vocht opnemende onderleggers aan. Ook kranten zijn vaak prima absorberend materiaal, al kunnen stukjes van de dunne pagina’s bij nattigheid aan de ondergrond vast gaan zitten.

9. Gaas

Huh? Is dit niet een beetje vreemd voorwerp voor op de puppy benodigdheden lijst?

Maar bedenk je eens: niet iedereen is gezegend met een geheel afgesloten tuin. En wat dacht je van een boerenerf? Of als je een kamer aan het schilderen bent en alles vol staat met blikken verf en terpentine?

Dan wil je de boel kunnen afzetten, zodat je pup of nieuwe hond veilig kan spelen.

Met een rol gaas kun je alle kanten op. Je kunt het zo lang knippen als je wilt en met beide zijden ergens aan vast maken.

Ook heb je rekjes, die je aan elkaar kunt verbinden in alle vormen die je wenst. Dit zie je vaak in gebruik voor konijnen, maar is voor pupjes ook ideaal!

Zet je het neer als een rondje, bijvoorbeeld op het grasveld? Verstevig de omheining dan door wat stokken door het gaas heen in de grond te steken. Zo is het beter beschermd tegen omwaaien en omduwen.

10. Speciale schoonmaakmiddelen

Wanneer je hond een ongelukje heeft gehad in huis, wil je dit zo snel mogelijk opruimen. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook om herhaling te voorkomen. Het is belangrijk dat je hier een schoonmaakmiddel kiest met een geurneutralisator.

Dieren herkennen namelijk hun eigen geur en zullen geneigd zijn hun behoefte te doen waar ze dit eerder gedaan hebben. Ook als dit midden in de woonkamer is. Of op de bank…

Kies hierbij een product zonder ammoniak, deze sterke geur kan herhaling juist stimuleren.

Wil je een product om je huis verder te beschermen tegen plasjes en kauwende tandjes? Overleg dan met een dierenarts over een veilige keuze.

Dit is echter ook een kwestie van training. Houd vol, blijf kalm maar consequent. Dan gaat het tandjes uitproberen op je antieke sofa vanzelf over.

Psst, ook hier komt het gaas van pas.

Dit was de top 10 puppy benodigdheden van Gelukkige Honden. We wensen jou en je pup een fantastische tijd toe.