Zo kies je de juiste hondenhalsband

Laatste update: 3 juli 2019
hondenhalsband

Een hondenhalsband is een belangrijk onderdeel van het basistuig. Een halsband maakt het mogelijk je hond aan te lijnen en onder controle te houden.

Ook kun je bijvoorbeeld een penning met informatie vastmaken, voor wanneer je hond de benen heeft genomen.

Maar tegenwoordig zijn er heel veel halsbanden te verkrijgen.

Welke is de beste voor jouw hond?

Welke halsbanden moet je absoluut vermijden?

En kun je beter voor een halsband of harnas gaan?

In dit artikel beantwoorden we al je vragen over de hondenhalsband.

Goede halsband voor je hond kiezen

Bij een hondenhalsband wil je natuurlijk het exemplaar dat het beste is voor je hond én voor jezelf. Daarom hebben wij 5 tips voor je opgesteld.

1. Kies stevig materiaal. Wanneer het riempje kapotspringt kunnen er nare ongelukken gebeuren

2. Kies zacht materiaal. Controleer op scherpe of harde stukken, die bij druk kunnen schuren en snijden in de huid

3. Probeer verschillende maten uit. De halsband zit goed wanneer er 2 vingers tussen passen; niet meer, niet minder

4. Controleer of het materiaal in de was kan. Wel zo fijn als je vriendje in de smerigheid heeft gerold of gezwommen

5. Kies een mooie kleur of print. Jij wilt toch ook dat je viervoeter er op en top uitziet?

Halsband of harnas kiezen voor je hond?

Naast de halsband zie je ook veel honden met een harnas of tuigje lopen. Wat is het verschil?

Kort gezegd, omvat de halsband alleen de nek waar het harnas het hele lichaam omvat. Bij trekken aan de riem komt bij een halsband druk op de nek en rug, bij een harnas op de borst.

Men zegt, dat vooral honden met trekgedrag een halsband moeten dragen. Een tuig zou dit alleen maar aanmoedigen, vooral bij honden die aan sledehondensport (mushen) of andere treksport doen.

Maar wat gebeurt er, wanneer een hond continu hard aan zijn nek trekt? Je voelt ‘m al aankomen natuurlijk; schade aan de nek- en ruggenwervels. En dat is wel het laatste wat je wilt bereiken.

Trekt je hond aan de riem, besteed hier dan veel tijd aan in de training. Deze honden kunnen beter een tuig dragen dan hun nekwervels kapot trekken.

Wel mag je een halsband gebruiken in de training. Laat de hond met zijn schouder net achter je benen lopen. Houd de riem ontspannen.

Loopt je hond je been voorbij, draai dan gelijk een kwartslag en snijd hem de pas af. Loop assertief en energiek door. Jij bepaalt waar jullie heen gaan!

Hondenhalsband met licht

Het klinkt misschien een beetje te fancy, een halsband met licht. Maar wanneer de dagen korter worden, ben je minder goed te zien op straat.

Zo ook je hond.

Wanneer je iets reflecterends of een lichtje hebt, vergroot je de zichtbaarheid tijdens het wandelen. Tegenwoordig bestaan er ook lichtgevende halsbanden (met lampjes erin), of extra lichtgevende accessoires die je op de halsband vast kunt maken.

Better safe, than sorry!

Hondenhalsband met naam en telefoonnummer

Ook bestaat er de optie om een naam en telefoonnummer in de halsband op te laten nemen. Dit is een geweldige uitvinding, met het oog op het feit dat iedere hond wel eens de benen neemt.

En hoe vaak ben jij het adreskokertje of de penning aan de halsband al kwijtgeraakt?

Precies.

Wanneer jouw gegevens in de halsband staan, kan degene die jouw hond tegen het lijf loopt gemakkelijk contact opnemen. Een chip geeft ook informatie, maar die moet eerst uitgelezen worden bij de dierenarts of door de dierenambulance.

Deze optie scheelt je hond een nachtje asiel, ritkosten voor de ambulance en hij is sneller weer thuis!

Gevaarlijke halsbanden voor je hondmedewerers

Helaas zijn er ook halsbanden in omloop, die in verkeerde handen gevaar kunnen vormen voor het welzijn van de hond.

Zo zijn er banden met pinnen aan de binnenzijde, die de hond prikken wanneer de druk op het materiaal verhoogd wordt. Niet alleen kan dit voor behoorlijke beschadigingen zorgen, ook het probleem waardoor de hond deze band gekregen heeft wordt er absoluut niet minder van.

Trekt een hond ontzettend ongecontroleerd aan de lijn? Neem dan een gedragstherapeut in de arm en ga op cursus om het probleem goed en stapsgewijs op te lossen. Dit geldt ook voor ongeremde agressie, een muilkorf in het openbaar is hierbij sterk aan te raden.

Is de situatie aangelijnd niet te controleren, dan mag de hond niet de straat op. Alleen door training en onverminderde controle, door contact met de hond te houden, kun je deze problematiek werkelijk oplossen.

Hiernaast zijn er ook veel sliphalsbanden in de verkoop. Deze wordt dichtgeknepen wanneer er druk op het materiaal komt. Deze halsband mag alleen gebruikt worden door zeer ervaren professionals, voor korte tijd en als hulpstuk in de training.

Het is dus niet de bedoeling dat de hond hier voortaan dagelijks mee uitgelaten wordt. Dit geldt ook voor banden die elektrische schokken kunnen geven.

Ga gericht met de gedragsproblemen van je hond aan de gang, wees eerlijk en houd vol. Dit proces zal je frustratie, verdriet en schaamte geven, maar uiteindelijk worden jij én je hond het allerbeste team samen.

Wij geloven in jullie!