Wat eet mijn puppy?
Laatste update: 28 mei 2022Wat eet mijn puppy? Deze voeding zit heel anders in elkaar dan het menu van een volwassen hond. Een pupje is in de groei en druk met alles in zijn lichaam te laten ontwikkelen. Hier komt een specifieke voedingsbehoefte bij kijken.
Wat heeft een pup nodig in zijn dieet? Hoeveel geef je hem hiervan? En hoe vaak moet een pup op een dag te eten krijgen? In dit artikel vertellen we je alles over het voeren van je pup.
Puppy eten, waarom is dit anders?
Puppy eten is speciaal aangepast voor de benodigdheden van een jonge hond. Aan het begin van hun leven, hebben pupjes namelijk heel andere voedingsbehoeften dan wanneer ze volwassen zijn.
Gelukkig is er in de afgelopen jaren ontzettend veel onderzoek gedaan naar diervoeding. Zo weten we precies wat je hond nodig heeft, in elke fase van zijn leven.
Daarom zijn er veel verschillende merken hondenvoer te verkrijgen. En dan hebben we het niet alleen over de typen droogvoer, nat voer, vlees en snacks. Ook de subtypen zijn rijkelijk aanwezig.
Denk hierbij aan voer voor:
- Activiteitsniveaus
- Leeftijden
- Lichaamsmaten
- Verschillende (type) hondenrassen
- Specifieke gezondheidsproblemen of de preventie hiervan
Welk voer is nu belangrijk voor jouw pup?
Wat heeft mijn pup nodig?
Het klinkt misschien als een open deur intrappen, maar om je pup goed te voeren moet je kijken naar wat hij nodig heeft. Dit is echter niet zo eenvoudig als het lijkt.
Door de vele soorten voeding en merken is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het belangrijk om altijd op de ingrediëntenlijst van de voerzak te kijken.
Wat heeft een pup nodig?
De eerste 3 weken na de geboorte zal de pup melk drinken bij zijn moeder. Hierna stijgt zijn aandacht voor de omgeving. Zo zal hij drinken uit de waterbak en het opsmakken van halfvast voer gaan ontdekken.
Na 6 tot 8 weken zijn de pupjes klaar met hun dieet van moedermelk. Vanaf deze leeftijd kan je beginnen met het voeren van puppybrokjes. In deze periode zal de pup ook tandjes en kiezen krijgen, waardoor hij kan kauwen.
Zo rond de 12 weken zal de pup iets minder hard gaan groeien dan voorheen. Alle zintuigen zijn volledig ontwikkeld en de pup gaat van baby over naar jeugdtijd.
Belangrijk is, dat je tijdens het voeren van puppybrokjes één type van één merk uitkiest, en hierbij blijft. Het continu veranderen van voer kan het maag-darmstelsel van streek brengen. Ga je over naar een brok voor een oudere pup, doe dit dan geleidelijk.
Geef hierbij steeds minder van het oude voer, gemengd met steeds meer van het nieuwe voer. Houd hierbij de pup en zijn ontlasting goed in de gaten.
De beste puppybrokken bevatten de volgende ingrediënten:
- Op basis van vers vlees of verse vis
- Zonder granen of tarwe
- Hoge energiedichtheid, zodat je pup aan kleine porties voldoende heeft
- Goede kwaliteit eiwitten
- Omega 3 en Omega 6 vetzuren
Houd hierbij altijd het calciumgehalte in de gaten. Je hond heeft dit nodig om te groeien, maar bij de grotere rassen dient hier een beperking op te zijn. Anders heb je kans dat je pup te hard gaat groeien, wat tot groeipijnen en gewrichtsproblemen kan leiden.
Ook kan je een pup vers vlees voeren. Puppybrokken zijn vaak handig in gebruik en zijn geschikt voor de kleine puppymond. Maar als je bijvoorbeeld goed naar de ingrediënten van Kant en klaar Vers Vlees (KVV) kijkt, zitten hier ook veel goede producten tussen.
En je pup vindt het vaak heerlijk!
Hoeveel voer geef ik mijn pup?
Het puppy eten bestaat vaak uit kleine brokjes of bakjes met voer. Verdiep je echter altijd extra, in welke hoeveelheid je pup nodig heeft per maaltijd.
De maag van een pup is namelijk maar heel klein, zo’n 5 à 10% van het lichaamsgewicht. Dit betekent dat een pupje van 400 gram zo’n 20 tot 40 ml melk kan drinken in één keer. Dan zit hij gewoonweg vol.
Nu is je pup al een week of 6 wanneer hij begint met het zijn puppy eten. Maar geen ras is hetzelfde.
Je hebt je vast al verdiept in welk voer je de pup wilt geven, en een merk en type uitgezocht. Kijk op de verpakking hoeveel jouw pup nodig heeft.
Houd hierbij rekening met het gewicht van de pup (dus zijn maaginhoud) en de energiedichtheid van de brok. Ook dient het eiwit- en calciumgehalte aangepast te zijn aan het ras, bij hogere rassen moet dit lager liggen.
Let op: de maaginhoud is niet hetzelfde als één voerportie. De inhoud is wat er maximaal in het buikje past. Voer je pup dus niet teveel.
Overleg bij twijfel altijd met een dierenarts of voedingsdeskundige.
Hoe vaak voer je een pup per dag?
Naast portie grootte, is ook het aantal voermomenten op een dag belangrijk. Pupjes hebben veel energie nodig, maar kunnen niet zoveel tegelijk eten. Hiernaast krijgt het verteringsstelsel meer kans belangrijke voedingsstoffen uit het voedsel te halen bij kleinere porties.
Voer je teveel en te vaak, dan heb je kans dat het voer onverteerd door het maag-darmstelsel geduwd wordt. Maar voldoende voerporties per dag zijn belangrijk om je pupje op gezond gewicht te houden.
Houd voor de voermomenten de volgende richtlijnen aan:
Tot 12 weken oud: 4-5 keer per dag
3 tot 8 maanden oud: 3 keer per dag
Vanaf 8 maanden oud: twee keer per dag
Het kan voorkomen dat er voor grote rassen gekozen wordt om op volwassen leeftijd over te gaan naar één voermoment per dag. Dit heeft doorgaans te maken met het aanwezige risico op een maagtorsie (maagkanteling).
Bij grote hondenrassen is er veel ruimte in de borstholte, waardoor de maag veel bewegingsruimte heeft. Hierdoor kan deze om zichzelf heen draaien, waardoor de maag afgesloten raakt. Dit is een levensbedreigende situatie, waarbij de hond zo snel mogelijk naar een dierenarts moet.
De kans op een maagtorsie is verhoogd aanwezig tot ca. 2 uur na de maaltijd. Vandaar dat bij risicogroepen vaak voor één maaltijd per dag gekozen wordt. Laat je hond na het voeren altijd rustig aan doen om het risico te verlagen.
Vraag ook bij het bepalen van de voermomenten altijd je dierenarts om advies.