Ogen van mijn hond schoonmaken

Laatste update: 3 juli 2019
ogen hond schoonmaken

De ogen van mijn hond schoonmaken, hoe doe ik dit eigenlijk?

Vaak is het verwijderen van zichtbaar vuil niet genoeg om de ogen gezond te houden.

Hoe maak je de ogen van je viervoeter goed schoon?

En waarom is dit zo belangrijk?

Gewapend met koekjes en wattenschijfjes, kunnen we samen alle bacteriën aan!

Waarom de ogen van mijn hond schoonmaken?

De ogen van je hond zijn ontzettend belangrijk. Problematiek rondom het zicht brengt grote invloed op de levenskwaliteit met zich mee. Daarom willen we hier als eigenaar zo snel mogelijk bij zijn.

Maar hiervoor is het belangrijk dat we de ogen van onze hond goed kennen. Hoe ziet een gezond oog eruit? En hoe merk je dat er iets mis is?

Gezonde ogen hebben rondom roze, smalle slijmvliezen. De oogleden sluiten goed over het oog, de wimpers steken naar buiten.

Het oog zelf is wit van kleur, met een gekleurde iris en zwarte, middelgrote pupil. Het oog glanst, zonder uitvloeiing van vocht of een waterige blik.

Lees ook: Oren van hond schoonmaken

Een ongezond oog echter, herken je aan de volgende symptomen.

  • Gezwollen slijmvliezen
  • Openstaande slijmvliezen
  • Overmatig vocht, eventueel natte haren rond het oog
  • Permanente grootte van pupillen
  • Rode slijmvliezen
  • Roze of rood oogwit
  • Troebele blik
  • Vuil of pus in de ooghoeken
  • Witte waas over het oog

Wanneer de pupillen voor lange tijd onveranderd, te groot of klein blijven, kan dit op interne schade wijzen. Bezoek hierbij altijd een dierenarts.

Vochtige, rode, gezwollen of vieze ogen kunnen op een oogontsteking wijzen. Een witte waas over de oogbol kan een ontwikkeling van staar (cataract) aangeven. En zie je het roze slijmvlies rond de ogen zonder moeite? Dan kan je hond ectropion hebben.

Wil je meer weten over oogaandoeningen? Lees dan ons artikel Oogproblemen bij de hond.

Veilig de ogen van mijn hond schoonmaken

Veel honden vinden het niet fijn wanneer je aan de ogen zit. Dit is puur zelfbescherming, ze willen niet opzettelijk vervelend doen. Maar jij weet, dat het schoonmaken van de ogen onmisbaar is voor de gezondheid.

Daarom zal je hond rustig moeten leren, wat het betekent als jij zijn ogen reinigt.  Wees geduldig en neem één stapje tegelijk.

Zit je hond even stil, al is het maar kort? Beloon hem kalm en praat op rustige toon.

Plaats een kleine hond op de tafel, met zijn billen onder je arm en je hand op zijn borst. Op deze manier kan hij niet wegrennen en vallen. Ook heb je één hand vrij voor de behandeling. Doe voor extra hulp een tuigje om.

Een grotere hond wordt hetzelfde vastgehouden, maar dan vanaf de grond. Laat de hond zitten, vraag eventueel bij het vasthouden hulp van een tweede persoon.

Deze tweede persoon is ook handig tijdens het belonen. Ga echter nooit voor de hond zitten, hij kan hierbij de neiging krijgen om naar achteren weg te kruipen. Blijf naast hem zitten en beloon wanneer hij rustig is.

Verplaats je hand van de borst naar onder de kin, om te voorkomen dat het hoofd tussen de voorpoten verdwijnt. Op deze manier kun je met je vrije hand oogdruppels aanbrengen of vuil wegvegen.

Hoe maak je de ogen van je hond schoon?

Het voorkomen van infecties en beschadigingen is belangrijk voor de ogen van je hond. Wanneer de ogen regelmatig schoon gehouden en gecontroleerd worden, neemt dit risico aanzienlijk af.

Maar hoe maak je de ogen van je hond schoon?

Controle

Wanneer je de ogen van je hond geregeld controleert en schoonmaakt, zal dit doorgaans maar weinig tijd in beslag nemen. Dit is niet alleen fijn voor het baasje. Vaak vinden honden het maar niks, dat gefrut rond hun ogen.

Gekookt, afgekoeld water

Het beste huis-, tuin- en keukenmiddel om ogen te reinigen is gekookt, afgekoeld kraanwater. Door het koken is het water steriel en door de warmte komt viezigheid sneller los van de huid of vacht.

Laat het water altijd voldoende afkoelen voor gebruik, om brandwonden te voorkomen!

Breng hierbij het water aan met een schoon wattenschijfje. Veeg het vuil vanuit de ooghoek weg, schuin naar achter richting de wang. Dit voorkomt dat je het vuil terug in het oog wrijft.

Neem na elk gebruik een nieuw wattenschijfje, om te voorkomen dat losgemaakt vuil weer in het oog belandt.

Zit het vuil teveel vast? Dan zijn er speciale middeltjes om het vuil wat meer op te lossen. Ook zijn er middeltjes  om eventuele verkleuring van de vacht door traanvocht te verwijderen.

Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts, laat je hierover eerst adviseren. Gebruik nooit mensenmedicatie voor je hond! Dit kan zeer irriterend en gevaarlijk zijn.

Trimmen

Sommige hondenrassen hebben haar dat alle kanten uit hangt. Zelfs de kant van het oog! Om beschadiging en irritatie te voorkomen is het belangrijk deze haren op tijd te trimmen.

Dit kun je laten doen door een hondentrimsalon, maar je kunt ook zelf je hond trimmen.

Ontstoken oog van je hond schoonmaken

Soms lukt het niet om een infectie te voorkomen. Ook in dit geval is het belangrijk om het oog schoon te houden. Bacteriën gedijen goed in opgehoopt vuil, waardoor de problemen kunnen verergeren.

Oogontstekingen vinden vaak plaats in het weefsel rond het oog. Dit noemen we het bindvlies, een ontsteking hiervan wordt ook wel conjunctivitis genoemd.

Hierbij ziet men vaak pus in de ooghoek, het slijmvlies is gezwollen en rood. Soms is het oog zelf ook wat rood.

Maak hierbij elke 4 uur het oog schoon met afgekoeld lauw water en zorg ervoor dat de wattenschijfjes schoon zijn. Gaat de ontsteking na 4 dagen niet over? Raadpleeg dan een dierenarts.

Verstopte traanbuis bij de hond

Sommige hondenrassen hebben een versmalde traanbuis, waardoor oogvocht niet goed weggeleid kan worden. Dit leidt tot een continue uitvloeiing van traanvocht op de huid onder het oog. Ook kan zich slijm en vuil ophopen in de ooghoek, met verstopping en ontsteking als gevolg.

Hierbij dienen de ogen goed schoongehouden te worden. Echter, de huid en vacht onder het oog verdienen extra aandacht. Door de blijvende aanwezigheid van vocht zijn ze een broeiplek voor bacteriën. Ook kunnen kale plekken ontstaan, doordat het vuil de haren samen klit.

Laat je hierbij adviseren door een dierenarts.

Succes!