Je hond afleren te graven
Laatste update: 25 mei 2022Wil jij je hond afleren om te graven?
Dit kan best ingewikkeld zijn, je moet namelijk weten waaróm je hond graaft.
Graven kan je hond om meerdere redenen doen, en deze zijn onmisbaar tijdens het afleren.
Graaft jouw hond uit verveling, of vindt hij graven gewoon hartstikke leuk?
Misschien is graven voor je hond wel een manier om van spanning af te komen.
Leuk, al die kuilen in je tuin. Maar hoe leer je dat graven nu af? En hoe voorkom je het?
In dit artikel vertellen we jullie alles over graven!
Oorzaken waarom je hond graaft
Bijna alle honden graven wel eens, het is namelijk hun natuurlijke gedrag. Sommige honden zijn er zelfs speciaal voor gefokt, denk aan de Teckel of bepaalde Terriër-rassen.
Gelukkig betekent dit niet gegarandeerd een slagveld in je tuin.
Tijdens de wandeling ruikt je hond een interessant geurtje; een andere hond of misschien een wild diertje? Enthousiast duikt hij er bovenop en krabbelt de grond overhoop.
Kan hij meer van het geurtje vinden? Of het beestje misschien te pakken krijgen?
Zo zijn er allerlei redenen waarom je hond aan het graven kan slaan. Maar weet jij eigenlijk, waarom hij dat doet?
De èchte reden voor graven is soms moeilijk te achterhalen: je kunt je hond niet vragen hoe hij zich voelt. Maar als je goed kijkt, kun je al heel wat informatie opdoen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar het gedrag van je hond. Graaft hij op een hoog tempo, of af en toe een beetje? Snuffelt hij veel tussendoor of speelt hij met het zand? Is hij actief bezig met zijn graaftechniek, of herhaalt hij steeds dezelfde beweging?
Ook de omgeving kan van invloed zijn. Is je hond net ergens van geschrokken, of kreeg hij een standje? Gebeurde er iets in de tuin, of heeft hij net wat lekkers gekregen? Of gaat hij bij slecht of warm weer in de modder liggen?
Al deze vragen kunnen je naar de volgende aannames leiden. Mijn hond graaft:
- voor zijn plezier
- door stress of spanning
- door verveling
- om aandacht te trekken
- om te ontsnappen
- om te jagen
- voor lichamelijk comfort in het zand
Ook de locatie van het graven kan helpen de reden te achterhalen. Graaft je hond bij de schutting? Dan wil hij misschien ontsnappen. Graaft je hond binnenshuis?
Dan moet hij wellicht spanning kwijt, of wil hij favoriete speeltjes of snoepjes goed verbergen. Hoe en waar je hond graaft, geeft informatie over wat de hond terugkrijgt voor het uiten van dit gedrag.
Hond afleren te graven
Wanneer je de reden van het graven weet, wordt het afleren een stukje makkelijker. Maar hoe pak je het afleren nu aan?
Ontmoedigen
Wanneer het kunnen uiten van graven geen grote rol speelt in het leven van je hond, kun je proberen het gedrag te ontmoedigen.
Sommige honden hebben maar een klein duwtje in de goede richting nodig om ongewenst gedrag te stoppen. Een kleine barricade om het graafgebied kan bijvoorbeeld helpen.
Ook grote stenen kunnen het graafplezier bemoeilijken. Er gaan zelfs baasjes aan de slag met bewegingssensoren en automatische sproeiers.
Het is namelijk belangrijk dat je hond de ontmoediging niet associeert met ‘straf’ van het baasje. Hierdoor kunnen ze het gedrag stiekem gaan vertonen, en heftiger.
Maar het allerbelangrijkste met afleren, is: wat moet je hond dan wél doen?
Gewenst gedrag
Sommige honden graven voor aandacht. Wanneer je zo’n hond op zijn donder geeft, heeft hij alsnog zijn doel bereikt. Hij heeft jouw aandacht gekregen.
Om welke reden je hond ook graaft, het geeft hem iets waar hij blij van wordt. Het gevoel van jagen, ontspanning of misschien een bezigheid wanneer hij zich verveelt.
Wat daarom het beste werkt met afleren, is zorgen dat de hond er niets voor terug krijgt. Maar wel voor iets anders!
Bij een gedragsprobleem zoals graven, heeft men vaak de neiging om het geuite gedrag te blokkeren. Maar waarom is de reden van het graven zo belangrijk? Omdat het je vertelt wáárom de hond dit gedrag uit.
En door dit te benoemen, kan je de ongewenste situatie omdraaien. Hierbij stel je jezelf de vraag: “Ik wil niet dat mijn hond in de tuin graaft, maar wat wil hij daarvoor terug hebben?”
Wil je hond gewoon lekker in het zand kunnen liggen, graven en rollen? Of wil jij dat de hond zijn snoepjes niet in de voering van de bank, maar op een meer geschikte plek verstopt? Zoek dan een middenweg tussen jullie wensen.
Maak dan een eigen, omheinde graafplek voor de hond in de tuin. Geef hem hier zijn snoepjes, en breng hem hier naartoe wanneer hij ergens anders begint te graven.
Houd vol! Hij heeft die andere plek niet voor niets gekozen.
Hiernaast kan het afleren van zoiets als graven pure omkoperij inhouden. Het graven wordt ontmoedigd of genegeerd, ander gedrag wordt ten volste beloond. Waar zou jij voor kiezen?
Voorkomen dat hond gaat graven
Om te voorkomen dat je hond graaft, of gaat graven, kun je op de volgende punten letten:
Aandacht
Tsja, honden zijn net kinderen. Vinden ze dat ze te weinig aandacht krijgen? Dan verzinnen ze zelf wel een manier om deze te krijgen, zowel goed- als kwaadschiks.
Dit betekent niet dat jouw hond bewust bezig is om je dag te verpesten. Maar hoe meer aandacht van de baas, hoe beter! Vermoed je dat jouw hond de tuin omspit voor aandacht?
Negeer hem dan wanneer hij graaft, en beloon hem voor ander gedrag. Straffen, dus negatieve aandacht, is ook aandacht. Vergeet niet dat sommige honden hier ook genoegen mee nemen.
Beweging
Niet alleen dikke of juist hyperactieve honden hebben veel beweging nodig. Elke hond moet dagelijks tenminste een uur kunnen rennen, spelen en ravotten met anderen om zijn ei kwijt te kunnen.
Hiernaast blijven ze van bewegen gezond en fit. Hierdoor zitten ze goed in hun vel, zijn ze sneller tevreden en heb je minder kans op ongewenst gedrag.
Gezondheid
Graaft jouw hond uit frustratie, of omdat hij weg wil uit de hitte? Zorg altijd voor voldoende schaduw en afkoelmogelijkheden. Dit voorkomt dat je hond de tuin verbouwt naar een koele, modderige ligplek.
Hiernaast kan een check bij de dierenarts voor verduidelijking zorgen: misschien is je hond gespannen door pijn of misselijkheid.
Veiligheid
Graaft jouw hond om te jagen of om te ontsnappen? Verwijder dan op een veilige manier de eventuele prooidieren uit de tuin. Laat je adviseren door een deskundige, en gebruik nooit gif.
Probeer hiernaast de reden van de ontsnappingspogingen te vinden. Wil hij naar de hond van de buren? Of reageert hij angstig op de visite?
Maak ontsnapping onmogelijk door bijvoorbeeld kippengaas bij de schutting in te graven: pas op voor scherpe punten! Zorg bij overmatige interesse voor de buren voor een ondoorzichtbare barrière.
Hoe minder je hond ziet gebeuren, hoe minder hij naar de buren wil overlopen. Eventueel kan het hek of de schutting dieper ingegraven worden.
Belangrijk is, dat de hond altijd een eigen plek met eigen spulletjes heeft waar hij zich kan terugtrekken. Zo voelt hij zich veilig, en thuis.
Verveling
Verveling is iets wat de meeste honden ten alle tijden willen voorkomen. Verveling kan zich in allerlei gedragingen uiten, van huilen, tot slopen, tot graven.
Zorg dus dat je genoeg tijd met je hond doorbrengt en voor voldoende afwisseling in activiteiten hebt.
Ook kun je de hond leren zichzelf op een positieve manier bezig te houden. Denk aan kauwspeeltjes, hondenpuzzels en bijvoorbeeld bal-schietmachines.
Het afleren en voorkomen van ongewenst gedrag kan lastig zijn. Sommige dingen ontsnappen aan je aandacht of had je niet (kunnen) voorzien. Maar hierna zit je wel met een probleem!
Gelukkig is een gravende hond niet het einde van de wereld. Verdiep jezelf in de motivaties en situatie van je hond om duidelijkheid te krijgen over het gedrag.
Komen jullie er samen echt niet uit? Vraag dan een gedragsdeskundige om hulp. Ook deelnemen aan een gedragscursus kan helpen. Samen trainen met je hond bevordert de onderlinge band en communicatie.
Wellicht neemt het de stress weg, misschien biedt het duidelijkheid. Zo kun je samen, onder begeleiding, aan een belonend en ontspannen leven werken!