Hyperactieve hond kalmeren

Laatste update: 25 mei 2022
hyperactieve hond kalmeren

Wil je een hyperactieve hond kalmeren? Dit lijkt soms een onmogelijke opgave.

Elke hond heeft weleens een drukke bui, maar hyperactiviteit brengt dit nog een stapje verder. Pogingen tot kalmeren lijken het soms zelfs erger te maken!

Sommige hondenrassen hebben aanleg voor hyperactiviteit, maar ook spanning, onzekerheid, opwinding en gezondheid spelen een rol.

Hiernaast kunnen hyperactieve honden een probleem vormen, zowel voor anderen als voor zichzelf.

Wanneer je viervoeter als ongeleid projectiel langs je heen dendert, is mogelijk niet alleen je meubilair hetgeen dat sneuvelt.

Waar komt deze energie-explosie vandaan? En hoe kun je hem intomen, of in goede banen leiden?

Lees verder en leer een hyperactieve hond te kalmeren.

Hyperactiviteit en hondenras

Bijna elk hondenras heeft wel aanleg om een druktemaker te worden. Als ze door hun wilde gedrag maar krijgen wat ze willen!

Sommige rassen hebben echter minder beloning nodig dan andere om druk, of zelfs hyperactief gedrag te ontwikkelen.

Dit zien we meestal bij jachthonden en types die erg baas- en spel gericht zijn, zoals herders, retrievers en sommige terriërs.

Hiernaast is er een verschil tussen ‘hyperactief’ en ‘druk’. Een drukke hond heeft veel energie, of gewoon vaak een dolle bui. Een hyperactieve hond echter, kan bijna nooit even rustig liggen of zitten.

Niets doen komt totaal niet in zijn woordenboek voor. Dit kan overdag zijn, maar bij sommige honden gaat het ’s nachts gewoon door.

Heeft jouw hond werkelijk nooit rust? Raadpleeg dan een dierenarts; zijn onrust kan een medische achtergrond hebben.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij een drukke hond, is: Kan mijn hond zijn energie voldoende kwijt?

We horen namelijk akelig vaak de opmerking “Ik neem pas een hond wanneer ik een grote tuin heb”. Maar wanneer je hond lang in de grote tuin moet verblijven, kan hij zich enorm gaan vervelen.

Soms voelen ze zich zelfs eenzaam: wat zou de baas toch allemaal meemaken zonder hen? Daarom is het belangrijk dagelijks voldoende tijd met je hond door te brengen.

Voor de meeste rassen is samenzijn met het baasje toch het allerbelangrijkste. Veel honden kunnen na een lange dag (alleen) thuis hun doldwaze bui niet meer beteugelen.

Om te kunnen ontspannen, moet ze ten minste eenmaal per dag even goed de opgekropte energie kwijt kunnen. Dit kan door te spelen, los te rennen, zwemmen of samen te fietsen.

Oefeningen doen is altijd goed voor jullie onderlinge band en communicatie. Maar let erop dat je hond ook genoeg bezigheden heeft waarbij hij niet hoeft na te denken. Zo kan zijn hoofd lekker leeg worden!

Houd als baasje wel altijd je hond onder controle. Enthousiasme is goed, een losgeslagen wilde grappenmaker niet. Hij kan in een losbollige bui zichzelf, maar ook anderen bezeren.

Hyperactieve hond kalmeren

kalme ontspannen hond

Wanneer je hond hyperactief is of erg druk wordt, hebben veel baasjes de neiging om (luid) te straffen. Het vervelende met drukke honden is alleen, dat ze jouw energie overnemen. Soms gaan ze hun baasje zelfs nadoen.

Blijf dus altijd kalm als je de hond rustig wilt krijgen. Om je hond uit zijn dolle bui te halen, kun je aan de slag gaan met concentratie oefeningen.

In het begin zal hij dit moeilijk vinden, dus neem de tijd om de oefening op te bouwen. Geef het commando ‘Zit’ of ‘Af’ en laat je hond dit een aantal seconden volhouden.

Beloon wanneer het goed verloopt, begin overnieuw wanneer hij druk wordt. Gaat dit goed? Breid de concentratie-oefening steeds met een paar seconden uit. Zo leert je hond zich weer te focussen en niet op iedere prikkel (heftig) te reageren.

Vraagt de hond via hyperactiviteit jouw aandacht?

Stel je dan kalm en ongeïnteresseerd op. Je hond zal moeten leren dat dit niet de juiste manier is van jouw aandacht verkrijgen. Het belangrijkste hiermee is, dat de aanhouder wint.

Houd dus vol, je hond zal steeds sneller leren dat kalmte hem verder brengt. Geef je echter één keer toe, dan begint het weer van voren af aan.

Hyperactiviteit van je hond voorkomen

hyperactieve hond voorkomen

Je weet dat je hond wat druk aangelegd is. Dit is voor sommige types ook heel natuurlijk: niets mis mee. Maar hoe maak je de kans op hyperactiviteit nu zo klein mogelijk?

Een goede socialisatie helpt je hond zijn leven lang omgaan met allerlei prikkels. Zowel  de omgang met andere mensen en honden als verandering in omgeving moet rustig geïntroduceerd worden.

Dit voorkomt dat je hond een overdosis aan prikkels ervaart, onzeker of angstig wordt. Sommige honden worden al druk bij het idéé dat er iets verandert. Door ruim te socialiseren geef je je hond een goede basis voor rust mee.

Duidelijke communicatie en regelmaat zorgt voor ervoor dat je hond weet waar hij aan toe is. Wanneer gaan we eten, wanneer gaan we wandelen en in hoeverre dienen commando’s te worden nageleefd?

Het antwoord op deze vragen voorkomt drukte vanuit onzekerheid. Vergeet niet dat de hoeveelheid beweging, maar ook de hoeveelheid rust belangrijk is.

Desnoods laat je de hond op commando een tijdje op de plaats of in de (gesloten) bench gaan. Bouw dit laatste op wanneer de hond zich hyper gedraagt in de bench.

Naast lichamelijke activiteiten mogen geestelijke activiteiten natuurlijk niet achterblijven. Zorg voor genoeg afwisseling en laat je hond zijn hersens gebruiken.

Van Pointers weten we bijvoorbeeld dat ze uren heen en weer kunnen rennen, maar geef ze een taak en ze zijn zoet. Van cursussen tot speurwerk tot puzzels, voor iedere hond is er wel iets leuks te verzinnen.

Blijf niet te lang bij één activiteit hangen: wanneer je druktemaker het trucje door heeft is zijn hoofd zó weer ergens anders.

Hyperactiviteit en hondenvoeding

Voeding krijgt steeds meer aandacht in ons alledaagse leven. We zeggen niet voor niets: je bent wat je eet!

Tegenwoordig wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van voeding in het leven van kinderen met ADHD. Dit is op zich al positief, en kan te zijner tijd ook z’n weerslag krijgen op hoe we onze huisdieren voeren.

Kijk eens goed naar wat je hond binnen krijgt gedurende de dag. Krijgt hij veel snacks? Of krijgt je hond te hoge energie waardes binnen, terwijl hij dit helemaal niet nodig heeft?

Ook type voer kan belangrijk zijn. Sommige mensen zien hun hond totaal veranderen wanneer ze van brok overgaan op vers vlees.

Bespreek de mogelijkheden met een dierenarts of voedingsdeskundige. Zij weten wat er allemaal op de markt is en wat passende opties kunnen zijn voor jouw hond.

Hyperactiviteit en therapie met je hond

ttouch hond

Als baasje hebben we maar een druk leven. Soms zelfs zo erg, dat we de druk nog amper aan kunnen. Hierdoor zijn thema’s zoals massages, yoga en mindfulness niet meer weg te denken, en erg succesvol.

Nu is het een beetje lastig om je hond yoga aan te leren. Maar, heb je weleens gedacht aan een lekker hondenmassage op z’n tijd?

Massages kunnen therapeutisch werken en blokkades opheffen, zodat de spanning in het lijf van je hond afneemt. Een variant op masseren die steeds meer op huisdieren (ook paarden!) wordt toegepast, is TTouch.

TTouch is een speciale manier van aanraken, die rekening houdt met het karakter en voorkeuren van je hond. Je doet het dus ook samen. Je kunt hiervoor een cursus volgen, een instructieboek lezen of je hond laten behandelen door een TTouch therapeut.

Wanneer je zelf gaat masseren: pak het rustig aan en gun jezelf tijd om te leren. Je hond zal aangeven wat hij wel en niet prettig vindt, werk hiermee door. Het doel is natuurlijk zíjn/haar ontspanning.

Wanneer je hond ontspannen is, wordt het ook veel makkelijker samen dingen te ondernemen. Lekker luieren in het gras, een grappig spel, een rondje door het bos: chillen met je hond is het leukste wat er is!