10 grootste angsten bij de hond: waar zijn honden bang voor?

Laatste update: 15 mei 2022
grootste angsten hond

Angsten bij de hond komen vaak voor en kunnen heel herkenbaar zijn. Denk aan vuurwerk, een harde donderklap of misschien zoiets algemeens als mannen of grote dieren. Dit kan zijn leven enorm beïnvloeden.

Welke angsten komen het meest voor?

Waar komen deze vandaan?

En hoe kun je als baasje je hond het beste helpen?

Lees hier alles over de tien grootste angsten bij de hond.

Wat heeft angst voor nut?

Zelfs de meest stoere waakhond is wel ergens bang voor. Gelukkig maar, want dit kan zijn leven redden. Maar niet alle angsten zijn nuttig.

Hoe komt een hond eigenlijk aan zo’n fobie?

Angst speelt een rol in het leven van ieder dier. Dit is een belangrijke emotie, die ervoor zorgt dat het individu meer aandacht besteedt aan risicovolle factoren. Zoals niet opgegeten worden of gewond raken.

Maar angst kan ook juist tot gevaarlijke situaties leiden. Denk hierbij aan hals over kop op de vlucht slaan voor het één, waardoor het dier pardoes midden in een ander gevaar landt. Bijvoorbeeld schrikken van de stofzuiger, om vervolgens in paniek de drukke straat op te rennen.

Angst heeft dus een belangrijke functie, maar kan ook onbedoeld risico veroorzaken. Zeker wanneer de angst ongegrond is.

Hoe wordt mijn hond angstig?

Angst komt vaak als een belangrijke levensles voor onze hond. Vaak heeft hij een negatieve ervaring gehad met iets, waardoor het brein hem hiervoor extra gaat waarschuwen. Pas op, dat willen we niet weer!

Dit kan zoiets duidelijks zijn als een ongeluk of aanval, maar ook iets stiekemers. Misschien is je hond als pup van de trap gevallen? Of is hij een keer gemeen geknepen door een kind?

De 10 grootste angsten bij de hond

Het onderwerp van de angst kan bij elke hond anders zijn. Door de angst te (her)kennen, kun je een hond beter helpen om over deze fobie heen te komen.

Welke angsten komen over het algemeen het meeste voor?

1. Alleen zijn (verlatingsangst)

Een van de bekendste angsten van onze viervoeters, is alleen zijn. Niet alleen is onze hond van nature een groepsdier, hij is hiernaast volledig afhankelijk gemaakt van het baasje. Om zich te kunnen ontlasten, zich te voeden of te kunnen drinken..

Geen wonder dat onze hond ons dus liever ziet komen dan gaan. Zonder ons zou hij namelijk een flink overlevingsprobleem hebben!

Veel honden uiten deze angst door stress en protestgedrag, wanneer het baasje het huis verlaat of verlaten heeft. Denk hierbij aan huilen, blaffen, slopen of herhaalde gedragingen zoals de staart achtervolgen of ijsberen.

Meer weten over verlatingsangst? Lees het in ons artikel Verlatingsangst bij honden.

2. Vuurwerk

Ah, vuurwerk. Onze jaarlijkse traditie met oud en nieuw, en helaas ook de weken hier omheen. Want wist je, dat ontzettend veel dieren hier ernstig ontregeld van raken? En dan hebben we het niet alleen over de dieren die we in huis hebben.

Ook de wilde natuur ondervindt zware hinder van de harde knallen en lichtflitsen. Dieren zoals vogels en reeën, maar ook konijnen en hazen vinden jaarlijks de dood in blinde paniek door vuurwerkknallen.

Ook onze gemiddelde kat of hond vindt het plotselinge, harde geluid maar niks. De angst kan zelfs zo erg worden, dat het dier niet meer de deur uit durft, stopt met eten en zijn ontlasting laat lopen.

In ons artikel over vuurwerkangst geven we jullie belangrijke tips om met dit jaarlijkse probleem om te gaan.

3. Donder

Flits, boem! Bij een flinke storm zit menig Fikkie het liefst de hele nacht onder de bank. Waar komt al dat tumult toch vandaan?

Speciaal aan de angst voor onweer, is dat dit een geheel natuurlijke reactie is. Voor de meeste dieren is het namelijk veiliger om een schuilplaats te zoeken wanneer de natuur tekeer gaat. Hierbij is een stevig hol onder de grond favoriet.

Daarom merk je het vaak aan huisdieren, wanneer er een storm zal gaan opsteken. Vaak voordat wij in de gaten hebben dat het onweer nadert, zoeken je huisdieren een veilig heenkomen. Better safe, than sorry!

4. Dierenarts

De dierenarts zou natuurlijk de beste vriend van je hond moeten zijn. Is hij of zij immers niet de persoon die je viervoeter weer beter maakt, als alles verkeerd gaat? Maar je hond denkt hier vaak heel anders over.

Dierenartsen zijn bij uitstek personen die ze tegenkomen wanneer ze zich slecht voelden. En voelden ze zich wel goed, dan deed die inenting anders behoorlijk zeer! Wat moet die vervelende persoon toch van me, met al zijn gepor en getrek?

5. Mannen

Opvallend is, dat mannen regelmatig minder gewaardeerd worden door onze viervoeters dan vrouwen. Soms heeft dit te maken met een nare ervaring, zoals mishandeling. Vaak zien we echter, dat de socialisatie niet toereikend is geweest.

Waarom de angst voor mannen juist daarom op komt zetten, is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat de vrouw des huizes zich meer met de opvoeding van de pup bemoeid heeft. En de man zich alleen maar liet horen wanneer de pup op het tapijt geplast had.

Verdorie!

Ook kan het zijn, dat de lage bromstem van mannen ietwat grommend of bedreigend overkomt. Vrouwen hebben vaak een veel hogere stem, of zetten deze doelbewust op om de hond op zijn gemakt te stellen.

6. Vreemden

Wat moet dat? De meeste honden hebben geen liefde op het eerste gezicht voor onbekende bezoekers. Pas nadat deze bewezen hebben dat ze geen kwaad in de zin hebben of het baasje zegt dat het goed is, ontdooien ze.

Maar sommige honden ontdooien helemaal niet. Wat moet die vreemde mevrouw? Waarom zit ze aan mijn baasje? En hoe weten we, dat ze geen gevaar vormt?

Meestal gaat de angst voor vreemden gepaard met wegkruipen of juist blaffen, grommen en happen.

7. Kinderen

Helaas zijn honden ook geregeld bang voor (jonge) kinderen. Kinderen zijn namelijk grenzeloos, met veel herrie en weinig beheersing. Wordt het contact met het huisdier niet in goede banen geleid door de ouders, dan heb je grote kans dat je hond hierbij een nare ervaring oploopt.

Kinderen zijn zo onbeheerst, omdat hun jonge brein alles nog aan het uitproberen is. De motoriek is nog niet verfijnd, gevolg wordt nog niet aan oorzaak gekoppeld. Ze bedoelen het dus niet gemeen, ze weten gewoon nog niet hoe het moet!

Maar de hond snapt dit vaak voor geen meter en kan zich bedreigd voelen door deze onbeheerste wervelwinden in huis. Zeker als hij er pijn of straf door oploopt.

Wil je weten hoe je problemen tussen kinderen en honden kan voorkomen? Lees dan onze Gezinshonden top 10.

8. Auto(rijden)

Veel honden moeten wennen aan het rijden in een auto. Het is belangrijk, dat ze hier rustig de tijd voor krijgen en positieve ervaringen kunnen opbouwen. Zo associëren ze de auto met iets leuks, zoals een fijne wandeling in het bos of op bezoek bij vriendjes.

Maar minstens even zo vaak, vinden onze viervoeters autorijden helemaal geen pretje. Kwamen we niet via de auto uit bij de dierenarts? Hiernaast krijgen veel honden last van wagenziekte.

9. Traplopen

Het zal je misschien verbazen, want welke schade kan een trap nu aanrichten bij de hond. Maar veel dieren staan helemaal niet te springen om de trap te betreden. Niet op, maar vooral niet af!

Wij mensen lopen rechtop bij het traplopen. Maar je hond wijst steil naar beneden met zijn neus, wanneer hij van de trap afdaalt. Hiernaast zijn de treden vaak smal, glad en zitten er soms nog bochten in het geheel ook!

Wat je viervoeter ook vaak tegenstaat, is wanneer de treden van de trap aan de achterkant open zijn. Hierdoor heeft je hond het gevoel dat hij er gemakkelijk tussendoor glijdt, de diepte in. Brrrr, mij niet gezien!

10. Voorwerpen of ontastbaarheden

Zoals we al zeiden, kan een angst of fobie per individu verschillen. Zo is de één bang voor de stofzuiger, terwijl de ander het doodeng vindt wanneer hij zijn spiegelbeeld in de ogen kijkt.

Angsten komen in alle vormen en mate voor. Vaak hebben ze gemeen, dat de hond in realiteit niet echt bedreigd wordt.

Maar hoe leg je dat uit?

Hoe help je een angstige hond?

Is je hond angstig, dan is het belangrijk dat je hem hier op de juiste manier doorheen helpt. Blijf zelf altijd kalm en straal rust uit. Spreek je viervoeter vriendelijk toe en verwijder hem rustig, maar gestaag van hetgeen dat hem angst aanjaagt.

Angst wegnemen bij een fobie is erg moeilijk. Je kunt een hond niet trainen wanneer hij te bang is om jou aandacht te geven. Hier heb je kalmte voor nodig, in de ruimste zin van het woord.

Weten hoe je een angstige hond kalmeert? Lees het nu in ons artikel Een bange hond kalmeren.

Kalmeren is niet hetzelfde als een angst kwijtraken. Hier gaat veel tijd en training in zitten. Hiernaast doe je gemakkelijk wat fout, waardoor de angst terugkeert of zelfs erger wordt. Daarom adviseren wij om altijd begeleiding te zoeken van een ervaren en hondvriendelijke trainer of gedragsspecialist.

Hoe voorkom je fobieën bij je viervoeter?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Natuurlijk wil je niet dat je viervoeter ergens een heftige angst voor ontwikkelt, waardoor hij de controle over zichzelf kan verliezen. Dat leidt alleen maar tot meer problemen.

Makkelijker gezegd, dan gedaan. Toch?

Gelukkig is er als baasje redelijk wat te voorkomen. Dit begint bij een correcte en volledige socialisatie. Wanneer je hond begeleid en stelselmatig met allerlei nieuwe dingen in aanraking komt, heb je minder kans dat hij hier een trauma aan overhoudt.

Ook is het belangrijk, dat je in de opvoeding voldoende tijd en aandacht besteedt aan het ontwikkelen van je pup naar volwassen hond. Zelfvertrouwen en vertrouwen in het baasje, spelen hierbij een grote rol.