Aanschaffen van een hond
Laatste update: 3 juli 2019Honden die je in Nederland kunt aanschaffen zijn relatief gezond, zou je denken. Toch moet je waakzaam zijn als je viervoeter wilt aanschaffen, zelfs in eigen land.
Malafide hondenpraktijken, vaak vanuit het buitenland, dringen via onze eigen fokkerij door tot bij de nietsvermoedende, goed bedoelende hondenliefhebber.
Hoe voorkom je dat je toch een hond aanschaft van een verkeerde aanbieder? En wat is het beste voor je toekomstige viervoeter?
Lees hier alles over honden te koop in Nederland.
Ik wil een hond
Honden te koop is een ontzettend populaire term op het Internet. En niet voor niets: bijna één op de vijf Nederlandse huishoudens heeft tegenwoordig een hond.
Maar een hond aanschaffen, lijkt relatief eenvoudig in vergelijking met een heel hondenleven lang je viervoeter onderhouden en verzorgen.
En bij sommige rassen, is dit wel zo’n 15 jaar!
Toch dien je niet alleen goed na te denken over het feit of je een hond wil en kan hebben. Ook de aanschafprocedure heeft erg veel aandacht nodig.
Waarom is dat eigenlijk?
Honden te koop bij verschillende aanbieders
Tegenwoordig is het ontzettend makkelijk om een hond aan te schaffen. Je hoeft hiervoor geen speciale papieren te hebben en sommige aanbieders vragen niet eens naar je naam.
Laat staan je ervaring en plannen met het dier.
Maar dit pakt zeer negatief uit voor de moderne hondenpopulatie. Het doorfokken van allerlei hondenrassen door broodfokkers en malafide dierpraktijken, zowel uit het buiten- als binnenland, zorgt voor veel problemen.
Men let hierbij niet meer op belangrijke eigenschappen zoals gezondheid en karakter, wat ongezond en zelfs gevaarlijk uit kan pakken.
Hoe meer er van deze dieren gekocht zullen worden, hoe meer geld deze criminelen hebben om hun wanbeleid voort te kunnen zetten. Ook al is het zielig voor de huidige nestjes, geld geeft hen de mogelijkheid nóg meer zielige nestjes te produceren.
Vermoed je wanpraktijken in de hondenfokkerij? Meld dit dan altijd bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit).
Honden te koop via het Internet
Honden te koop via het Internet zijn er in alle vormen en maten. Zoek je op ‘Honden te koop’, dan krijg je ontzettend veel aanbiedingen via algemene verhandel-websites.
Dit geeft echter geen enkele garantie op een gezonde hond. Vaak is ook niet te traceren of de vermelde informatie over de hond ook echt waar is.
Dit betekent niet dat je nooit een geweldige hond via het Internet op het spoor kan komen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een website, zowel fokkers als hondenasielen en opvangcentra.
Het kan zijn dat je via zo’n website valt voor een bepaald ras, nestje of profiel van een bepaalde hond. Dit kan een prima eerste stap zijn.
De belangrijkste stap is echter om contact te leggen met de aanbieder, de honden in het echt te zien en de juiste vragen te stellen.
Vermoed je criminaliteit of ondeugdelijkheid achter een bepaalde advertentie? Rapporteer dit dan bij de website waarop deze geplaatst is.
Honden te koop via het asiel
Om ver weg te blijven van onbetrouwbare hondenaanbieders, kun je het beste bij een officiële instelling zoals een asiel of opvangcentrum aankloppen. Zij worden landelijk aangestuurd en hebben te maken met strenge wetgeving.
Natuurlijk komen in het asiel allerlei soorten honden terecht. Dieren uit het buitenland, dieren vanaf een (erkende) fokkerij
Maar een feit, is dat deze dieren niet geproduceerd zijn op jouw aanvraag. Ook steun je via deze weg niet direct de malafide fokkerijen waar de hond oorspronkelijk vandaan zou komen. Zij krijgen namelijk geen rode cent!
Honden te koop via een fokker
Dit is wel het geval, wanneer een hond aangeschaft wordt via een bedrijf of aanbieder die zich direct, of via een tweede aanbieder, schuldig maakt aan broodfokkerij.
Helaas is dit niet altijd te achterhalen. Alles kan goed lijken, en achteraf blijkt alles mis.
Dit kun je voorkomen door een fokker te zoeken die erkend is door de Nederlandse Raad van Beheer. Dit is een nationale organisatie die zich inzet voor een goede relatie tussen mensen en honden. Niet alleen met het oog op activiteiten, maar ook op welzijn!
Hierdoor houden zij zich intensief bezig met deugdelijk fokbeleid.
Ook kun je een fokker kiezen die is aangesloten bij een specifieke rasvereniging.
Toch biedt dit niet volledige bescherming tegen de wanpraktijken van sommige geldwolven. Toch is zoveel mogelijk informatie inwinnen vaak een succesvol schild tegen deze problemen.
Hoe meer men zich tot nationale organisaties, zoals de Raad van Beheer en de Dierenbescherming wendt, hoe groter de kans op een goed bewaakte, gezonde hondenpopulatie in Nederland.
Dan is de hond blij, en het (toekomstige) baasje ook!
Lees meer: Waarom een herplaatser?