Hond kopen op marktplaats: wel of niet doen?

Laatste update: 3 juli 2019
hond kopen op marktplaats

Marktplaats honden zijn tegenwoordig ontzettend populair. Het aanschaffen van een dier via het Internet gaat namelijk meestal gemakkelijk. Ook is er ontzettend veel aanbod.

Maar weet je wel wat je in huis haalt?

Waar moet je op letten bij Internet advertenties?

En wat zijn veilige alternatieven hiervoor?

Lees hier alles over de moderne Internettrends rond huisdieren.

Marktplaats honden te koop

Marktplaats honden worden ontzettend veel te koop aangeboden. De afgelopen jaren is alles bestelbaar geworden via het Internet. Onze huisdieren net zo goed.

Toch is dit een zorgwekkende trend. Op een open medium zoals Internet heb je weinig betrouwbaarheid, geen sociale controle en geen waarborging van kwaliteit.

Wat we dan ook vaak zien, is dat hierachter malafide fokpraktijken schuilgaan.

De honden die hier vandaan komen, worden met grote getale tegelijk vanuit dezelfde ouderdieren geproduceerd. Deze ouderdieren worden niet medisch ondersteund of gekeurd voordat de dekking plaatsvindt.

Hierdoor zijn de pups vaak zwak van gestel. Ook worden de kleintjes niet geënt en krijgen geen medische hulp of inentingen.

Het lijkt heel goed om een pupje uit deze situatie weg te halen. Helaas verdient de broodfokker, zoals we dit noemen, hier toch geld aan zodat hij zijn nare praktijken voort kan zetten.

Met alle gevolgen van dien.

Ook worden honden vaak aangeboden vanuit particulieren. Dit kan om pupjes gaan uit een (on)gepland nestje voor de lol, maar ook om volwassen honden.

Lees ook: Puppy kopen

Marktplaatshonden herplaatsing

Vaak noemen we de verkoop van elke hond die reeds een thuis gehad heeft een herplaatsing. Zo ook met de aangeboden honden op Internet.

Er zijn allerlei redenen waarom mensen hun hond na een tijdje van de hand (willen) doen. Geld, tijd, gedrag- of gezondheidsproblemen. Noem het maar op.

Soms worden deze honden niet geaccepteerd in een asiel. En neemt het asiel de hond wel aan, dan zitten hier eenmalige kosten voor zijn onderhoud aan vast. Niet iedereen wil deze kosten betalen.

Ook is er niet altijd een stichting, fokker of rasvereniging beschikbaar waartoe men zich kan wenden.

Daarom wijken mensen uit naar het Internet om hun hond een nieuw thuis te gaan geven.

Ben je toch geïnteresseerd geraakt in een pupje of volwassen hond van een online verkoop website? Dan zijn er een aantal aandachtspunten van belang.

Aandachtspunten voor Internet advertenties

Eigenlijk was je helemaal niet op zoek naar een hond. Maar je struinde Internet wat af en kwam een onweerstaanbaar schattig nestje tegen.

Of misschien denk je wel oprecht een goed adresje gevonden te hebben voor de aanschaf van een viervoeter.

In elk geval dien je bij een aankoop op Internet zeer op je hoede te zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de (toekomstige) hond.

Verloopt de plaatsing bij jou thuis niet succesvol, dan kan dit zeer traumatisch voor hem zijn. Wat de kans op een volgend succesvol huisje weer aanzienlijk kleiner voor hem maakt…

Daarom dien je bij de aanschaf van marktplaats honden, of honden via het Internet, altijd de volgende punten in acht te nemen.

Punt 1: Sociale controle

Zorg altijd voor enige vorm van sociale controle, voordat je een dier bij een onbekende aanschaft. Kent jouw dierenarts deze mensen misschien? Of is het een kennis van een kennis? Als je maar enigszins een referentie hebt over hun leefsituatie en gedrag.

Natuurlijk geeft dit geen garantie op een goed verloop. Maar het kan de kans op problemen iets verkleinen. Want wat als men zich niet aan hun deel van de afspraken houdt? Of je hond blijkt ziek of gewond?

Punt 2: Tijdsinvestering

Hiernaast moet je voor een succesvolle plaatsing voldoende kunnen kennismaken met de hond. Geven de aanbieders je de kans om een aantal keer langs te komen? En nemen ze de tijd om je van informatie te voorzien?

Punt 3: Kosten

Honden op Internet zijn altijd goedkoper in de aanschaf dan een hond van een fokker. Ze zijn echter niet altijd goedkoper dan een hond uit een goedgekeurd asiel.

Lees je daarom goed in en maak goede afspraken over de kosten. Wat houdt deze prijs in?

Is de hond gevaccineerd? En krijg je spullen van hem mee?

Punt 4: Documenten

Stel bij de aanschaf van de hond altijd een aankoop- en overdracht document op. Neem hierin jouw gegevens, de gegevens van de hond (inclusief chipnummer) en de gegevens van de verkoper op. Vervolgens schrijf je duidelijk uit welke afspraken er gemaakt zijn.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Medische geschiedenis van de hond
  • Oefen-termijn van een aantal weken
  • Specificatie van de kosten en hoe deze voldaan worden
  • Aan welke regels beide partijen zich moeten houden tijdens en na de aanschaf/verkoop

Beide partijen krijgen een kopie van dit document, dat door koper en verkoper ondertekend is. Vermeld hierbij altijd de plaats en datum van de ondertekening.

Punt 5: Melding maken

De laatste is een harde, maar simpele regel. Vertrouw je de boel niet, maak hier dan melding van.

Vermoed je een malafide fokker, geef dit dan aan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Vermoed je mishandeling, dan kun je hiervan melding maken bij Meldpunt 144 en de plaatselijke politie.

Stel ook altijd de verkoop website op de hoogte.

Waar kan ik veilig een hond aanschaffen?

Naast marktplaats honden dient ook de adoptie via een stichting of de aankoop vanuit een dierenwinkel of tuincentrum kritisch te worden behandeld.

Een dierenwinkel of tuincentrum geeft geen garantie op een gezond dier, al heb je meer garantie dan bij het Internet. Helaas is er menig dierenwinkelketen bekend die het niet zo nauw neemt met de regels omtrent diergezondheid en -welzijn.

Waar gaat dat toch heen met de wereld, kun je dan nergens meer een hond kopen?

Natuurlijk zijn er wel adressen waarbij je op een goede manier een viervoeter kunt aanschaffen. Niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor onze moderne hondenpopulatie.

Herplaatsers zullen er altijd en overal zijn. Deze kun je adopteren via een rasvereniging of asiel.

Wil je een gezonde hond van een bepaald ras, wend je dan altijd tot een fokker die goedgekeurd is door de Raad van Beheer.

Bij het fokken van rashonden komen helaas vaak specifieke gezondheidsproblemen voor. De ouderdieren worden verplicht op enkele van deze getest, dit is per ras verschillend.

Maar koop je een hond via het Internet, dan heb je vaak helemaal geen garantie via de verkoper. De huidige populatie heeft allemaal een huisje nodig, maar wel op een veilige manier!