Een broodfokker lijkt een risico wat alleen gelopen wordt bij een hond uit het buitenland. Maar wat veel hondenliefhebbers niet weten, is dat deze nare praktijken ook in Nederland veel voorkomen. Je lijkt een leuk adresje gevonden te hebben, maar niet iedere fokker heeft eerbare bedoelingen.
Wat is een broodfokker eigenlijk?
Hoe herken je deze malafide bedrijven?
En kun je voorkomen dat deze mensen slagen in hun nare doelen?
In dit artikel geven we jullie alle informatie over broodfokkers.
Wat is een broodfokker?
Een broodfokker is een fenomeen dat zowel in het buitenland als in Nederland regelmatig gezien wordt. Gek genoeg hebben deze malafide praktijken toch genoeg voet in de aarde om ook in ons eigen land te kunnen voortbestaan. Dit heeft een niet te onderschatten effect op de gezondheid en het welzijn van onze huisdieren.
Maar wat bedoelen we eigenlijk met de term ‘broodfokker’?
Een broodfokker is een benaming voor een persoon of bedrijf dat puur voor het financiële gewin dieren verkoopt. Vaak gaat het hierbij om de (massa)productie van honden of katten. Omdat hierbij alleen naar de winst van het verkochte dier gekeken wordt, komt het welzijn van de betrokken dieren in het nauw.
Daarom zijn de dieren van een broodfokker vaak ongezond en zwak.
Ze worden niet geënt, niet hygiënisch gehouden en gefokt zonder oog voor erfelijke afwijkingen en inteelt. Dit klinkt als praktijken die in ons strak gereguleerde land nooit van de grond zullen komen.
Maar niets is minder waar.
Broodfokkers in Nederland
Helaas is het aanbod van broodfokkers in Nederland en aangrenzende buurlanden (zoals België) schrikbarend hoog. Bedenk je, dat het beeld van een donkere, vieze plek met zieke dieren niet het enige voorkomen van een broodfokkerij is.
Tegenwoordig zijn deze bedrijven erg vindingrijk en kunnen schoon, professioneel en betrouwbaar overkomen.
Zo kun je denken, dat je bij een vriendelijk echtpaar uit het Noorden van Nederland terecht bent gekomen voor een gezonde, sterke pup. Maar in werkelijkheid kan hier een heel netwerk aan oplichters achter zitten.
Vaak strekt dit netwerk zich uit tot in het buitenland. Daarom zijn deze personen of bedrijven lastig te pakken. Er zijn zoveel verschillende draden in het web!
Hoe herken ik een broodfokker?
Is dan niets meer wat het lijkt?
Gelukkig zijn er ook fokkers, die gewoon te vertrouwen zijn. Belangrijk is dat je een zeven punten in je achterhoofd houdt bij het uitzoeken van een goed adres.
1. Aanbod
Vaak heeft een broodfokker pups beschikbaar van meerdere rassen tegelijk. Dit zijn doorgaans populaire rassen, zoals Labrador Retriever, Dwergkees, Chi Hua Hua, Shi Tzu, Siberische Husky en Duitse Herder.
2. Moederdier
Vaak worden moederdieren tot het uiterste gedreven om zoveel mogelijk puppy’s te produceren. Haar gezondheid doet er niet toe. Vaak krijg je haar dan ook niet te zien.
Zie je het moederdier wel? Kijk dan goed naar haar gezondheid.
En wees kritisch: is dit het moederdier wel? Zogen de kleintjes nog bij haar of zie je dat de tepels veel gebruikt worden?
Kijk hierbij ook naar de andere pups in het nest. Hoe ogen zij en hoe gedragen ze zich?
3. Informatie
Probeer zoveel mogelijk informatie over de pup te krijgen. Waar slaapt hij, speelt hij, eet hij? Mag je dat plekje zien? Broodfokkers zijn normaliter terughoudend om de hondenverblijven te laten zien.
Zie je in de verblijven nog (veel) meer honden? Hoe zien zij eruit? Ga altijd twee of meer keer op bezoek om een goede indruk te krijgen.
Soms veinzen broodfokkers erg veel genegenheid voor hun pup en doen alsof ze goed informeren waar de pup terecht komt. Het zal echter al snel opvallen dat dit puur voor de vorm is. De verkoop zal doorgaan, wat je ook zegt.
Sommige broodfokkers doen hier echter geen moeite voor en vragen niet eens naar de nieuwe leefomgeving van hun te verkopen dier.
4. Geen stamboom
Controleer de papieren van de hond. Doorgaans hebben deze dieren geen stamboom. Zoek hiernaast het genoemde chipnummer op (Internet) en kijk of deze geactiveerd of geregistreerd is.
5. Gezondheidscheck
Kijk ook in de papieren de genoemde inentingen na. Bel de dierenarts die deze gegeven heeft voor verificatie.
Let op: het netwerk van een broodfokker kan erg weids zijn. Soms hebben zij contact met malafide dierenartsenpraktijken die onterecht een pup gezond verklaren en niet enten.
Laat een aangeschaft dier in de eerste week na aankoop controleren door je eigen dierenarts, of een specifieke dierenarts die je vertrouwt.
6. Gebruik het Internet
Op het Internet zijn hele lijsten beschikbaar met namen en adressen van (eventueel vermeende) broodfokkers. Kijk altijd goed via welke organisatie deze informatie beschikbaar gesteld wordt. Op fora en open media (zoals Facebook) kunnen gemakkelijk adressen beschuldigd worden om andere redenen.
Vaak worden dieren van broodfokkers via sociale media of websites zoals Marktplaats aangeboden. Typ de gegevens van de adverteerder in bij Google om meer over hem te weten te komen. Ook kun je de tekst uit de advertentie in de zoekmachine plaatsen en kijken waar deze nog meer te vinden valt.
7. Aankoop
Maak bij een aankoop altijd het geld voor de hond over via je bankrekening. Betaal nooit cash, dan heb je geen bewijs meer van transactie.
Wat te doen als je hond van een broodfokker komt?
Wat een ellende! Het blijkt toch moeilijker dan gedacht om een broodfokker te herkennen. Niet elk malafide bedrijf heeft namelijk een onhygiënisch en onprofessioneel voorkomen.
Wat moet je doen als het toch verkeerd is gegaan?
Je kunt onverhoopt toch een hond gekocht hebben van een foute fokker. Deze personen en bedrijven kunnen namelijk behoorlijk geraffineerd te werk gaan. Zelfs de best voorbereide hondenliefhebber kan dit overkomen.
Wat nu?
Verzamel bewijs: waardoor denk of weet jij dat dit om een broodfokker gaat?
Meld dit vervolgens bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Dit is een overheidsorgaan wat onder het Ministerie van Economische Zaken (voormalig Landbouw, Natuur en Visserij) valt. Zij werken samen met de Landelijke Inspectiedienst (LID) en dierenpolitie om misstanden met dieren op te lossen.
Neem hiernaast contact op met het landelijke punt voor dierenleed van de Dierenbescherming, via telefoonnummer 144.
Houd er rekening mee dat een hond van een broodfokker een minder goede gezondheid heeft. Vaak hebben ze al van alles onder de leden wanneer je ze aanschaft. Laat ze dus altijd goed nakijken door een dierenarts die je vertrouwt.
Hiernaast zul je zijn gezondheid en welzijn een leven lang in de gaten moeten houden. Meer, dan bij een andere hond. Want bij dit exemplaar, weet je niet hoe het zit met erfelijke aandoeningen of andere ellende in zijn lichaam.
Kunnen we broodfokkers voorkomen?
De ellende die broodfokkers in de moderne hondenpopulatie aanrichten is immens. De hond staat vaak een leven vol problemen te wachten en de eigenaar zal hier toewijding in moeten tonen.
Niet iets, wat iedereen op kan brengen.
Om deze reden komen honden op straat te staan, wat een strafbaar feit is in Nederland. Lees je dus goed in voor je een hond aanschaft, dat voorkomt problemen voor beide partijen.
De enige manier om broodfokkers te stoppen, is door hun geldkraan dicht te draaien. Vermoed je malafide praktijken, meld dit dan bij de officiële instanties.
Hoe moeilijk het ook lijkt: schaf nooit een dier aan van een broodfokker. Hoe zielig dit ook voor de aanwezige individuen is. Zolang de broodfokker zijn geld verdient, zullen er nieuwe pups geboren worden die in dezelfde ellende terechtkomen.
En die je niet kunt redden.
De verhalen van mensen die helaas toch (soms per ongeluk) een pup hebben aangeschaft van een broodfokker zijn hartverscheurend. Vaak hebben de dieren allerlei problemen, waardoor ze ziek worden, jong overlijden of leven met veel pijn.
De nieuwe eigenaar doet er alles aan om hun viervoeter een goed leven te geven, maar het mag vaak niet baten.
Maar samen kunnen we dit stoppen! Draai de geldkraan dicht, meld deze bedrijven en strijd voor betere wetten voor dierwelzijn in Nederland, zodat deze misdadigers achter de tralies kunnen verdwijnen.
En onze dieren weer veilig zijn.