Het poepen in de tuin afleren bij je hond kan best lastig zijn.
Sommige eigenaren vinden dit heel handig, een vaste poepplek zo dichtbij.
Maar dit gedrag is niet altijd getraind en zeker niet altijd gewenst.
Waarom poept een hond ongewenst in de tuin?
En hoe leer je hem dit weer af?
Gelukkige Honden vertelt jullie alles over ongewenste poeplocaties.
Lees ook: Hond laten poepen op een vaste plek
Poepen in de tuin
Elke hond poept wel eens waar het niet mag, ongelukjes gebeuren nu eenmaal. Maar poepen in de tuin afleren kan ontzettend lastig zijn. Je bent er niet altijd op tijd bij of het gedrag is hardnekkig.
Waarom kiest een hond ervoor om in de tuin te poepen? Sommigen worden urenlang uitgelaten en toch verschijnt er een drolletje in de tuin. Tot grote frustratie van de eigenaar.
Wij mensen vinden het namelijk maar vies om poep aan te raken. Daarom is het logisch voor ons dat de hond zijn behoefte niet in onze tuin mag doen. Zo meteen zit je er met de handen middenin!
Maar een hond denkt niet zoals wij. Hij zal niet snel zijn eigen slaapplek bevuilen, maar verder: waarom niet? Daarom is het belangrijk dat we duidelijk zijn over onze wensen.
Je hond doet het niet om jou kwaad te maken, hij snapt gewoon ons belang er niet van! Maar waarom poept een hond eigenlijk in de tuin?
Waarom poept mijn hond in de tuin?
Om het poepen in de tuin afleren mogelijk te maken, moet men eerst de oorzaak van het gedrag weten. Gelukkige Honden zette ze alledrie voor jullie op een rij.
Gezondheid
Allereerst staat het lichamelijke gestel van je hond voorop. Poepte hij voorheen nooit in de tuin, maar nu ineens wel? Laat je hond dan altijd controleren door een dierenarts.
Een plotselinge verandering in gedrag kan namelijk op een medisch probleem wijzen. Misschien heeft jouw hond last van zijn maag of darmen, wat niet altijd zo onschuldig hoeft uit te pakken als het klinkt.
Hiernaast is het altijd wijs een dierenarts om raad te vragen wanneer je afwijkend gedrag waarneemt. Zij kunnen je advies geven of doorsturen naar een gedragsspecialist.
Gewenning
Bij gewenning is de hond door een speciale reden gewend geraakt om in de tuin te poepen. Dit is dus niet kwaadwillend, maar compleet logisch voor hem. Er zijn 3 algemene redenen bekend.
1. De zindelijkheidstraining is onvoldoende geweest
2. De hond komt uit een omgeving waar hij overal of juist alleen in de tuin zijn behoefte mocht doen
3. Het gedrag is te vaak toegestaan
Uiteraard kan het gedrag ook uit een combinatie van deze redenen voortkomen.
Rust
Om zijn behoefte te kunnen doen, hebben we allemaal een soort rust nodig. Herken je het niet naar het toilet kunnen gaan bij drukte, zoals op de camping? Je hond kent dat gevoel ook.
Soms zijn er dus teveel toeschouwers, soms is er teveel gaande. En soms vindt je hond het gewoon zo ontzettend leuk (of eng!) om te wandelen, dat ze hun aandrang compleet vergeten.
Die komt dan weer boven borrelen bij thuiskomt. Vervolgens denkt je hond nog wel: niet in huis! En verdwijnt vervolgens naar een rustig hoekje van de tuin.
Je hond poepen in de tuin afleren
Wanneer je de hond het poepen in de tuin wilt afleren, is het belangrijk dat je de oorzaak in acht neemt. Zijn alle lichamelijke oorzaken geïdentificeerd, behandeld of uitgesloten?
Bij gewenning staat je één belangrijke actie te wachten: zindelijkheidstraining. Ook al kan je hond prima een poepje en plasje buitenshuis doen, op deze locatie wil je het óók niet. Het het allerbelangrijkste hierbij, is aangeven waar dan wel!
Zindelijkheidstraining
Wees altijd consequent en duidelijk bij het afleren. Sta het nooit toe en negeer de keren dat je niet op tijd was. Ga je hiervoor straffen, dan verbindt je hond dit niet meer met de actie.
En leert hij het dus ook niet af!
Hoogstens leert hij ervan zijn behoefte wat meer in het geniep te doen, zoals altijd met straf. Dan krijgen ze namelijk niet op hun donder, dus dat is toch wat het baasje bedoelt?
Zet de hond zodra hij aanstalten maakt op een plek waar het poepen wel mag en beloon direct nadat hij klaar is. Geef het de tijd, soms duurt het even! Stopt je hond helemaal met poepen, ga dan terug naar de tuin en herhaal direct wanneer hij weer aanstalten maakt.
Je grootste vriend met zindelijkheidstraining, is het op commando zetten. Wanneer je poepen en plassen op commando kunt zetten, kan dit enorm helpen in het afleren van tuinpoepen. Hoe je dit aanpakt, lees je in ons artikel Hond leren poepen op commando.
Het belang van rust
Loslopen is voor elke gezonde hond onmisbaar. Even lekker de benen strekken en zelf bewegen. Ook kan dit je hond de nodige rust verschaffen om een plekje te zoeken voor zijn privé aangelegenheden.
Hoe je een hond leert loslopen zonder dat jullie in vervelende situaties terecht komen, lees je in ons artikel Hond leren loslopen.
Kan je hond ècht niet loslopen? Laat hem dan uit aan een lange lijn. En met een lange lijn, bedoelen we minstens 20 meter. Zo kan je hond zijn benen strekken én een rustig poepplekje opzoeken, terwijl jij hem toch onder controle hebt.
Het allerbelangrijkste namelijk, is dat je hond rust om zich heen heeft.
Is je hond te druk tijdens het uitlaten om te poepen? Verdeel de wandeling dan in twee overduidelijke delen. De eerste met spel en beweging, de tweede met rust, poepen en plassen. Wees consequent hierin.
Wanneer je hond op commando kan poepen, kun je er ook voor kiezen het volgende met hem af te spreken. Eerst doen we onze behoefte, en dan gaan we lekker uit onze bol. Geef dit de tijd, het kan even duren voordat je hond dit doorheeft.
Angst
Angst is echter een heel ander verhaal. Is je hond te bang om zijn behoefte buiten de tuin te doen? Dan moet hij zich eerst vertrouwd gaan voelen buiten zijn gewende omgeving. Dit heeft veel tijd en oefening nodig.
Begin met korte stukjes wandelen en sluit altijd positief af. Begin thuis met het poepen op commando te zetten, dat helpt je in de latere fase. Is je hond buitenshuis gewend? Dan kun je beginnen met poepen in het bosje voor de deur.
Breid de locaties steeds verder uit en wees geduldig. Beloon direct als het goed gaat. Vinden jullie dit moeilijk om samen op te pakken? Vraag dan altijd een gedragsdeskundige om begeleiding.
Succes!