hond drachtig

Is mijn hond drachtig (zwanger)?

Is jouw hond drachtig (zwanger)?

In theorie lijkt een drachtige hond gemakkelijk te herkennen; loopsheid, lichamelijke veranderingen en stijgende hormonen kunnen heel opvallend zijn.

Maar een drachtig teefje kan ook lang onopgemerkt blijven, als je niet precies de symptomen herkent.

Gepland of ongepland, veel mensen vinden een nestje puppy’s in huis leuk. Maar hiervoor moet je teefje eerst drachtig zijn geweest.

Dus voordat de pupjes er zijn, vergt de zorg voor je teefje heel wat aandacht en voorkennis.

Hoe wordt je teefje eigenlijk drachtig?

En hoe verzorg je een drachtige hond het beste?

In dit artikel gaan we in op signalen en verzorging van de drachtige hond.

Oorzaak drachtige hond

We weten allemaal hoe pupjes gemaakt worden: zet een reu bij een teef, dan doet Moeder Natuur haar werk. Maar is dit wel zo rechttoe rechtaan als het klinkt?

Je teefje is niet gelijk drachtig wanneer er onverwachts een reu op kruipt. De meeste rassen worden namelijk maar zo’n één à tweemaal per jaar loops.

Tijdens deze loopsheid, zijn teefjes ook maar enkele dagen echt vruchtbaar. Worden zij niet tijdens deze specifieke dagen gedekt, dan zullen er geen pupjes uit voortkomen.

Daarentegen zijn reuen vanaf hun achtste levensmaand doorlopend beschikbaar om te paren. Zij hebben hier geen speciale periode voor nodig, alleen een teefje.

Wil je liever geen nestje pupjes?

Dan is het wijs je ongecastreerde reu ver bij een loops teefje vandaan te houden. Want tijdens die periode, leer je misschien alle Houdini- talenten van je hond kennen. Is hij nu alweer weg?

Tijdens de beginfase van de loopsheid, heeft de teef bloederige afscheiding en enigszins gezwollen vulva. Hiernaast kan ze door de hormoonverandering wat onrustig en humeurig overkomen.

Na een aantal dagen neemt de afscheiding af en is het teefje klaar om te paren. Ze is in deze fase dan ook extra aantrekkelijk voor reuen. Wordt de teef in deze periode gedekt, dan kan zij drachtig worden.

Maar is de paring niet succesvol, dan gaat zij weer terug naar haar oorspronkelijke gesteldheid.

Wanneer de paring wel succesvol is, zal de teef na zo’n 57 tot 72 dagen pupjes ter wereld brengen. Een bijzonderheid echter,  is de schijndracht.

Bij schijndracht gedraagt het lichaam van de hond zich alsof het pupjes draagt. In werkelijkheid, is de paring helemaal niet succesvol verlopen en komen er geen pups.

Dit is een foutje van de natuur: de teef had eigenlijk terug moeten gaan naar hoe ze was vóór de loopse periode. Waardoor schijndracht precies wordt veroorzaakt, is nog niet bekend.

Hoe houd je dracht en schijndracht nu uit elkaar?

Symptomen drachtige hond

drachtige hond

De symptomen van een succesvolle dracht en schijndracht zijn nagenoeg hetzelfde. De enige manier om achter de realiteit te komen, is door een echografisch onderzoek te laten doen bij de dierenarts.

Dit is vanaf de 21e dag van de dracht mogelijk. Want, weet je héél, héél zeker dat je teefje niet stiekem gedekt is?

Hoe herken je een drachtige hond?

Tijdens de loopsheid kan het gedrag van je teefje al behoorlijk veranderen; ze luistert misschien minder goed, is fel of juist teruggetrokken. Hoe merkt de eigenaar in deze verwarring, dat ze drachtig is geworden?

De dracht is voor het teefje een geheel nieuwe fase. Waar de teef tijdens de loopsheid vooral bezig was met de juiste partner en het juiste moment, is de dracht een periode van zelfbehoud en voorbereiding.

De veranderingen die we tijdens deze periode bij de teef zien, zijn onder te brengen in twee categorieën: lichamelijke en gedragsveranderingen.

Lichamelijke veranderingen

Afhankelijk van de hoeveelheid pups dat je teefje draagt, zul je toename in buikomvang gaan zien. Logischerwijs, is dit geen signaal dat vanaf dag één van de dracht zichtbaar is.

Omstreeks dag 40 is bij de drachtige teef, ongeacht het aantal pups, een verschil in buikgrootte te zien. De pupjes gaan tijdens deze fase al richting hun geboortegewicht!

Ook kan de grootte van de tepels toenemen: wanneer de melkproductie gestimuleerd wordt, worden de tepels actief en nemen toe in omvang.

Let op: het kan voorkomen dat de teef vaak aan de tepels gaat likken, waardoor er irritatie of ontsteking kan ontstaan.

Gedragsveranderingen

Wat eerder aan de teef te merken is dan lichamelijke veranderingen, zijn gedragsveranderingen. Deze specifieke veranderingen en de mate waarin ze voorkomen zijn per dier verschillend. Dit zijn echter de meest voorkomende:

  • Aanhankelijkheid, toe- of afname
  • Eetlust, toe- of afname
  • Energie, afname
  • Graafgedrag, toename
  • Neerslachtigheid, of minder interesse in spel en omgeving
  • Nestelgedrag, vlak voor de geboorte
  • Slapen en rusten, toename

Met nestelgedrag wordt bedoeld dat de teef een nest voor haar pups gaat maken. Dit vindt meestal één of twee dagen voor de bevalling plaats. De teef zoekt dan zachte objecten bij elkaar om haar nest klaar te maken voor haar kwetsbare pupjes.

Bij de signalen van dracht, kun je dus eigenlijk zeggen dat vooral de verandering in gedrag het meest opvallend is. Pas ver in de dracht kun je met zekerheid zeggen dat er ook echt pupjes op komst zijn.

Drachtige hond verzorgen

drachtige hond verzorgen

De verzorging van een drachtige teef wijkt af van haar normale behoeften. Naast de energie die ze voor zichzelf nodig heeft, moet haar lichaam nu ook energie vinden voor de ontwikkeling van haar pups.

Als eigenaar kun je hier rekening mee houden, door de volgende aandachtspunten te volgen:

Aandacht

Als eigenaar ken je je hond het beste. Maar tijdens de dracht verandert er van alles in het lichaam van je teefje. Dit heeft ook z’n weerslag op haar gedrag.

Is je teefje meer teruggetrokken dan eerst, of zoekt ze je juist meer op? Luistert ze opeens niet meer, of loopt ze de hele dag achter je aan? Geen man overboord, het zijn de hormonen.

Controle

De manier waarop de dracht verloopt, kan per dier verschillen. Bij de één is dit proces probleemloos, de ander heeft wat meer controle nodig. Houd je teefje daarom goed in de gaten.

Met een verminderd energieniveau en verminderde trainingsprestatie is niets mis. Maar langdurig minder eten, lethargie (ziekelijke slaapzucht), koorts of pijnklachten dienen nagezocht te worden door een dierenarts.

Ook moet je teefje goed op gewicht zijn om gezond te blijven.

Rust

Al die groeiende pupjes, dat kost energie! Zorg er dus voor dat je teefje een rustige plek in huis heeft, waar ze zich altijd terug kan trekken. Zet de bench of mand op een locatie waar weinig mensen langslopen, uit de felle zon en tocht, met de juiste temperatuur.

Afkoelen en opwarmen kost namelijk ook energie. Ook moet je teefje de mogelijkheid hebben languit te gaan liggen.

Wees duidelijk tegen visite, huisgenoten en gezin, zodat ze weten dat het teefje niet gestoord mag worden. Trekt ze zich terug, dan heeft ze haar rust hard nodig.

Een drachtig teefje is sneller geïrriteerd, fel of boos, dus houdt hier rekening mee.

Voeding

De behoeften van je teefje veranderen, nu haar lichaam verandert. Ze heeft aanvullende energie nodig om haar pupjes succesvol te laten groeien, zonder er zelf aan onderdoor te gaan.

De eerste paar weken kan ze dit prima zelf. Maar na 5 weken, zo rond de 35e dag van de dracht, zal ze aanvullend voer nodig hebben. Dit betekent meer eten en een andere samenstelling van haar dieet.

Zo heeft ze meer proteïnen (eiwitten) nodig, welke de bouwstenen voor het lichaam vormen. Kies voor een kwalitatief goed voer, zo blijft je teefje gezond en krijgen de pups de beste start.

Drachtige hond voorkomen

prikpil hond

Een drachtig teefje heeft veel verzorging nodig, waar je veel tijd aan kwijt kan zijn. Laat staan als de pupjes eenmaal ter wereld zijn gekomen! Sommige mensen zitten hier absoluut niet op te wachten.

Hiernaast lopen niet-gecastreerde teven grotere kans op melkkliertumoren. Daardoor is de medische wereld erg kundig geworden in het voorkomen van de dracht.

De meeste vormen van het anticonceptie voor je teef, zijn de prikpil en “sterilisatie”. De prikpil kan ééns per vijf maanden met een injectie gegeven worden, wat de loopsheid en dus vruchtbare periode van je teef onderdrukt.

De “sterilisatie” die we in de volksmond gebruiken, is vaak een castratie van de teef. Sterilisatie houdt het onderbinden van de eileiders in, een ingreep die amper op honden toegepast wordt.

Castratie is het verwijderen van de inwendige geslachtsorganen. Bij de teef zijn dit de eierstokken en de baarmoeder. Dit voorkomt dat de eisprong plaatsvindt en de teef drachtig kan worden.

De operatie die onze teefjes doorgaans ondergaan, heet dus toch ‘castratie’.

Heb je jouw teefje niet gecastreerd en is ze toch gedekt?

Geen paniek. Bij de dierenarts kan een zogenaamde ‘morning after- prik’ gehaald worden. Deze moet op de 3e en 5e dag na de dekking gegeven worden.

Na 3 weken moet er een echo gemaakt worden, om te controleren of de teef niet toch drachtig is geworden. Deze prik kan ook baarmoederhalsontsteking veroorzaken, laat je dus adviseren en begeleiden door de dierenarts.