Duitse Staande (Korthaar)
Laatste update: 21 mei 2022De Duitse Staande (korthaar) is eeuwenlang populair geweest voor de jacht aan het Duitse hof.
Hierbij vertoonden ze het typische ‘voorstaan’, waarbij het wild aangewezen werd voor de jager.
Dit ras is dan ook een geboren samenwerker, maar wordt wel eens afgeleid door zijn neus.
Ze zijn zachtaardig en aanhankelijk, maar met een sterk eigen gevoel voor initiatief.
Meer weten over de Duitse Staande (korthaar)? Lees het hier!
Achtergrond van de Duitse Staande (korthaar)
De Duitse Staande is een jachthond waarbij drie varianten voorkomen:
- Duitse Staande korthaar
- Duitse Staande langhaar
- Duitse Staande draadhaar
Ondanks hun gelijkenissen, zijn niet alle typen aan elkaar verwant. Daarom kunnen zij niet als één ras over een kam gescheerd worden.
Over de origine van de kortharige Duitse Staande bestaan wat onduidelijkheden. Mogelijk hebben de doggen uit de Romeinse tijd de genen geleverd voor de vroege tot stand koming van dit ras.
Deze kwamen ten tijde van de Romeinse overheersing vanuit het Middellandse Zeegebied richting de Germanen, in het huidige Duitsland.
Maar ook de Duitse brakken hebben mogelijk hun steentje bijgedragen. Dit zijn lichtgebouwde, passievolle jagers die fervent hun mannetje staan bij de jacht. En niet alleen op konijnen, maar ook zwijnen en edelherten.
De Duitse Staande werd echter ingezet bij de valkenjacht en vangen van veerwild (gevederd wild). Hierbij werd het wild opgespoord, waarna de hof stil en stokstijf de goede richting voor de jager aanwees. Dit gebeurde met de typische houding van opgehouden voorpoot en staart, met de neus naar de aangegeven kant.
Dit gedrag noemen we ‘voorstaan’.
Het wild werd vervolgens door de jager geschoten, waarna de Staande dit op ging halen. Ze speelden dus een belangrijke rol in het vinden, maar ook het verkrijgen van de prooi.
Tegenwoordig zien we de Duitse Staande (korthaar) vooral als huishond. Door hun zachtaardige karakter zijn ze hier zeer voor geschikt. Ze floreren echter bij een baasje die hun achtergrond meeneemt in de dagelijkse activiteiten.
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Duitse Staande (korthaar) een harmonisch gebouwde hond met een edel voorkomen. Dit gaat echter niet ten koste van hun kracht, snelheid en uithoudingsvermogen.
De kop is vlak met een lange, ietwat opwaarts gewelfde snuit. De ogen zijn gemiddeld van grootte en donker gekleurd. De oren zijn middelmatig lang, hoog aangezet en worden hangend gedragen.
De hals is licht gewelfd en loopt uit in een vaste, gespierde rug. De borst is meer diep dan breed, de achterhand recht of licht gewelfd. De staart is hoog aangezet en middellang, deze wordt in activiteit horizontaal met de ruglijn gehouden.
De vacht is kort en dicht, met een stevige en stugge structuur. De vachtkleur is doorgaans bruin, met of zonder witte of gespikkelde tekening op benen en borst. Ook donker of licht bruinschimmel komt voor, met een bruin hoofd en bruine platen of vlekjes.
Ook wit met een bruin hoofd en bruine platen of vlekjes is toegestaan. Hiernaast kunnen de hoofdkleur en aftekeningen ook voorkomen in zwart.
Reuen zijn 62 tot 66 centimeter hoog, teven iets kleiner met 58 tot 63 centimeter. Een reu weegt tussen de 25 en 32 kilo, teven tussen de 20 en 27 kilo. De Duitse Staande (korthaar) wordt zo’n 10 tot 12 jaar oud.
Karaktereigenschappen van de Duitse Staande (korthaar)
De kortharige Duitse Staande heeft een stabiel en energiek karakter. Ze zijn levendig, zonder nerveus te zijn. Hiernaast zijn ze aanhankelijk, zonder slaafse gehoorzaamheid.
Dit ras is betrouwbaar en niet snel tot agressie te verleiden. Daarom zijn ze doorgaans vriendelijk naar andere huisdieren en kinderen, mits voldoende gesocialiseerd. Laat echter nooit een hond met kinderen alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Als echte jager tonen ze in de sport een flinke dosis moed en zullen niet snel overwegen om het bijltje erbij neer te gooien. Ze gaan voor een uitdaging en leren dan ook snel en graag.
Verzorging en gezondheid
De vacht van dit ras heeft niet veel verzorging nodig. Tweemaal per jaar gaan ze in de rui, wat wel enig borstelbeurt vraagt. Maar doorgaans is kort borstelen en afname met een zachte doek voldoende om de losse haren te verwijderen en de vacht te laten glanzen.
Zoals veel jachthonden kent de Duitse Staande enkele gezondheidsproblemen. De bekendste hiervan is hun aanleg voor heup- en elleboogdysplasie.
Dit is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Echter komt ook de erfelijke aandoening Junctionele Epidermolysis Bullosa (JEB) voor. Hierbij vormen zich vanaf de vierde week zweren in de mond, oren en op de poten. Dit is helaas ongeneeslijk, waardoor de dieren doorgaans geëuthanaseerd worden.
Hiernaast lijden sommige honden aan Dagblindheid, ook wel Cone degeneration genoemd. Hierbij wordt een deel van de retina afgebroken, waardoor de hond overgevoelig wordt voor daglicht. Dit manifesteert zich reeds op zeer jonge leeftijd en kent geen genezing.
Ook de ziekte van Von Willebrand komt voor bij dit ras. Dit is een bloedstollingsziekte. Hierdoor genezen wonden slecht en kunnen er grote bloedingen ontstaan.
Epilepsie wordt door de Raad van Beheer ook gerapporteerd bij dit ras. Dit is een neurologische aandoening, waarbij de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord wordt. Dit leidt tot abnormaal gedrag (spierkrampen en vermindering van bewustzijn) en zelfs epileptische toevallen (stuipaanvallen en verlies van bewustzijn).
Door hun hangende oren en jacht door hoog gras, water en kreupelhout, is dit ras ook gevoelig voor oorontsteking. Houd de oren dus schoon en droog, controleer ze dagelijks.
Opvoeding
De Duitse Staande (korthaar) is een leergierige en slimme hond. Ze hebben snel door wat van hen verwacht wordt, maar verwacht van hen geen slaafsheid. Ze ontwikkelen doorgaans een sterk eigen karakter en tonen veel initiatief bij activiteit.
Door hun gevoelige, maar geïnteresseerde aard is het dus van groot belang dat deze hond een consequente en liefdevolle training krijgt. Ze zijn echter geen hond voor beginners, je zult creativiteit en geduld moeten tonen bij deze wandelende neus.
Want wat gaat daar in de verte voorbij? Erop af!
Hierdoor vinden sommigen het ras wat brutaal in de omgang. Maar vergeet niet waarvoor deze hond gefokt is. Heb je niets met de jacht, of kun je niet de afwisseling bieden die deze slimmerik nodig heeft?
Dan kun je beter een echte couch potatoe kiezen. Want de Duitse Staande heeft een doel!
Duitse Staande (korthaar) en beweging
De Duitse Staande (korthaar) is voor een actieve baas uitermate geschikt. Juist bij afwisseling en mentale uitdaging komt deze hond in zijn element.
Denk aan speuren, fietsen, zwemmen, behendigheid, maar ook jachtcursus en samen hardlopen. Ook zoekspelletjes en puzzels zijn voor dit ras een echte aanrader.
Houd echter altijd rekening met de gewrichten, met name op jonge en hoge leeftijd. Ook zijn traplopen, scherpe stops, mulle ondergrond en gladde vloeren uit den boze.