Home   /   Hondenrassen

Duitse Staande (Draadhaar)

Laatste update: 21 mei 2022

De Duitse Staande (Draadhaar) is een echte alleskunner. Gepassioneerd en secuur in de jacht, stabiel en vriendelijk in huis. Geen wonder dat hij zo populair is bij onze Oosterburen.

In Duitsland zien we deze ruwe bolster, blanke pit vooral in de amateur- en sportjacht. De Draadhaar wordt hierbij ingezet voor allerlei soorten wild, op verschillende terreinen. Dit is bijzonder voor een sport waar juist veel naar specialisatie wordt gekeken.

Maar hoe is de Duitse Staande (Draadhaar) met andere honden? En kan iedereen deze sportfanaat de juiste opvoeding bieden? Lees hier alles over de Duitse Draadhaar.

Achtergrond van de Duitse Staande (Draadhaar)

De Duitse Staande (Draadhaar) is afkomstig uit Duitsland, zoals de naam al doet vermoeden. Hier werd deze veelzijdige jachthond vanaf het einde van de 19e eeuw gefokt.

Het ras wordt door liefhebbers ook wel kortweg ‘Draadhaar’ of ‘Duits Draadhaar’ genoemd.

De draadharige variant komt voort uit de Duitse Staande (korthaar), terwijl verschillende ruwharige rassen zoals de Poedelpointer, Griffon Korthals en Duits Stichelhaar een extra duit in het zakje deden. Anders dan de naam doet vermoeden, heeft de Draadhaar geen verwantschap met de Duitse Staande (langhaar).

Deze zogenoemde ‘allround’ jager wordt als het manusje van alles voor de jacht gezien. Hij kan voorstaan (aanwijzen en op afstand fixeren van het wild), maar ook apporteren (ophalen).

Hiernaast specialiseert dit ras zich niet op een bepaalde prooi, zoals vogels, klein wild (hazen, konijnen) of grofwild (herten, zwijnen). Ook kan hij verschillende terreinen prima aan. Denk hierbij aan een dicht bos of heide, maar ook het apporteren vanuit water.

Nu de professionele jacht is teruggedrongen, heeft deze passievolle jager minder werk aan de winkel. Men ziet ze echter nog veel in Nederland en Duitsland, in de jachtsport en als huishond.

Uiterlijke kenmerken

Ondanks zijn ruwe vacht is de Duitse Staande (Draadhaar) een adellijke verschijning. Ze hebben een vriendelijke, maar energieke uitstraling en vloeiende, krachtige gangen.

De kop is vlak en matig breed, met een lichte ramsneus. De ogen zijn bruin gekleurd en bij voorkeur zo donker mogelijk. De oren worden hangend gedragen en zijn hoog aangezet en breed.

De hals is middellang zonder plooien, met een lichte welving. De borst is breed en diep, met een geprononceerde voorborst en schoft. De rug is recht en licht hellend, de achterhand lang en breed.

De staart wordt horizontaal of licht boven de ruglijn gedragen.

De vacht is draadharig van structuur, hard, aanliggend en dik. De onderwol is dicht, zacht en waterdicht, het dekhaar zo’n 2 tot 4 centimeter lang. Het hoofd, oren, buik, borst en achterzijde van de benen zijn korter behaard dan de rest van het lichaam.

Rastypisch zijn de geprononceerde wenkbrauwen en korte snor en baard. De vacht komt voor in de kleuren bruin, bruinschimmel, zwartschimmel of helschimmel.

Reuen zijn 61 tot 68 centimeter hoog, teven 57 tot 64 centimeter. Afhankelijk van geslacht en lichaamsbouw dient de Draadhaar zo tussen de 27 en 32 kilo te wegen. Het ras wordt zo’n 10 tot 14 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Duitse Staande (Draadhaar)

De Draadhaar wordt als een slimme, werklustige maar evenwichtige alleskunner gezien. Ze hebben veel passie voor hetgeen waarvoor ze met nadruk gefokt zijn: de jacht. Hierdoor hebben ze geen genoeg aan een tam, voorspelbaar leven.

Dit ras is namelijk gevormd om de hele dag in touw te zijn. Lange afstanden, sprinten, opperste concentratie. Dat is waar de Draadhaar zich onmisbaar in voelt. Hierbij is de samenwerking met de jager (baasje) erg belangrijk.

Zijn werklust kan geuit worden in onstuimigheid, waardoor hij erg druk over kan komen. Krijgt de hond echter genoeg mentale en fysieke activiteit, dan is hij rustig en lief.

Hierbij zijn ze vriendelijk voor andere honden, huisdieren en kinderen, mits ze voldoende gesocialiseerd zijn. Dit maakt ze tot fijne en verdraagzame huisgenoten.

Ook is de Duitse Staande (Draadhaar) zeer gehecht aan zijn familie. Daarom hebben ze behoorlijk waakse trekjes. Ze zijn over het algemeen vriendelijk naar vreemden, maar laten verdachte situaties niet over hun kant gaan.

Verzorging en gezondheid

De typische vacht van de Draadhaar heeft over het algemeen weinig verzorging nodig. Het is stevig en ruw, waardoor het niet erg gevoelig is voor klitten. Eenmaal per week goed doorborstelen is dan ook vaak voldoende.

In de rui echter hebben deze haren speciale aandacht nodig. De vacht dient getrimd te worden, waarbij de losse haren op een bepaalde manier geplukt moeten worden. Zo heeft de vacht de mogelijkheid om een goede wol- en stevige deklaag te vormen.

Vaak kan dit het beste overgelaten worden aan een trimsalon, voor het beste resultaat. Belangrijk is dat een draadhaar niet geschoren wordt, omdat de haren elkaar anders gaan verstikken.

Over het algemeen is de Duitse Staande (Draadhaar) een gezond hondenras. Door zijn aanleg als werkhond, zijn gezonde spieren en botten onmisbaar.

Helaas komt echter bij dit ras elleboog- en heupdysplasie voor. Dit is een aandoening waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.

Hiernaast ziet men regelmatig OCD (Ostechondrose dissecans), een aandoening waarbij het kraakbeen zich niet normaal ontwikkelt. Hierdoor kunnen kleine stukjes afbreken in het gewricht. Dit zorgt voor een ontsteking en kreupelheid, wat veel pijn kan doen.

Ook de ziekte van Von Willebrand komt helaas voor. Dit is een probleem in de bloedstolling, waardoor hevige bloedingen of slechte wondgenezing ontstaat. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Opvoeding

Dit ras zit vol met passie en heeft daarom een sterke eigen wil. Belangrijk is dat deze jager zeer goed onder appel komt te staan bij de baas. Anders kan hij onder het wandelen op eigen houtje achter wild aan gaan, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Hiernaast is dit ongecontroleerde jagen verboden in Nederland, ter bescherming van onze inheemse fauna.

Een duidelijke, consequente opvoeding is bij dit ras dan ook ontzettend belangrijk. De Draadhaar is hard voor zichzelf, dit rechtvaardigt echter geen opvoeding vanuit de harde hand. Ze zijn zeer intelligent en leergierig, gebruik dit naar je voordeel.

Dit zijn ook de redenen waardoor deze Staander geen hond voor de beginnende opvoeder is. Ze zijn te slim en hebben teveel passie voor iemand die zonder plan of ervaring begint.

Duitse Staande (Draadhaar) en beweging

Doordat de Draadhaar zo ontzettend goed is in zijn vak, ben je bijna aan hem verplicht om iets met zijn jachtpassie te doen. Zijn doorzettings- en aanpassingsvermogen is uniek, wat hem nog steeds ongekend populair maakt in de Duitse en Nederlandse jachtsport.

Genoeg beweging is belangrijk, net als voldoende afwisseling en het duidelijk aanstippen van een uitvoerende taak. Deze hond floreert als hij zich nuttig voelt. Als jager was hij namelijk ook onderdeel van het geheel.

Daarom is een speur- of jachtcursus zeer aan te raden. Ze zullen er namelijk geen genoeg van krijgen!