Home   /   Hondenrassen

Basset Hound

Laatste update: 3 juli 2019
basset hound

De Basset Hound behoort al eeuwen tot de top der jachthonden. Dit zul je misschien niet denken door zijn korte pootjes, zorgelijke frons en statige houding.

Maar dit ras had zowel in Frankrijk als Engeland ongekende populariteit in de jacht op klein wild. Want eenmaal in het veld, is de meute niet meer te stoppen.

Door hun zachtaardige karakter vervullen ze tegenwoordig ook met verve de rol van gezinslid. Hun aanhankelijkheid is aandoenlijk, maar hierdoor vindt deze kroelkip het wat lastig om alleen thuis te zijn.

En dat zal de hele buurt horen!

Is deze trouwe, vriendelijke, maar eigenzinnige jager iets voor jullie?

Lees hier alles over de Basset Hound!

Achtergrond van de Basset Hound

De Basset Hound is van oorsprong een Frans ras. Het (Engelse) woord ‘Hound’ wordt in het Nederlands vertaald als “Brakken”. Brakken zijn zogenoemde ‘lopende honden’, die al blaffend een jachtspoor volgen zodat de jager weet waar zij en de prooi zich bevinden.

Er zijn echter ook vermoedens van Oosterse voorvaderen van de Basset. Hier is echter maar weinig over bekend.

De zogenoemde ‘Basset d’Artois’ (“bas” is Frans voor “laag”) is de voorloper waar men zich meestal op richt. Deze laagpotige jagers werden gehouden en geliefd door Franse adel. Na de Franse revolutie (1789-1799) echter, kwam hier verandering in.

Het volk had het namelijk niet meer zo op de adel, met hun mooie kleren en klinkende munten. Hierdoor werden de rijken steeds vaker vervolgd en ter dood gebracht.

Maar dit had ook effect op hun jachthonden..

Gelukkig kwamen twee Franse hondenliefhebbers in actie, voordat deze opmerkelijke dieren uitstierven.

In het jaar 1860 trok deze specifieke jachthond op een Franse tentoonstelling de aandacht van enkele Engelse hondenliefhebbers. Het ras werd rond 1867 naar Engeland geïmporteerd, waar men intensief met de dieren fokte.

Al snel werd de hond gekruist met Bloedhonden om inteelt te voorkomen. Hierdoor is de Basset Hound iets zwaarder gebouwd dan zijn Franse voorloper. Dit is echter wel de Basset Hound die iedereen tegenwoordig kent.

De Eerste en Tweede Wereldoorlog hadden helaas groot effect op de populatie. Gelukkig hebben de fokkerijen van de gebroeders Heseltine en fokster Ms. Keevil het ras weten te behouden.

Sinds 1930 bevindt de Basset Hound zich ook in ons land.

Aan het einde van de vorige eeuw werd hij door zijn opmerkelijke uiterlijk iets vaker in het Nederlandse straatbeeld gezien. Als boegbeeld van het schoenenmerk Hush Puppies, werd zijn fronsende, vragende oogopslag alom bekend.

Een echte populariteitsgolf is dit ras gelukkig bespaard gebleven. Hierdoor zijn het gezonde honden, uitstekend geschikt voor de (amateur)jacht en het gezinsleven.

Uiterlijke kenmerken

basset hound uiterlijk

Volgens de rasstandaard is de Basset Hound een laagbenig, maar evenwichtig gebouwd type met een adellijke uitstraling. Zijn huid hangt op typische wijze enigszins los om zijn lijf. Ondanks zijn zorgelijke frons is het een rustige en aanhankelijke hond.

De kop is matig breed en heeft lichte rimpels op het voorhoofd en rondom de ogen. De snuit is smal, zonder spits te zijn. De ogen zijn ruitvormig en donker van kleur. De oren zijn laag aangezet, lang, fluwelig en worden hangend gedragen.

De hals is vrij lang en heeft typisch, enigszins loshangende keelhuid. De borst is lang en diep met een typisch vooruitstekend borstbeen. De rug is lang en breed.

De achterhand is zeer gespierd en loopt licht af. Hier is de staart duidelijk aan het verlengde van de ruggengraat aangezet. De staart is lang, dik, goed behaard en wordt licht gebogen gedragen.

De vacht is glad, kort en dicht, doorgaans in driekleur te vinden (zwart, wit en bruin). Ook rood met witte vacht wordt vaak gezien, echter alle mogelijke ‘Hound’-kleuringen zijn toegestaan.

De schofthoogte van Basset Hounds valt tussen de 33 en 38 cm. Hierdoor zijn ze doorgaans tussen de 25 en 35 kg zwaar. Bassset Hounds worden zo’n 10 tot 12 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Basset Hound

Omdat hij van origine in meutes gehouden werd, is de Basset Hound zeer sociaal. Hij is erg aanhankelijk en vindt het heerlijk om bij het gezinsleven betrokken te worden.

Zijn fronsende blik doet anders vermoeden, maar eigenlijk is dit ras een goedgeluimd type. Gecombineerd met zijn evenwichtige, rustige houding maakt dat ze erg tolerant en lief naar andere huisdieren en kinderen zijn. Laat kinderen echter nooit met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ondanks zijn passie voor de jacht, zal de Basset Hound zich zelden tot nooit agressief opstellen. Wanneer de hond op een correcte en vriendelijke manier gehouden wordt, zal je louter de vriendelijke en zachte aard van dit dier meemaken.

Maar de Basset Hound is geen domoor! Door zijn jachtverleden heeft hij geregeld zijn eigen ideeën over hoe iets gedaan moet worden. Hij kan hierbij flink eigenwijs uit de hoek komen.

Dit betekent dat hij ook vol grappen en grollen zit. Een omgeduwde prullenbak zal geen uitzondering zijn, de Basset weet precies waar hij kan vinden wat hij hebben wil!

Verzorging en gezondheid

basset hound verzorging

De vacht van dit ras heeft door zijn korte, gladde structuur maar eens per week verzorging nodig. Afnemen met een zachte doek of borstel is hierbij voldoende.

Door hun bouw zijn de oren echter snel ontstoken. Ook de plekjes tussen de rimpels van de huid hebben extra aandacht nodig. Bij vocht en vuil kan hier een broedplaats voor bacteriën ontstaan.

De Basset Hound is, ondanks zijn opmerkelijke uiterlijk, een gezond ras. Toch zijn er een aantal aandachtspunten.

Door zijn lange, diepe borst loopt de Basset Hound verhoogd risico op een maagkanteling (maagtorsie). Hierbij draait de maag om, waardoor deze afgesloten wordt en zich gassen ophopen. Dit kan in zeer korte tijd dodelijk zijn.

De chondrodysplasie die voor de korte pootjes van dit ras zorgt, is eigenlijk een genetische kraakbeenafwijking. Hierdoor zijn de tussenwervelschijven van mindere kwaliteit.

Zo bestaat er een risico op patella luxatie, ook wel ‘losse knieschijven’ genoemd. Hierbij schiet de knieschijf uit de holte, waardoor de hond mank gaat lopen en pijn heeft. Soms moet de knieschijf door de dierenarts teruggezet worden op de juiste plek.

Ook hebben ze verhoogde kans op elleboog- en heupdysplasie. Dit is een ontwikkelingsstoornis in het gewrichtskraakbeen waardoor de hond misvormde gewrichten, artrose en kreupelheid krijgt.

Soms komt ook de Ziekte van Von Willebrand voor, een bloedstollingsziekte. Hierdoor genezen wonden slecht en kunnen er grote bloedingen ontstaan.

Ectropion wordt ook regelmatig gezien. Hierbij hangt het ooglid als het ware wat naar buiten. Je kijkt dan ook op het roze slijmvlies onder de oogrand.

Ook glaucoom (verhoogde oogboldruk) komt geregeld voor bij dit ras. Door de druk kan het netvlies beschadigen, wat tot blindheid kan leiden.

Opvoeding

basset hound puppy

Ondanks zijn zachtaardige en rustige karakter, heeft de Basset Hound wel degelijk een eigen persoonlijkheid. Is hij het ergens niet mee eens, dan zal hij dit te kennen geven. Zelden door agressief gedrag te tonen, maar hun opstandigheid en eigenwijze trekken zijn hierbij niet te missen.

Geef je hond dus rust en regelmaat, met duidelijke regels en een consequente opvoeding.

De Basset is een hecht groepsdier, waardoor alleen blijven iets lastiger is. Hij heeft zo graag iemand om zich heen! Besteed hier dus extra tijd aan, anders krijgen de buren een prachtig concert van zijn diepe, melodieuze stem.

De Basset Hound is over het algemeen niet erg vocaal. Maar begint hij te huilen, dan hoor je het van heinde en ver. Niet elke buurman kan dit op prijs stellen.

Basset Hound en beweging

basset hound rent op grasveld

Door zijn Bloedhond-genen heeft de moderne Basset Hound een wat zware bouw. Maar zoek je een luie bankhanger, dan ben je bij dit ras toch echt aan het verkeerde adres.

Het opjagen van klein wild vergt veel uithoudingsvermogen in het veld, wanneer snelheid niet je grootste talent is. Ook het opzoeken van aangeschoten wild kon de Basset urenlang volhouden.

Daarom heeft deze hond als modern gezinslid veel beweging nodig. Overgewicht ligt op de loer en door zijn extreem lage bouw heeft de hond hier snel last van.

Echter, traplopen en springen zijn door de lichaamsbouw bewegingen die risico met zich meebrengen. Lange wandelingen kunnen echter prima, net als zwemmen.

Door de verhoogde kans op een maagtorsie wordt afgeraden in de 2 uur na het eten te wandelen of wild te spelen.

Ook speurcursussen zijn voor de Basset Hound een feest. Niet alleen voor zijn neus, maar ook voor jullie onderlinge band. Want de Basset Hound is toch het liefste samen met zijn baasje bezig.