hondentips lente

10 hondentips voor de lente en zomer

De knopjes ontvouwen, de vogeltjes fluiten en de luiken gaan open: lente!

Ook voor je hond is de lente een leuke periode.

Meer naar buiten, lekker zwemmen en nieuwe wandelroutes ontdekken. En dat alles samen met de baas!

Toch zijn er een aantal dingen van belang wanneer jullie je tussen de bloemetjes en bijtjes gaan begeven.

Daarom in dit artikel: 10 tips voor een veilige, leuke lente.

Lees ook: Tips voor honden in de winter »

1. Bouw beweging rustig op

Jippie, denken hondenbaasjes, eindelijk lekker weer! Vol goede moed vertrekken zij vervolgens met de hond naar buiten, voor een fikse wandeling of intense frisbee sessie.

Wat voor het gemak even vergeten wordt, is dat de meeste mensen de in wintermaanden veel binnen doorbrengen en een stuk minder bewegen dan in de lente/zomer.

Met het aanbreken van de lente is dus zowel baas als hond wat kilo’s en stijve spieren rijker. Om blessures te voorkomen, is het wijs de beweging geleidelijk weer op te pakken.

hond rennen lente

Begin met een half uurtje wandelen of 5 minuutjes fietsen en bouw de duur en intensiteit elke dag wat op.

Wees waakzaam met wilde spelletjes: hard remmen en scherpe bochten kunnen je vastgeroeste hond behoorlijk parten spelen.

Lees ook: voorjaarsschoonmaak: 10 tips voor hondenbezitters

2. Let goed op de temperatuur

hond ijsblok

Bij mooi weer hoort zwemmen! Ook al schijnt het zonnetje enthousiast, het water kan toch nog behoorlijk koud zijn. Bij plotselinge kou kunnen de spieren verkrampen waardoor je hond in watersnood raakt.

Ook boven water is de temperatuursverandering van belang. Veel hondenrassen krijgen het boven de 20 C⁰ al warm en kunnen bij intense activiteiten oververhit raken. Laat je hond genoeg rust en schaduw zoeken.

Bied hem hierbij genoeg lauwwarm water aan om te drinken. Koud water in de maag zorgt er alleen maar voor dat het lichaam de vloeistof op gaat warmen, met warmteproductie en dus een warmere hond als gevolg.

Boven de 15 C⁰ kan het in een afgesloten ruimte, zoals een auto, in korte tijd enorm heet worden. Laat dus nooit je hond alleen in de auto met warm weer, en zorg voor voldoende verkoeling tijdens de rit.

3. Zorg voor nodige honden vaccinaties en bescherming tegen parasieten

vaccinaties hond

Wanneer het weer warmer en vochtiger wordt, worden parasieten zoals teken en wormen actiever. Het is dus van belang dat je dier op tijd ontwormt en beschermt wordt tegen vlooien, luizen en teken.

Neem altijd een product dat bij een dierenarts of dierenspeciaalzaak verkocht wordt. Grote ongerelateerde winkelketens hebben onvoldoende kennis van dier en gezondheid om deze producten op een veilige manier samen te stellen.

Pas ook op met het drinken van en zwemmen in vervuild water. Op warme dagen kan in rustig water blauwalg ontstaan, wat je hond kan vergiftigen. Ook in poelen waar dode dieren in drijven of bij verontreinigde grond loopt je hond groot gevaar.

Denk aan leptospirose besmetting (door rattenurine in het water), botulisme (door dode watervogels) of de Giardia- parasiet (door besmet water).

4. Pas op voor insecten

Wanneer de hond hapt naar een vlieg of mug ziet dit er vaak grappig uit. Hap, en hij heeft ‘m! Maar het feit dat je hond een perfecte vliegenmepper is binnenshuis, kan hem buitenshuis wel eens duur komen te staan.

In de lente vliegt er buiten van alles rond: van bijen en wespen tot dazen en horzels. Grijpt je hond in een melige bui zo’n prikker, dan riskeert hij een fikse steek.

Sommige honden zijn allergisch voor de chemicaliën die in de angel zitten.

Hierdoor kunnen ze ademhalingsproblemen en extreme zwelling bij de steekplek krijgen. Het is dan noodzaak zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken.

Vermoed je dat je hond heftig reageert op een insectenbeet? Bezoek dan gelijk een dierenarts!

Veel honden krijgen alleen een pijnlijke verdikking in de bek. Dit is op zich niet levensbedreigend, echter een steek op de tong of in de keel kan gevaarlijk zijn!

Door de zwelling zal de hond moeite krijgen met ademhalen. Raadpleeg in dit geval met spoed een dierenarts.

Controleer altijd of de angel uit de prikwond is, anders heb je kans dat de angel “door” blijft steken. Je kunt de pijn wat verzachten door een mengsel van water met wat soda op de plek te smeren.

Zwelling kun je verminderen door een koelelement, in een doek gewikkeld, tegen de steekplek te houden. Door de kou zal de pijn ook minder fel zijn.

Lees ook: Hond gestoken door wesp, bij, hommel of mug »

5. Hatsjoe, hooikoorts bij honden!

Helaas kunnen de hond en kat net zo goed last hebben van een pollenallergie als het baasje. Het is een bekende vorm van atopie, wat een allergische reactie op de omgeving inhoudt.

Door het dwarrelende stuifmeel gaan de honden meer krabben, jeukende poten en vachtproblemen ontwikkelen.

Ook de ogen en luchtwegen worden niet gespaard. Oogontsteking, oorontsteking, hoesten en niezen bij mooi weer zijn een goede aanwijzing voor hooikoorts.

Er zijn verschillende producten op de markt die je dier verlichting kunnen brengen. Vermoed je dat je hond hooikoorts heeft?

Raadpleeg dan altijd een dierenarts: zij kunnen helpen om de klachten minder fel te maken en mogelijk een behandeling starten. Dit laatste is echter alleen mogelijk bij heftige gevallen van hooikoorts.

6. Help je hond verharen

Zo na enkele weken warm weer zal je hond zijn warme winterjas uit willen doen. Hij heeft ‘m namelijk nergens meer voor nodig! Honden die goed in hun vel zitten, zijn deze jas binnen een aantal weken helemaal kwijt.

Sommige honden echter, hebben wat last met effectief verharen. Help je hond daarom door hem dagelijks te borstelen en hierna af te nemen met een vochtige doek. Zo stimuleer je het proces en voorkom je samenklittende plakken dood haar.

Uiteraard heeft het ene ras veel meer haar kwijt te raken dan het andere. Denk maar eens aan de pakken haar die een Malamute verliest, vergeleken met de drie losse haren van een poedel.

Toch is het wijs het rui proces in de gaten te houden. Wanneer het niet normaal verloopt, kan dit op een parasitaire besmetting, vitaminen- of mineralentekort of hormoonprobleem wijzen.

Soms verloopt de rui ook rommelig doordat de omgeving onduidelijke signalen afgeeft. Dit is bijvoorbeeld het geval met afwisselend warme en koude perioden. Hierbij krijgt het lichaam niet de duidelijke aanwijzingen die het nodig heeft voor de seizoensovergang.

7. Pas op met grote schoonmaak

Nu de winter voorbij is, gaat ons hele huis en tuin op de schop. Schoonmaakmiddelen, pesticiden en onkruidbestrijders zijn vaak echter giftig voor je huisdieren, zowel bij inname als aanraking.

Houd deze middelen altijd ver buiten hun bereik en gebeurt er toch een ongeluk? Spoel de aangetaste plek dan overvloedig met water.

Raadpleeg bij geval van inname altijd een dierenarts en neem de verpakking van het betreffende middel mee. Hoe meer informatie de dierenarts heeft over het spul, hoe beter.

8. Weekendje weg? Probeer heimwee bij je hond te voorkomen

hond lente zonnebril

Heerlijk, zo’n weekendje weg met z’n allen. Onbekende natuurgebieden verkennen, fietsen, lekker eten en natuurlijk luieren in de zon. Sommige honden hebben tijdens zo’n weekend of midweek net zo’n plezier als hun baasje.

Helaas zijn er ook honden, die veel waarde hechten aan hun eigen plekje en routine. Zo veel, dat ze zich op het onbekende vakantie adres compleet ontheemd voelen!

Er zijn zo veel verschillen met thuis, dat de hond van streek raakt. Dit kan zich uiten in piepen, janken en algemene onrust, maar ook in heftigere klachten zoals braken en lethargie.

We spreken dan van heimwee. Eenmaal thuis, zijn deze klachten vaak binnen de kortste keren verdwenen.

Probeer de kans op heimwee te verkleinen door in het begin dezelfde wandel- en voer routine aan te houden als thuis.

Neem ook de eigen spulletjes van je hond mee: denk aan zijn voer, maar ook de mand, zijn kleedje en zijn eigen speeltjes. Hoe minder verandering er tegelijkertijd optreed, hoe makkelijker je hond zich aanpast.

9. Mag de hond wel mee?

Natuurlijk is het beregezellig om de hond zoveel mogelijk mee te nemen wanneer je van huis gaat.

Door het mooie weer, spelen lente-activiteiten zich vaker buiten af dan in de winter. Maar is het wel zo vanzelfsprekend dat je hond hier ook mee naar toe mag?

Een natuurgebied is een perfecte locatie voor een verfrissende wandeling. Maar voor broedende vogels kunnen jij en je hond enorm veel stress veroorzaken.

Broedende paren hebben al hun energie nodig om hun eitjes uit te broeden en hun kroost groot te brengen. Worden ze (te) vaak verstoord of verjaagd, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de populatie.

Houd dus altijd de regels omtrent het broedseizoen in de gaten.

Ook in natuurgebieden met loslopend wild moet je rekening houden met het aanwezige kroost. Ouderdieren kunnen agressief worden wanneer je hond hen benaderd of opjaagt.

Dus laat je hierover informeren bij een bezoekerscentrum. Houd in alle gevallen je hond hier aan de lijn.

Strandwandelingen of lekker spelen in de duinen horen ook bij zonnig, warm weer. Maar niet op elk strand zijn honden welkom, meestal staat dit op borden aangegeven bij de algemene ingang.

Van de winderige open vlakte kan je hond erg druk worden. Pas dus op met kleine kinderen, op mooiere dagen is het vaak druk op het strand.

Een rennende, spelende hond kan bij een volwassene makkelijk een gebroken been veroorzaken, kleine kinderen lopen dus een behoorlijk risico.

10. Houd je hond onder controle

Het klinkt misschien een beetje flauw, want mag je hond niet lekker de winter uit zijn lijf ravotten? Natuurlijk wel, maar zeg nu zelf: een ongeleid projectiel is in geen enkele situatie handig.

Naast de wilde sprongen kunnen de lentekriebels er ook voor zorgen dat je hond opeens overal op wil kruipen. Dat is bij de meeste andere honden, en hun eigenaren, niet echt gewenst.

Houd je romanticus dus in de gaten, voor de bloemetjes en bijtjes het overnemen!

Fijne lente allemaal!