Voorjaarsschoonmaak: 10 tips voor hondenbezitters

Laatste update: 25 mei 2022
voorjaarsschoonmaak 10 tips voor hondenbezitters

Je wordt wakker bij het geluid van zingende vogeltjes en een voorzichtig zonnetje spiekt door het raam. De deuren en ramen gaan open, je huis ademt de lente in. Je voelt het aan je water: tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak!

Wanneer je honden hebt, kan het zijn dat je iedere dag wel een voorjaarsschoonmaak kunt gebruiken. Haren, zand, maar ook dierengeurtjes lijken overal aan te plakken waar je net met je emmer sop en stofzuiger geweest bent.

Hiernaast zijn veel schoonmaakmiddelen giftig: je moet er niet aan denken dat je hond zijn neus erin steekt! Gelukkig hoeft schoonmaken helemaal niet lastig te zijn, ook niet met honden in huis. In dit artikel geven we je wat tips om je huis snel, gemakkelijk en veilig schoon te krijgen.

1. Luchtfilters

Laat rondvliegend stof, vuil en haren uit de lucht vangen door een luchtfilter te installeren. Deze neutraliseert ongewenste hondengeurtjes, verwijdert pollen en sigarettenrook en maakt soms zelfs bacteriën en virussen onschadelijk. Schone lucht is een pré voor een goede gezondheid!

2. Manden en hoezen

De mand van je hond kan binnen korte tijd een verzamelplaats van vuil- en viezigheid worden. Hoe houd je dit makkelijk schoon? Vier tips:

  • Maak de mand een paar keer per week goed schoon met de stofzuiger en verwijder achterblijvende haren met een kleding- of pluizenroller.
  • Wanneer je een katoenen hoes om het kussen in de mand doet, kun je deze gemakkelijk uitkloppen of in de was doen.
  • Wil je het hondenkussen wassen? Doe dit dan in lauw water, dat is beter voor de vulling. Gebruik een mild wasmiddel: je hond is niet gecharmeerd van een geparfumeerd kussen. Zijn eigen geur is namelijk het belangrijkst, anders voelt het niet meer als zijn “eigen” kussen. Om dit te voorkomen kun je ook zuiveringszout met een klein scheutje azijn gebruiken.
  • De meeste elektrische droogmachines hebben een programma om kussens mee te drogen. Stop je hondenkussen hier 20 minuutjes in en laat het verder aan de waslijn drogen. Klop het droge kussen goed door om resterende haren te verwijderen en de vulling weer zacht te maken.

3. Halsbanden

Als je hond lekker buiten in de modder heeft gespeeld, wordt niet alleen hijzelf, maar ook zijn halsband vies. Net als menselijke armbanden en ringen zijn halsbanden een attribuut waar vuil zich makkelijk onder verstopt, wat enorm kan gaan stinken.

Maar hoe maak je dit schoon zonder dat er barsten in komen of de band verkleurt?

Doe een paar scheutjes hondenshampoo in een bak met heet water en laat de halsband daar 15 minuten in weken. Net als met een handwas, kun je extra zeep op een vlek gieten en de banddelen tegen elkaar wrijven om vuil weg te poetsen.

Borstels zijn vaak slecht voor het materiaal, dus gebruik deze alleen wanneer het echt nodig is: bij voorkeur een zachte. Knijp de halsband uit met een handdoek en hang hem aan de waslijn om te drogen.

Heb je een leren halsband? Dan zijn er diverse soorten zadelzeep en –vet verkrijgbaar om het leer schoon en soepel te houden. Dit is verkrijgbaar bij iedere dierenwinkel met een ruitersportafdeling.

4. Haren

Je hebt van die perioden dat je echt overal in huis dierenharen tegenkomt. Maar je wilt ze natuurlijk niet één voor één van de bank hoeven plukken.

Rubberen handschoenen zijn hiervoor dé uitvinding: maak ze eventueel een klein beetje nat en strijk ferm over het oppervlak. De haren rol je hierdoor tot een bal en kunnen gemakkelijk opgepakt en weggegooid worden!

Wil je haren met de stofzuiger verwijderen?

Gebruik er dan eentje met een sterke zuigkracht, waarbij je het ronde uiteinde van de slang schuin op het stoffen oppervlak zet. Zo komen de haren beter los en heb je minder kans je meubilair te beschadigen. Dit werkt ook om kleding haarvrij te maken!

5. Etherische oliën

Etherische oliën worden veel gebruikt voor ontspanning bij mens en dier. Echter zijn er tegenwoordig ook producten op de markt met citroen-, Tea Tree-,  lavendel- of eucalyptusolie die je hond en zijn mand beschermen tegen teken en vlooien!

Gebruik etherische oliën nóóit onverdund op de huid, leng de olie 1 op 5 aan met tarwekiemolie. Masseer dit in tussen de schouderbladen of spray het mengsel op het hondenkussen. Deze middelen zijn overigens ongeschikt voor katten!

6. Modderpootjes

Om te voorkomen dat je huis na iedere lentebui vol met vrolijke modderpootjes wordt bestempeld, is het belangrijk om de voethaartjes van je hond regelmatig bij te knippen. Zo kan er geen vuil aan klonteren en blijft je huis schoon.

Voor je hond is dit ook belangrijk: hun voeten drogen maar langzaam, waardoor vuil gaat broeien en voor infecties kan zorgen. Droog de voetjes dus goed af na iedere wandeling: dip ze in lauw water en droog goed af tussen de tenen met een schone handdoek.

7. Badderen

Sommige honden komen na ieder blokje om thuis als een moddermonster. Maar iedere dag wassen kan, zelfs met hondenshampoo, schadelijk zijn voor de huid. Wanneer de beschermende talglaag op de huid weggewassen wordt, droogt de huid uit wat voor jeuk en pijn kan zorgen.

Maar hoe krijg je die stinkende doerak dan snel weer schoon? Probeer eens een droogbad!

Wacht tot je hond opgedroogd is en borstel de vacht goed door om dode haren en vuil te verwijderen. Besprenkel de vacht daarna met zuiveringszout, masseer het in en laat het 2 minuten inwerken.

Vervolgens borstel je het eruit en voilà: de natte hondenlucht is weg en de vacht voelt schoon en fris aan.

8. Speeltjes

Speeltjes zijn een perfecte bron voor bacteriën en vuil. Je hond sleept ze overal mee naartoe, trekt ze overal doorheen en ze liggen veel op de grond.

Stop stoffen speeltjes dan ook geregeld in de wasmachine: als wasmiddel kan je zuiveringszout met een scheutje azijn gebruiken. Ons wasmiddel is niet alleen schadelijk voor je hond, ze vinden de geur ook vaak onaantrekkelijk.

Harde speeltjes kan je in een 1 op 1 oplossing van heet water en azijn schoonborstelen in de wasbak. Houd je niet van afwaswater? Stop de speeltjes dan samen met de voer- en drinkbakken in de afwasmachine!

9. Urinevlekken

Het gebeurt iedereen wel eens: je dier heeft per ongeluk zijn plasje in huis gedaan. Je huisdier ruikt zijn urine veel beter dan wij dat kunnen. Zolang dit het geval is, heb je kans dat een nat ongelukje ineens zijn vaste plasplekje in huis wordt!

Het is dus van groot belang de plasplek zo snel mogelijk schoon te maken en de geur te neutraliseren.

Laat keukenpapier zoveel mogelijk vocht opnemen als mogelijk en leg deze buiten neer, zodat de urinelucht daar een ‘plekje’ krijgt. Spoel de plasplek schoon met water en spuit er vervolgens “Urine Off”- spray (anti urine spray) op.

Twijfel je, herhaal dit dan een paar keer. De spray is makkelijk verkrijgbaar bij iedere dierenarts of dierenspeciaalzaak.

10. De tuin

Hoe goed je de tuin bijhoudt en inricht kan een enorm effect hebben op de hoeveelheid vuil in je huis! Drie tips:

  • Heb je veel plekken met losse aarde in je tuin? Overweeg dan eens een grasmat neer te leggen: ideaal voor je hond om op te spelen en er wordt minder smerigheid naar binnen gelopen.
  • Geef je hond binnen- en buitenspeeltjes. Als ze buiten iets hebben om mee te spelen, zullen ze minder snel gaan graven en zand of modder mee naar binnen nemen. Wees duidelijk: laat de binnenspeeltjes altijd binnen en de buitenspeeltjes altijd buiten.
  • Veel honden houden niet van de geur van citrusvruchten. Leg sinaasappel-, citroen of grapefruitschillen neer in de tuin als je niet wilt dat je hond op een bepaalde plek gaat graven.

Sommige producten die wij in de tuin gebruiken zijn schadelijk of gevaarlijk voor je hond. Zorg ervoor dat ze niet bij uitgezette vallen voor knaagdieren of slakken kunnen en wees voorzichtig met het gebruik van insecticiden en meststoffen.

Bloemen en planten maken onze tuin een vrolijke, verzorgde plek. Maar sommige veelgebruikte flora zijn giftig als je hond ze binnenkrijgt.

Pas op met het planten of onderhouden van azalea’s, narcissen, hyacinten, tulpen, lelies, oleander (laurierroos), vingerhoedskruid en verschillende soorten paddenstoelen.

En als laatste tip: Geniet van de lente!