onderkoeling bij honden

Onderkoeling bij honden

Onderkoeling bij honden is een serieuze dreiging. Het kan onherstelbare schade aanrichten in het lijf, met de dood als gevolg. Daarom is het belangrijk dat de hond zo snel mogelijk geholpen wordt.

Maar hem gelijk onder een hete douche schuiven, kan de situatie zelfs verergeren.

Hoe help je een onderkoelde hond?

Wanneer moet je naar de dierenarts?

En hoe voorkom je onderkoeling eigenlijk?

Dit artikel vertelt je alles over de koude hond.

Hoe komt een hond onderkoeld?

Onderkoeling bij honden treedt op wanneer het dier het te lang erg koud heeft. De lichaamstemperatuur van een gezonde hond ligt tussen de 38 en 39 °C. Maar door de kou zakt de lichaamstemperatuur naar 37 °C of lager.

In dit geval spreken we van onderkoeling.

De reden van onderkoeling lijkt heel logisch en dus makkelijk te herkennen. Maar onderkoeling komt niet alleen voor bij honden die in het ijskoude water hebben gelegen, of na een natte, gure nacht in de sneeuw.

Hondenrassen bestaan in allerlei vormen en maten. Deze variëteit uit zich ook in hun vachttypen. Veel honden hebben een dikke laag haar of een wollige ondervacht.

Maar er zijn er net zoveel, die dat niet hebben!

Regen en kou, maar ook wind en sneeuw gaan bij deze honden dus dwars door hun dunne vachtje heen. Denk hierbij aan rassen zoals de Boxer, Chihuahua of windhonden.

Hierdoor ligt onderkoeling eerder op de loer dan je zou denken.

Ook honden die ziek of verzwakt zijn hebben hogere kans op onderkoeling. Hun lichaam is niet in staat om de temperatuur zelf in balans te houden, omdat er te weinig energie beschikbaar is.

Maar hoe zie je eigenlijk dat je hond onderkoeld is?

Symptomen van onderkoeling bij honden

Onderkoeling hoeft zich niet gelijk te uiten in een apathische, stijfbevroren hond. Vaak zijn er eerst meer subtiele symptomen te zien.

Denk hierbij aan:

  • Desoriëntatie
  • Koude extremiteiten (poten) of oren
  • Lethargie (slaapzucht)
  • Oppervlakkig ademen
  • Pilo erectie (opstaande haren om warmte vast te houden)
  • Rillen
  • Sloomheid
  • Verdikte, bleke of rode huid

Bij extreme kou zal het lichaam door rillen proberen meer warmte voor het lichaam te genereren. De poten, staart en oren worden koud omdat alle warmte naar de belangrijke organen gestuurd wordt. Is dit niet meer mogelijk, dan zullen er belangrijke organen beschadigen en uitvallen.

Uiteindelijk raakt de hond zodanig verzwakt dat hij het bewustzijn zal verliezen. Hierbij kan hij in coma of zelfs shock raken.

Bevriezing van het hondenlichaam

Door de kou krijgen niet alleen de organen het zwaar. Het lichaam kan zelfs gaan bevriezen!

Dit begint vaak bij de delen van het lichaam die contact hebben met een bevroren oppervlak. Vaak zien we dit gebeuren bij de poten.

Bevriezing kun je herkennen door naar de huid te kijken. Deze is heel bleek (bijna wit) of juist rood en gezwollen.

Een bleke huid ontstaat doordat de bloedtoevoer bijna onmogelijk wordt gemaakt door extreme vasoconstrictie (vernauwing van de aderen) om warmte vast te houden. Bij een rode, gezwollen huid zijn de celwanden beschadigd wat tot bloeding en vocht lekken leidt.

Een blauw-rode of licht witte huid, die gevoelig is bij aanraking heeft een eerstegraads bevriezing opgelopen. Met een tweedegraads bevriezing komen hier blaren met bruin of bloederig vocht bij. Een derdegraads bevriezing geeft witgele of grijsblauwe plekken, met blaren en loskomende, gemummificeerd-ogende huid.

Vanaf een tweedegraads bevriezing dient de dierenarts ingeschakeld te worden. Raadpleeg hen altijd bij twijfel over de situatie.

Behandelen van onderkoeling

Onderkoeling bij honden moet zo snel mogelijk behandeld worden om onherstelbare schade in het lichaam te voorkomen.

Heeft je hond het bewustzijn verloren, heeft hij een beschadigde, bevroren huid of weet je niet wat je moet doen? Vertrek dan met spoed naar de dierenarts. Bel hen altijd voordat je eraan komt, zodat ze alles voor jullie klaar kunnen zetten.

Het belangrijkste bij een onderkoelde hond, is dat de lichaamstemperatuur weer omhoog gaat. Maar, dit dient geleidelijk te gebeuren.

Krijgt een onderkoelde hond ineens met grote hitte te maken, dan kan hij in shock raken.

Volg om je hond weer op te warmen de volgende stappen:

1. Wrijf over het lichaam om de bloedsomloop te stimuleren. Pas op dat je beschadigde of gevoelige huid niet verder kapot maakt

2. Wikkel je hond in een voorverwarmde deken. Eventueel kun je warme (niet hete!) kruiken bij hem leggen, gewikkeld in handdoeken. Leg nooit een kruik zonder bescherming eromheen bij je hond, dit geeft ernstig risico op brandwonden. Hetzelfde geldt voor een hete verwarming!

3. Is je hond heel koud, dan kun je hem geleidelijk laten opwarmen in een lauwwarm bad. Dit betekent handwarm: te heet water kan heel gevaarlijk zijn. Blijf hierbij altijd bij de hond en ondersteun zijn hoofd, zodat deze boven water blijft.

4. Is je hond nog bij bewustzijn, laat hem dan lauwwarm water drinken om vanuit vanbinnen op te warmen.

Onderkoeling bij de hond voorkomen

Om onderkoeling bij honden zoveel mogelijk te voorkomen, hebben we de volgende 5 tips voor je opgesteld.

1. Help zieke of verzwakte dieren om op temperatuur te blijven

2. Geef honden met een dunne vacht een jasje bij guur, koud weer

3. Laat je hond nooit op het ijs lopen en sneeuw, ijs of ijskoud water eten of drinken

4. Pas altijd op met zwemmen in natuurwater. Koude onderstromingen komen vaak voor en rassen met een dunne vacht krijgen het snel koud wanneer ze uit het water komen

5. Was je hond niet te vaak met shampoo, hierdoor verstoor je de natuurlijke vetlaag van de huid