Hondentoilet
Laatste update: 20 mei 2022Een hondentoilet kan een ideale uitkomst zijn als de behoeften van je hond niet goed uitkomen.
Dit geldt niet alleen voor de eigenaar, maar ook voor de hond zelf!
Waarom kan dit handig zijn?
En hoe maak je er zelf zo’n toilet?
Gelukkige Honden vertelt jullie alles over het hondentoilet.
Hondentoilet
Een hondentoilet is een speciaal ingericht plekje waar de hond zijn behoefte kan doen. Dit kan buiten in de tuin, maar ook binnenshuis zijn. De ene eigenaar maakt met verschillende ondergronden en afbakeningen een plekje, de ander koopt een kant- en klare variant op de kattenbak.
Rond dit toilet bestaat veel discussie. Vaak voert men als argumentatie dat het ervoor zorgt dat men het uitlaten van de hond overslaat. Ook stankoverlast voor omwonenden wordt besproken.
Het houden van honden
De aanleiding van deze discussies is heel interessant. Dierwelzijn hoort bij elke eigenaar centraal te staan, maar voor ieder koppel vormt dit zich op een andere manier.
Het staat als een paal boven water dat elke hond beweging nodig heeft om fysiek en mentaal gezond te blijven. De één is na een half uurtje wandelen al tevreden, de ander racet het liefst 3 uur heen en weer. En wat dacht je, van de geestelijke uitdaging die je hond verre houdt van allerhande gedragsproblemen?
Honden houden is hierdoor een vak apart. Je wil jouw geliefde viervoeter het beste bieden qua voeding, beweging, verzorging, uitdaging en: hygiëne. En dat, terwijl er zoveel verschillende informatie beschikbaar is.
Daarom geldt voor alle beslissingen rondom het houden van honden: uitproberen. Wanneer een keuze veilig lijkt voor je hond, kun je het beste verschillende dingen uitproberen en kijken wat het beste werkt voor jouw dier.
Laat je bij twijfel altijd informeren door een professional, zoals een dierenarts of gedragstherapeut.
Keuze voor een hondentoilet
Door de samenkomst van omstandigheden, jullie levensstijl of andere invloedrijke factoren kan het zo zijn, dat een hondentoilet een ideale oplossing blijkt. Maar aan welke situaties moeten we dan denken?
De voordelen en nadelen van het hondentoilet
Als eigenaar probeer je tijdens het hele leven van je hond nieuwe dingen uit. Verschillende typen beweging, voeding of spelletjes zijn hier bekende voorbeelden van. Maar ook het management rond het houden van honden gaat geregeld op de schop!
Hierbij kan het hondentoilet een overweging vormen. Maar waarom zou je kiezen voor zo’n toilet? Met uitlaten heeft de hond toch voldoende tijd voor zijn behoefte?
Om deze vragen te beantwoorden, belichten wij met voor- en nadelen het hondentoilet.
Voordelen van het hondentoilet
- Biedt uitkomst voor het ontlasten, bij fysieke beperkingen (bijvoorbeeld door een operatie of ziekte) van de hond of één van de eigenaren of verzorgers
- De hond hoeft niet te wachten op de dagelijkse wandeling voor zijn behoeften
- Ondersteunt in de training wanneer je hond op ongewenste locaties zijn behoefte doet
Nadelen van het hondentoilet
- Om overlast te voorkomen moet dit correct worden aangelegd en gebruikt, ook voor eigen hygiëne
- Moet intensief schoongehouden worden
- Vormt géén vervanging van de dagelijkse wandelingen
Zelf een hondentoilet maken
Een hondentoilet kan dus uitkomst bieden, maar brengt ook extra aandachtspunten met zich mee betreffende hygiëne. Willen jullie hierop overgaan, dan zijn er twee verschillende opties:
1. Een kant en klare variant op de kattenbak
Bij verschillende winkels is het mogelijk een variant op de kattenbak aan te schaffen voor je hond. Dit is een vierkant “plasveldje” waar je hond zijn behoefte op kan doen. Urine sijpelt door het nepgras in een container die gemakkelijk geleegd kan worden. Drolletjes blijven mooi op de uitneembare grasmat liggen, om opgeschept te worden.
Let op: reutjes plassen vaak met hun pootje omhoog tegen een object aan. Zo’n vierkant grasmatje met bakje is hiervoor dus niet geschikt!
2. Zelf een toilet creëren
Men kiest er ook geregeld voor een plekje in de tuin te creëren. Dit pak je als volgt aan.
Graaf een vierkant of rechthoekig gat in de tuin, met rechte wanden. De afmetingen hangen sterk af van hoeveel ruimte jij denkt dat je hond nodig heeft. Vervolgens plaatst men, net als bij de aanleg van een vijver, een bak in de kuil.
Vul deze bak met speelzand. Vervolgens bestrooit men dit met grof grind, daarna met fijn grind. Deze drie lagen zorgen ervoor, dat de urine goed kan wegzakken en indrogen. Hiernaast kunnen drollen gemakkelijk verwijderd worden.
Zet het toilet eventueel af met hekjes of kleine boompjes. Zo heeft je hond rust én een duidelijk afgebakende plek.
Leeg ééns per twee weken de hele bak en reinig hem goed met ontsmettingsmiddel en heet water. Bij warm weer heeft dit extra aandacht nodig. Zo houd je het toilet vrij van broeiende bacteriën en schimmels.
Men kan het hondentoilet het beste gebruiken wanneer de hond geleerd heeft zijn behoefte op een vaste plek te doen. Hoe je dit aanpakt, lees je in ons artikel Hond laten poepen op een vaste plek.
Ook poepen op commando kan hierbij helpen. Dit lees je in ons artikel Hond leren poepen op commando.
Succes!