Hondenkleding

Laatste update: 2 juli 2019
hondenkleding

Je ziet het steeds vaker in ons straatbeeld: hondenkleding.

Over dit onderwerp zijn de meningen echter sterk verdeeld.

Moet je een hond wel kleren aantrekken?

Bij hondenkleding hoef je niet alleen aan schattige pakjes te denken, het kan ook praktisch nut hebben.

Welke kleren zijn er voor honden verkrijgbaar?

En hoe kan dit goed zijn voor je hond?

Lees snel verder over het nieuwe pak voor je hond!

Hoe werd hondenkleding populair?

Hondenkleding is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar waarom trekken we ons huisdier eigenlijk kleren aan? Ze hebben toch al een vacht?

Men kan om drie redenen overgaan op het gebruik van hondenkleding:

1. Bescherming

2. Warmte

3. Versiering

Maar hoe komen we hier eigenlijk bij? Honderd jaar geleden peinsden we er toch niet over onze hond een trui aan te trekken? Dus waarom nu wel?

Het geheim ligt in de rol van onze hond in de maatschappij. Vroeger was de hond een werker, die niet altijd een plaats in huis kreeg, maar bij de rest van de dieren. Tegenwoordig is de hond lid van het gezin en woont steeds vaker bij ons in huis.

Bij ons huis hoort ook comfort. De gemiddelde temperatuur binnenshuis ligt hoger dan buiten, wat ervoor zorgt dat je hond zijn dikke vacht minder nodig heeft. Zoveel warmte zorgt er soms zelfs voor, dat de hond nauwelijks een wintervacht ontwikkelt.

Hiernaast zijn er zo’n 350 erkende hondenrassen in de wereld. Deze kunnen enorm van elkaar verschillen, dus ook in vachttype. Sommige rassen hebben geen dikke, isolerende ondervacht en kunnen best last hebben van onze natte, gure winters!

Ook conditie en leeftijd kunnen te maken hebben met de vraag om hondenkleding. Oudere dieren of honden zonder beschermend vetlaagje hebben meer moeite om warmte vast te houden, dan jonge, goed gevoede honden.

Het gebruik van hondenkleding: bescherming

Wanneer heb je nu hondenkleding nodig voor bescherming? Je kunt denken aan een situatie waarin je hond geopereerd is en niet aan zijn wond mag komen. Maar ook bescherming tegen regen of kapotte voetjes is belangrijk.

Sommige honden hebben geen ondervacht (wol) en een glad, dun vachttype bij de dekharen. Het kan voorkomen dat de regen hier tussendoor sijpelt. Brrrrrr, koud!

Hiernaast moeten soms de voeten van je hond extra beschermd worden: tegen heet asfalt, koude, klonterende sneeuw tussen de tenen of likken en bijten bij een geïrriteerde plek. Hiervoor zijn schoentjes onmisbaar.

Welke beschermende hondenkleding is er?

Hondenrompertje of hondenshirt

Een rompertje gaat, net als bij kleine kinderen, over de borst en rug heen en dan tussen de poten door. Een shirt beschermt alleen het voorste gedeelte, vanaf de ribbenkast tot de borst. Wanneer een rompertje past, kun je een vuist tussen de stof en de rug houden.

Deze kleding moet gemaakt zijn van ademende stof en gemakkelijk in de was kunnen. Het belangrijkste is namelijk, dat het rompertje of shirt droog en schoon blijft. Het kledingstuk kan, naast de wond beschermen, je dier op temperatuur houden wanneer hij geschoren is voor de operatie.

Hondenregenjas

Een hondenregenjas is een beschermend dekje voor over de rug, dat voor de borst vastgemaakt kan worden. Meestal heeft winter-uitvoering een nylon of gewatteerde voering, zodat hij wat warmer op de rug van je hond ligt. In de zomer werkt deze voering juist verstikkend, dan is alleen de waterbestendige laag belangrijk.

Hondenschoentjes

Het is vaak even wennen, die hondenschoentjes. Ze zijn echter goede bescherming tegen langdurige blootstelling aan ruwe ondergrond of klonterende sneeuw. Ook pekelzout kan de pootjes van je hond irriteren!

Zorg bij het uitkiezen van schoenen dat ze goed passen: schuivende of knellende schoenen kunnen vervelende plekken veroorzaken. Zorg hiernaast dat de nagels van je hond bijgewerkt zijn, deze kunnen door de wand van de schoen in de poot gedrukt worden.

Het gebruik van hondenkleding: warmte

Hondentrui

Tegenwoordig worden de meeste hondentruien van fleece gemaakt. De gladde, stevige stof houdt warmte perfect vast, wanneer de vacht van je hond dit zelf niet kan. Let op: als fleece nat wordt, kan het wel heel koud worden!

Hondenjas

Een hondenjas gaat net even verder dan een trui, wat betreft bescherming. Vaak kun je ook kiezen voor een waterafstotende laag. Handig is, dat sommige jassen reflecterende strepen hebben: zo is je hond goed te zien in de donkere dagen!

Een hondenjas is vaak even wennen. Maar wil je hond de jas steeds niet aan of hijgt hij bij het dragen ervan? Dan heb je misschien niet de juiste bescherming aangeschaft.

Koeljas

Sommige honden houden warmte niet alleen moeilijk vast; ze raken het ook lastig kwijt! Om te voorkomen dat je hond oververhit raakt, kun je hem een koeljas aantrekken.

Deze jassen bevatten een gel die lang koud blijft, wanneer je hem onder de koude kraan gehouden hebt. Let erop, dat het onder de jas niet gaat broeien! Hier krijgt je hond het alleen maar warmer van.

Het gebruik van hondenkleding: versiering

Soms hebben we het met hondenkleding niet over functionaliteit, maar populariteit. Er zijn allerlei pakjes op de markt die je de hond aan kunt trekken, puur voor vermaak of versiering.

Let er echter altijd op, dat je hond hierbij geen tekenen van stress of ontwijking vertoont. Wanneer je hond wegloopt, hijgt, piept, jankt, krabt of onrustig, hyperactief gedrag vertoont, is hij niet geschikt voor aankleden voor vermaak. Hiernaast kan de hond zich bezeren, wanneer het pakje niet goed past.

Er zijn allerlei hondenpakjes op de markt die je de hond ter versiering aan kan. Krijgt je hond ter ere van een viering een pakje aan? Let dan altijd op de stof van de outfit: vaak is deze gemaakt van brandgevoelig materiaal.

Wil je een bandana (omslagdoek) voor om de nek van je hond? Kijk dan altijd of hij ruim genoeg zit en je hond niet ergens achter kan blijven haken.

Welke maat hondenkleding heeft mijn hond?

Bij elke outfit kun je kiezen voor een passende maat. Hoe kom je achter de kledingmaat van je hond?

Over het algemeen kijk je naar drie meetpunten: de rug, de borst en de nek.

De rug meet je door de centimeters tussen de schoft (dat verhoogde gedeelte boven de schouder) en de staartaanzet te meten. De borst meet je vanaf het midden van het borstbeen, via de schouder over de rug terug naar de middenborst. Neem hierbij de omvang ruim, zodat de kleding niet te strak zit!

De nek meet je om het laagste punt van de nek heen, waar hij het breedste is. Ook hier is ruimte belangrijk, tel bij je gemeten maat maar zo’n 2 à 3 centimeter op zodat de kleding niet gaat schuren.

Succes!