Mijn hond valt om

Laatste update: 3 juli 2019
hond valt om

Je hond valt om en je schrikt ervan. Wat moet je doen?

Omvallen kan namelijk een symptoom zijn van een spoedeisende situatie. Daarom is het belangrijk dat je gelijk de juiste keuzes maakt.

Maar is omvallen altijd een indicatie van iets ernstigs?

En wanneer moet je de dierenarts bezoeken?

In dit artikel lees je alles wat je moet doen, wanneer je hond plotseling of herhaaldelijk omvalt.

Plotseling omvallen van je hond

Verlies van coördinatie of omvallen kan aangeven dat er iets mis is met je hond. Er zijn verschillende ernstige aanleiding die ervoor zorgen dat een dier niet meer op zijn benen kan staan.

Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij het omvallen geen acute actie van de omstanders vereist.

Jonge honden bijvoorbeeld, hebben nog niet veel controle over hun ledematen. Vooral niet wanneer ze in de groei zijn en hun lichaam wat uit verhouding is. Ook tijdens of na wild spelen kan je hond zich laten vallen, of even zijn evenwicht kwijt zijn.

Dit trekt vaak binnen een aantal minuten weer weg.

Ook oudere honden kunnen last met hun evenwicht hebben, zonder dat er een ernstige aanleiding is. Bij het verstrijken van de jaren ontwikkelen veel honden (variërende) problematiek in hun spieren of gewrichten. Dit kan zich uiten in minder flexibiliteit, kracht en coördinatie.

Maar hoe weet je nu, wanneer er echt iets aan de hand is met je hond?

Hond valt om tijdens lopen

Een hond valt om tijdens het lopen, stilstaan of opstaan. Deze verschillende startpunten geeft je belangrijke informatie.

Probeert je hond weer op te staan, maar lukt dit niet? Kalmeer hem dan, terwijl je ondertussen vlot de belangrijkste controlepunten nagaat.

1. Bewustzijn

Controleer of je hond bij bewustzijn is. Wanneer je twijfelt, knijp dan even flink met duim en wijsvinger in een teen. Dit moet een pijnreflex geven, waardoor de hond zijn poot wegtrekt.

Reageert je hond niet, vertrek dan met spoed naar een dierenarts.

2. Ademhaling

Een gezonde hond ademt zo’n 10 tot 30 keer per minuut. Na inspanning of bij warm weer kan dit verhoogd zijn, echter het omvallen kan ook een relatie hebben tot activiteit.

Raadpleeg bij ademhalingsproblematiek altijd zo snel mogelijk een dierenarts. Bel eerst van tevoren, zodat je de beste eerste hulp kunt verlenen ter plaatse en de arts zich kan voorbereiden op jullie komst.

Probeer altijd zo precies mogelijk de situatie te beschrijven voor de arts.

Kun je niet bellen? Vertrek dan zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde praktijk.

3. Slijmvliezen

Bekijk de kleur van de slijmvliezen door de lip op te tillen. Zijn deze geel, dan kan dit wijzen op leverproblemen.

Zijn ze bleek, dan kan dit op shock of hartproblemen wijzen. Ook bij groot bloedverlies, worden de slijmvliezen licht of zelfs witachtig van kleur. Hierbij kan de verwonding of bloeding zowel intern als extern plaatsvinden.

Zijn de slijmvliezen of tong blauwig van kleur? Dan wijst dit op zuurstoftekort.

Bekijk de slijmvliezen alleen wanneer dit veilig is. Zowel u als de hond kan van streek zijn en misschien heeft je viervoeter zichzelf niet onder controle.

De situatie wordt geenszins beter van een gewond baasje en een extra geschrokken hond.

4. Ogen

Controleer vlug de ogen van de hond. Zien ze je nog, of staren ze in de verte? Dit geeft je ook informatie over de mate van bewustzijn van je hond.

Ongecontroleerde trillingen of bewegingen in het oog kunnen op neurologische problemen wijzen. Een sterk verwijde pupil kan shock aangeven.

5. Kracht

Hoeveel kracht heeft je hond nog in zijn lijf? Lukt het hem om op te staan of lijken de poten plotseling van pudding gemaakt?

Verminderde of verdwenen kracht uit de achterhand kan op rug- of heupproblemen wijzen. Denk hierbij aan een hernia, verlamming, beschadiging door slijtage (artose) of schade door ontsteking (artritis).

6. Pijn

Ontziet je hond bepaalde delen van zijn lijf of is hij erg vocaal? Zie je ergens een verwonding of abnormaliteit? Dan kan dit wijzen op pijn.

Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld een gezwollen buik bij maagtorsies, of sterk schudden met de kop bij hoofd- of oorpijn.

Ook ontsteking van het binnenoor kan namelijk tot coördinatieverlies en omvallen leiden, door aantasting van het evenwichtsorgaan.

Je hond valt en laat urine lopen

Één belangrijk symptoom behandelen we apart: krampen over het lichaam. Vaak hebben ongecontroleerde, schokkende spierbewegingen een neurologische aanleiding.

Vaak zien we hierbij dat epilepsie de boosdoener is.

Epilepsie is een neurologische aandoening, waarbij de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord wordt. Dit leidt tot abnormaal gedrag, zoals absences (zeer kort bewustzijnsverlies) spierkrampen en vermindering van bewustzijn.

Bij ernstigere klachten kunnen zelfs epileptische toevallen ontstaan, die bestaan uit stuipaanvallen en totaal verlies van bewustzijn.

Hierbij zien we vaak dat de hond ontlasting laat lopen en niet bereikbaar is voor de buitenwereld.

Laat bij een epileptische aanval altijd de hond met rust en verwijder eventuele objecten waaraan hij zich kan bezeren.

Ga echter nooit aan het dier zelf zitten. Hij heeft zichzelf niet onder controle, wat tot nare ongelukken kan leiden. Ook kan eventueel gesleep en extra prikkels de aanval verergeren.

Bij een epileptische aanval bestaat er weinig kans dat de hond verstikt raakt door zijn tong, zoals bij de mens.

Een epileptische aanval kan naar zijn om te zien. Toch moet de hond hier zelf weer uit zien te komen. Dit gebeurt meestal tussen de één a vier minuten na de start van de aanval.

Duurt de aanval langer dan 4 minuten of volgen de aanvallen zich binnen korte tijd snel op? Bezoek dan zo snel mogelijk een dierenarts.

In andere gevallen is epilepsie vaak geen spoedgeval. Rust en waakzaamheid is in eerste instantie beter.

Voor advies of begeleiding kun je echter altijd een dierenarts bellen. Zij kunnen je vertellen wat te doen en of een bezoek aan de praktijk noodzakelijk is.

Hond valt om na braken

Je hond valt om na het uitbraken van iets. Vaak zien we dit symptoom bij vergiftiging of voorafgaand aan een (eventueel gedeeltelijke) epileptische aanval.

Heeft je hond bij het omvallen schuim op zijn bek, ongecontroleerde spierkrampen of zat er bloed in het braaksel? Raadpleeg dan een dierenarts.

Dit kan wijzen op vergiftiging, maar ook aandoeningen zoals hondsdolheid (rabiës) of een tumor in het brein kunnen hiervoor de aanleiding zijn.

Spoed

Zoals je kunt lezen, zijn niet alle aanleidingen van omvallen ernstig. Maar, geregeld vereist omvallen wel acute actie.

Helaas blijft het inschatten van de situatie lastig. Met name wanneer het om een spannende gebeurtenis gaat, zoals epilepsie.

Bel daarom bij twijfel altijd eerst je dierenarts en leg zo duidelijk mogelijk de situatie uit. Blijf kalm en volg de raad van de dierenarts zo goed mogelijk op.