Je hond begraven (in de tuin) of op een dierenbegraafplaats

Laatste update: 8 juli 2023
hond laten begraven

Wanneer het laatste afscheid is gekomen, kun je jouw hond laten begraven. Het is een moment waar niemand graag aan denkt, maar heb je de opties wel eens overwogen?

Het heengaan van je kameraadje kan een heftige gebeurtenis zijn. De steun die een laatste rustplaats kan bieden, helpt je tijdens het rouwproces.

Je kunt dit vormgeven door je hond te laten begraven. Maar waar kan dat eigenlijk? En waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we over je hond laten begraven.

Lees ook: crematie hond: je hond laten cremeren in een dierencrematorium

Je hond begraven

Je hond begraven is een fenomeen dat we de laatste jaren steeds vaker zien. Vroeger was officieel begraven worden alleen weggelegd voor mensen.

Kleine huisdieren in agrarisch gebied werden wel begraven, echter binnen de bebouwde kom stelde de gemeente strenge regels op. Dit, om vervuiling van het grondwater te voorkomen.

Tegenwoordig zijn we onze huisdieren steeds meer als lid van het gezin gaan zien. Hier hoort een passend afscheid bij, soms vergelijkbaar aan dat van onszelf. Hierdoor zijn niet alleen dierencrematoria, maar ook centra met een begraafplaats ontstaan.

Waarom zou je de hond laten begraven? Sommige mensen hebben steun aan het bezoeken van een laatste rustplaats, of die nu in de tuin is of bij een dierenbegraafplaats. Hiernaast kan het kinderen helpen om afscheid te nemen en concept ‘overleden’ beter te begrijpen.

Lees ook: mijn hond is overleden: hoe nu verder?

Waar mag ik mijn hond laten begraven?

waar mag je een hond begraven

Je mag je hond niet overal begraven, de gemeente moet namelijk rekening houden met eventuele vervuiling van de bodem.

Maar tegenwoordig is het in elke gemeente toegestaan om kleine huisdieren in de tuin te begraven. Voorwaarden zijn dat het grafje minimaal een meter diep is en dat het dier niet in plastic gewikkeld wordt.

Let op: wanneer je een woning huurt, is de grond in bezit van de verhuurder. Je mag je hond dus niet in de tuin van een huurhuis begraven.

Wanneer jij weggaat, blijft je huisdier achter bij het huurhuis. Vaak vinden mensen dat geen fijn idee, en kiezen om deze reden voor een andere optie: de dierenbegraafplaats.

Heb je zelf een huurhuis, woon je op een flat of houd je de mogelijkheid tot verhuizen in je achterhoofd? Dan kun je kiezen voor een graf bij een dierenuitvaartcentrum.

Er zijn zo’n 30 verschillende dierenuitvaartcentra in Nederland met een dierenbegraafplaats. De aanschafkosten van een graf variëren van ongeveer €90 voor kleine tot €130 voor een grote hond. Jaarlijks wordt er dan €25 à €35 in rekening gebracht voor de huur van het graf.

Net als bij een mensenbegraafplaats, kun je ervoor kiezen om de verzorging van de laatste rustplaats zelf te doen. Heb je hier geen tijd voor, of geen behoefte aan?

Soms is er de optie om een tuinman in te huren, die het graf onderhoudt. Doorgaans kost dit zo’n €30 à €60 per jaar.

Een dierenuitvaartcentrum kiezen

Ieder dierenuitvaartcentrum verschilt in locatie, mogelijkheden en prijs. Hoe zorg je er nu voor, dat je het centrum kiest dat bij jouw wensen past?

Ten eerste kun je kijken naar de afstand. Hoe vaak wil je het graf van je hond bezoeken en hoe ver wil je hiervoor reizen? Wanneer je eens per week wilt gaan, zul je voorkeur hebben voor een locatie dichterbij dan wanneer je eens per maand langsgaat.

Ten tweede, kun je de locatie beoordelen. Wil je een plek die rustig, verzorgd is en groen? En voelt de plek zelf goed aan, om je hond te ruste te leggen?

Ten derde, kun je het centrum zelf beoordelen. Kunnen zij aan je persoonlijke wensen voor uitvaart en graf voldoen? Denken ze met je mee, en zijn ze vriendelijk?

Ten vierde, zijn natuurlijk de kosten van invloed op je keuze. Een prachtig, professioneel centrum met veel verschillende mogelijkheden komt met een prijskaartje. Bespreek thuis en met het uitvaartcentrum wat de financiële wensen en mogelijkheden zijn.

Hoe gaat het begraven van je hond?

grafkist hond

Hoe het begraven van je hond verloopt, wordt bepaald door de mogelijkheden van het uitvaartcentrum of van jouw persoonlijke vormgeving. Wat is mogelijk, en waar moet je op letten?

Wanneer je de hond zelf wil begraven, is het wijs om rekening te houden met de gewenste begraafhouding. Tussen een half uur en uur na het overlijden treedt namelijk lijkstijfheid op.

Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om je dier in een andere houding te begraven. Let hierop met eventuele afmetingen van het graf.

Bespreek met je gezinsleden de ceremonie. Wil je een afscheidsmoment, een gedichtje voorlezen of misschien foto’s kijken?

Wikkel je de hond in zijn favoriete deken en gaan zijn speeltjes mee het graf in? Let erop dat plastic voorwerpen niet begraven mogen worden, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn.

Bij een professioneel uitvaartcentrum kun je alle persoonlijke wensen bespreken, van vervoer tot grafverzorging. De hond kan opgebaard worden voor een afscheidsmoment en je kunt een ceremonie houden voordat hij te ruste gelegd wordt.

Wil je alleen je hond laten begraven en zelf het graf bezoeken, dan kan dat ook.

Door de verschillende mogelijkheden, kunnen de kosten van een uitvaart nogal variëren. Je kunt de ceremonie zo uitgebreid houden als je wilt, evenals de uitrusting van het graf. Laat je hierover goed informeren door het uitvaartcentrum, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Begraven en het rouwproces

rouwproces na begraven hond

Het begraven van je huisdier kan steun bieden tijden het rouwproces, omdat hij dichtbij blijft of te bezoeken is. Bij een graf heb je de mogelijkheid om toch nog gerichte aandacht aan je overleden maatje te besteden.

Het neerzetten van een mooie gedenksteen, het verzorgen van het graf: dit alles kan je helpen het verlies te verwerken.

Een graf kan ook de mogelijkheid bieden om kinderen het verlies te leren begrijpen. Jullie hond wordt nooit meer wakker, maar hij leeft voor in jullie herinnering. Deze herinnering wordt tastbaarder, als een kind een graf kan bezoeken.

Net als bij overleden familieleden, heeft de hond ook zijn laatste rustplaats waar je zijn vroegere bestaan kunt eren.