Crematie hond: je hond laten cremeren in een dierencrematorium

Laatste update: 2 juli 2019
hond laten cremeren

Tegenwoordig zien we steeds vaker, dat men hun overleden hond laat cremeren.

Wanneer de tijd komt om afscheid te nemen, is het fijn om de verschillende mogelijkheden in kaart te hebben.

Want wat houdt je hond cremeren eigenlijk in?

En waarom zou je het doen, is cremeren niet hartstikke duur?

In dit artikel vertellen we over de crematie van je hond.

Lees ook: Je hond begraven (in de tuin) of op een dierenbegraafplaats

Je hond cremeren

Tegenwoordig wordt de hond steeds vaker gezien als lid van ons gezin. Hier hoort een afscheid bij, dat soms gelijkwaardig is aan dat van onszelf.

Waar dit vroeger ongewoon was, wordt nu steeds meer mogelijk gemaakt rondom het afscheid van je huisdier.

Wanneer je hond is overleden, kun je ervoor kiezen om hem achter te laten bij de dierenarts of op te laten halen voor destructie. Destructie betekent dat het lichaam van je hond verwerkt wordt in industriële grondstoffen.

Rendac in Son is het enige bedrijf in Nederland dat hier de benodigde vergunningen voor heeft.

Sommige mensen vinden dit een naar idee en willen hun hond liever laten begraven of cremeren. Begraven kan duur zijn, en sommige mensen hebben geen eigen tuin. In dit geval kiest de meerderheid voor een crematie.

Per jaar laten eigenaren ongeveer 75.000 tot 100.000 overleden gezelschapsdieren cremeren, vooral honden en katten. Na de crematie kun je er als eigenaar ervoor kiezen om de as van je hond mee naar huis te nemen.

Hoe gaat dit in zijn werk, en welke opties zijn er?

Lees ook: Mijn hond is overleden: hoe nu verder?

Keuzes bij de crematie van mijn hond

Naast de keuze voor een graf in de tuin of op de dierbegraafplaats, kun je ervoor kiezen je hond te laten cremeren. Bij crematie wordt het lichaam van het overleden huisdier verbrand. De oven waarin dit gebeurt, kan een temperatuur hebben van wel 1000 graden.

Voordat de crematie plaatsvindt, worden er drie opties met je doorgenomen: wil je een afscheid? En wil je de hond individueel of gezamenlijk cremeren?

Het laatste afscheid van je huisdier kan erg belangrijk zijn. Denk voordat de crematie plaatsvindt goed na over jullie laatste samenzijn: wil je dat dit thuis gebeurt of in een afscheidsruimte? Bespreek dit met je gezinsleden en het dierencrematorium.

Wanneer je hond daadwerkelijk gecremeerd wordt, kun je kiezen voor individueel en gezamenlijk cremeren.

In het geval van individueel cremeren, kun je de as van je hond mee naar huis nemen. Bij de gezamenlijke optie is dit niet mogelijk, omdat niet te achterhalen valt van welke hond de specifieke as is.

Wanneer je individueel wilt cremeren, zal het crematorium je vragen om wensen rondom de opslag van de as. De as wordt doorgaans bewaard in een urn, welke in alle soorten en maten bestaat. Op sommige urnen kun je een foto laten plaatsen, of een mooie tekst.

Naast een urn laten sommige hondeneigenaren wat as opslaan of verwerken in een sieraad of tatoeage. Laat je bij een tatoeage altijd informeren over de gezondheidsrisico’s hiervan en laat dit uitvoeren door een ervaren professional.

Je kunt ervoor kiezen de urn mee naar huis te nemen. Sommige crematoria hebben echter de optie om de urn te begraven of bij te laten zetten. Zo staat de urn niet in huis, maar kun je deze wel versieren en bezoeken, wanneer je hier behoefte aan hebt.

Het juiste dierencrematorium

Er zijn zo’n 33 dierencrematoria in Nederland, die op ongeveer 40 locaties actief zijn. Hoe kies je nu het crematorium dat bij jouw wensen aansluit?

Ten eerste kun je kijken naar de afstand. Ben je bereid verder te reizen voor een centrum dat goed aangeschreven staat, of mooiere urns verkoopt?

Ten twee, kun je het centrum zelf beoordelen. Kunnen zij aan je persoonlijke wensen voor afscheid en crematie voldoen? Denken ze met je mee, en zijn ze vriendelijk?

Ten derde, zijn natuurlijk de kosten van invloed op je keuze. Een prachtig, professioneel centrum met veel verschillende mogelijkheden komt ook met een prijskaartje. Bespreek thuis en met het crematorium wat de financiële wensen en mogelijkheden zijn.

De collectieve crematie van een hond kost zo tussen de €40 en €170, afhankelijk van zijn gewicht.

Wil je de hond individueel laten cremeren? Dan lopen de kosten uiteen van €60 tot wel €300. Ook de kosten van een urn kunnen sterk variëren: van zo’n €40 tot wel €500.

Je hond cremeren en het rouwproces

rouwproces overleden hond

Wanneer je hond is overleden, kan dit een groot effect hebben op de betrokkenen. Belangrijk hierbij is, dat iedereen de mogelijkheid en ruimte krijgt het verlies te verwerken.

Een crematie, met of zonder afscheid, kan voor een eerste afsluiting zorgen rondom het overlijden van een huisdier.

Wanneer de urn te bezoeken is, kan men hiernaast gerichte aandacht besteden aan de herinnering van de overleden hond. Door hier intensief mee bezig te zijn, is de kans op plotseling, heftig verdriet kleiner.

Hiernaast kan een urn kinderen helpen om het verlies te verwerken en een beter beeld te krijgen van het concept ‘overleden’. Net als bij overleden familieleden, zal de hond niet meer wakker worden.

Maar de kinderen kunnen wel zijn bestaan eren door versieringen bij de urn te leggen en actief met het hun herinneringen bezig te zijn.