Hond heeft de hik

Laatste update: 2 juli 2019
hond heeft de hik

De meeste hondeneigenaren kennen het wel: je hond heeft de hik.

De hik kan schattig of grappig zijn, maar heel soms ook reden tot zorg.

Werkt de honden-hik hetzelfde als bij ons?

En hoe komt je hond er weer vanaf?

In dit artikel gaan we alles uitpluizen over hikken bij de hond.

Hond heeft de hik

Je ziet het niet heel vaak, toch is het net zo normaal als bij mensen. Je hond heeft de hik, en nu?

De hik heeft alles te maken met het diafragma, wat zowel wij als de hond in ons lichaam hebben zitten. Het diafragma, ook wel middenrif genoemd, is een gespierde scheidingswand tussen de buik- en borstholte.

Deze spier is actief betrokken bij de ademhaling. Ook zorgt het ervoor dat de organen niet van de buik- naar de borstholte gedrukt worden.

Alles wat spier is, kan spasmen krijgen. Spasmen zijn ongecontroleerde samentrekkingen. In het geval van het diafragma bestaat er ook een directe verbinding naar het strottenhoofd.

In dit strottenhoofd liggen de stembanden. Wanneer het diafragma een kort, krachtig spasme krijgt, sluit de opening tussen de stembanden compleet. Hierdoor stokt de ademhaling heel even, en ontstaat het typische – hik – geluid.

De hik, officieel gezien “Singultus” genaamd, is een verschijnsel waar we maar weinig van weten. Lichamelijk gezien heeft het geen enkele functie. Ook de oorzaken laten naar zich raden.

Toch heeft Gelukkige Honden enkele mogelijke oorzaken voor je uitgezocht.

Lees ook: Hond hoest

Hond heeft de hik: Mogelijke oorzaken

Het grappige is, dat de honden-hik op een vergelijkbare manier veroorzaakt kan worden als bij mensen. Evenals bij mensenbaby’s, zie je het vaker bij pupjes in de groei.

Ondanks het raadselachtige van de hik, worden er toch wat mogelijke oorzaken naar voren geschoven. Hier zetten we ze even op een rijtje:

  • Groei
  • Geïrriteerde/droge luchtwegen of keel
  • Irritatie van de zenuwen in de middenrif-spieren
  • Pittig of gekruid eten, dit is beter om niet te voeren
  • Schrokken
  • Te snel of te veel eten
  • Te wild spelen
  • Verslikken
  • Voedselallergie of overgevoeligheid

Op zich wijzen deze oorzaken niet op heftige situaties. Toch zijn er momenten wanneer de hik tot een dierenartsbezoek aanspoort. Wanneer is dit het geval?

Hond heeft de hik: Moet ik naar een dierenarts?

Een spasme in het diafragma kan vrij plotseling ontstaan. Naast dat het wat vervelend of verwarrend kan zijn voor je hond, is er meestal gelukkig niks ernstigs aan de hand.

Echter, gaat de hik gepaard met lusteloosheid of braken? Of heeft je hond net wat vreemds ingeslikt, zoals een stukje speelgoed of een takje? Bezoek dan voor de zekerheid een dierenarts.

Hiernaast is het goed om professioneel advies te zoeken wanneer de hik urenlang duurt of vaak terugkeert. Dieren in de groei zijn wat gevoeliger voor de hik, maar het kan wel lastig worden. In dit geval kan de dierenarts wat voorschrijven wanneer de hik te lang duurt.

Hond heeft de hik: Hoe kom je ervan af?

Grappig, de hik. Maar hoe komt je hond er weer vanaf? Dit kan namelijk lastig zijn, omdat gecontroleerd ademhalen door het spasme bemoeilijkt wordt.

Om van de hondenhik af te komen, hebben we de volgende tips:

Drinken

Door wat te drinken, controleer je de beweging van het middenrif wat meer. Laat je hond wat water drinken. Helpt het niet meteen? Probeer het na een kwartiertje nog eens. Misschien was de hik wel te stevig!

Voerbeleid

Krijgt je hond de hik door schrokken? Voer je hond dan meermaal daags kleine porties, of geef hem een bak of bal waar hij de brokken uit moet peuteren. Zo voorkom je verslikken en ingeslikte lucht.

Afleiding

“Wat heb je gisteravond gegeten”?, iedereen herkent deze traditionele hik-vraag.  Afleiding kan soms nog het beste helpen. Het lichaam neemt de controle weer over, wanneer er niet teveel op het spasme gefocust wordt. Ga wandelen of een spelletje doen, mogelijk is de hik dan zo weer voorbij.

Succes!