Zandbak voor honden

Laatste update: 2 juli 2019
zandbak voor honden

Een zandbak voor honden kan de ideale uitkomst zijn voor hondentoilet dichtbij huis.

Maar ook om jullie viervoeters lekker in te laten ravotten!

Wat zijn de voordelen van een eigen zandbak?

En hoe maak je er zelf één?

Gelukkige Honden vertelt jullie alles over de privé zandbak voor je hond.

Een zandbak voor je hond

Een zandbak voor honden kan ontzettend handig zijn. Misschien is jouw hond een echte graver of is een hondentoilet dichtbij ideaal?

Veel mensen hebben vroeger in de zandbak gespeeld toen ze nog klein waren. Lekker graven, zandtaartjes bakken en emmertjes vullen. Uren kunnen onze kleintjes ermee bezig zijn.

Maar veel van onze honden zijn er net zo gek op! Natuurlijk gaat een hond geen middagje emmertjes zitten vullen, maar het losse zand maakt bij de meeste viervoeters wel wat los.

Of ze het gevoel van het zand onder hun poten nu lekker vinden of een graafexpeditie naar Australië plannen.

Het kan wat luxe overkomen, een eigen zandbak voor je hond. Zo groot is de tuin nu ook weer niet! Maar welke voordelen kleven hier voor de eigenaar aan?

Waarom een zandbak voor honden?

Stel, je hebt niet zo’n grote tuin. Waarom zou je dan toch wat ruimte reserveren voor een privé zandbak voor je honden?

Activiteit

Ten eerste geeft een zandbak jouw honden een activiteit waarbij jij ze niet bezig hoeft te houden. Ben je even weg, is het nog geen tijd om te wandelen of wil je gewoon even rustig de krant lezen? Met een zandbak in de tuin zijn de meeste honden wel een tijdje zoet.

Dit is niet alleen leuk voor honden die gek zijn op graven. Veel honden vinden het zand een lekker gevoel en houden wel van een beetje rond rommelen. Vooral als het baasje interessante of lekkere dingen in de zandbak heeft verstopt!

Graven

Ten tweede heeft niet elke hond hobby’s waar het baasje blij van wordt. Sommige honden hebben een passie voor graven: hier, nu en overal. Grote kans dat je nette tuin dit niet overleeft.

Bij het afleren van graven, geeft je de hond het signaal dat hij op een verkeerde plek raaft. Vaak mag het tijdens de wandeling (buiten de tuin) namelijk wel. Daarom is ongewenst gedrag in de tuin afleren het meest succesvol, wanneer je kunt aangeven waar dat gedrag dan wél mag!

Hierbij is het ideaal om een zandbak in de achtertuin te hebben. Niet in het bloemenperk graven, maar wél in je eigen zandbak, hondje! Beloon direct als je hond in de zandbak graaft of uit zichzelf naar de zandbak loopt.

Houd hiernaast de zandbak interessant met verstopte speeltjes en lekkers.

Hondentoilet in de zandbak

Ten derde kan het handig zijn om een specifieke poep- en plasplek te hebben dichtbij huis. Niet alleen jouw fysieke gesteldheid, maar ook die van je hond kan roet in het eten gooien bij jullie routine.

Kan er ineens geen poep- of plasrondje gemaakt worden? Dan kan de hond de zandbak gebruiken als hondentoilet.

Hiervoor moet je hem wel eerst duidelijk maken waar de zandbak voor dient. Maakt hij aanstalten om te poepen of plassen, neem hem dan gelijk mee naar de zandbak. Geef hem de rust om zijn behoefte te doen en beloon daarna direct.

Stopt je hond met zijn behoefte doen? Wacht dan eventjes en probeer het gelijk opnieuw wanneer hij weer aanstalten maakt.

Je leert je hond het makkelijkste zijn behoefte doen wanneer dit op commando staat. Hoe je dit aan je hond leert, lees je in ons artikel Hond leren poepen op commando.

Bij een honden toilet is het belangrijk dat je deze goed schoonhoudt om gezondheidsproblemen te voorkomen. Haal drollen en natte plekke gelijk uit het zand, zeef het zand eens per week en maak de bak vervolgens goed schoon met ontsmettende spray en water.

Zelf een zandbak voor honden maken: Deel 1

Een zandbak voor honden is in alle vormen en maten te verkrijgen. Je kunt namelijk gewoon een kinderzandbak bij de speelgoedwinkel of bouwmarkt kopen. Hiernaast zijn ze niet erg duur.

Wil je een goedkopere oplossing, of eentje die steviger in zijn schoenen staat dan een losse bak? Met de volgende 6 stappen maak je jullie eigen honden zandbak!

We beginnen met Deel 1: De kuil en het zeil.

Stap 1: Graaf een kuil

Kies een plek in de tuin die geschikt is om een kuil van ongeveer 0,5 à 1 meter diep te graven. Laat de wanden schuin, maar niet stijl oplopen. Heb je een hele ondiepe kuil, dan kun je wel voor een steile wand kiezen, mits je geen mini hondenras in huis hebt.

De kuil kun je in een vierkant of cirkel vormgeven, maar ook in een rechthoek. Bij de laatste optie lopen je honden elkaar minder in de weg.

Houd met de afmetingen rekening met de grootte van je honden. Kunnen ze er goed bij? Houd voor de afmetingen minimaal twee hondenlengten aan.

Stap 2: Bedek met zeil

Bedek vervolgens de kuil met stevig afdekzeil. Veel honden graven door tot op de bodem. Dik zeil gaat niet meteen kapot door de nageltjes en zo blijven ze er niet snel in hangen.

Stap 3: Knip gaten

Om het water weg te laten lopen kun je verschillende gaten van ongeveer een centimeter in doorsnee knippen op de bodem van het zeil.

Heb je een hond die doorgraaft tot de bodem, en verder? Overweeg dan een deksel op de zandbak of stenen op de bodem.

Door de gaten kan je hond namelijk blijven hangen met zijn nagels. Hierdoor kan je hond zich bezeren of het zeil kan te ver open scheuren.

Hiervoor kun je het beste platte tegels gebruiken. Laat wat ruimte tussen de stenen zodat het water de gaten kan bereiken.

Zelf een zandbak voor honden maken: Deel 2

Vervolgens gaan we verder naar Deel 2: Het muurtje, de uitgang en het zand.

Stap 4: Bouw muurtje

Laat het zeil over de randen van je zandbak hangen. Vervolgens ga je de rand van de zandbak bouwen. Deze voorkomt dat het zeil in de zandbak zakt of dat al het zand uit de bak gegraven wordt.

Neem voor de rand vierkante, platte stenen. Deze moeten minimaal 30 bij 30 centimeter zijn of groter. Zo kan je hond op de steen stappen zonder te vallen en houdt je stevige constructie rondvliegend zand en wegzakkend zeil tegen.

Twijfel je aan de stevigheid van de constructie? Gebruik dan 2 rijen stenen en cement om deze bij elkaar te houden. Bij de hoogte van je muurtje houd je wederom rekening met de grootte van je honden.

Laat eventueel één deel van de zandbak open, om een uitgang te creëren.

Stap 5: Bouw een trappetje of uitgang

Het is belangrijk om te bedenken hoe je hond na zijn graaffestijn weer uit de zandbak kan komen. Timmer hier een breed, laag trapje voor of gebruik een brede, lange plank. Maak dit eventueel in combinatie met een opening in het muurtje.

Zo kan je hond altijd uit de bak komen, zonder jouw hulp.

Stap 6: Vul met speelzand

Vervolgens ga je de kuil met zand vullen. Hiervoor kun je het beste speelzand van de bouwmarkt gebruiken. Dit is schoon, fijn, gemakkelijk op te ruimen als het droogt en zonder scherpe of klonterige stukjes.

Veel plezier!

Jullie zandbak is klaar, veel plezier!

Controleer de pootjes, ogen en oren van je honden altijd na het spelen in de zandbak en ontdoe ze van achtergebleven zand. Dit voorkomt irritatie, eventuele ontstekingen en een zanderig huis.