Hond vermist – tips om je hond terug te vinden

Laatste update: 2 juli 2019
hond vermist

Het is de nachtmerrie van elke hondeneigenaar: je hond raakt vermist.

De vermissing van je hond kan je wereld op z’n kop zetten.

Je wilt hem zo snel mogelijk weer veilig thuis hebben.

Wat kun je zelf doen bij vermissing?

En welke instanties kun je benaderen, wanneer je hond vermist is?

Misschien wel nog belangrijker: wat kun je doen om vermissing van je hond te voorkomen?

In dit artikel vertellen we jullie hier alles over.

Help! Mijn hond is vermist

Helaas kan het iedereen overkomen: je hond raakt vermist. Het ene moment liep hij nog vlak voor je, het andere is hij verdwenen. Hoe kan dit gebeuren?

Doorgaans spelen de volgende punten een rol bij het vermist raken van een hond:

  1. De hond staat niet voldoende onder appèl
  2. De hond heeft een sterk jachtinstinct
  3. De hond heeft een sterk zwerfinstinct
  4. De hond is ergens van geschrokken
  5. De hond is het baasje of de weg kwijtgeraakt
  6. De hond is door iemand meegenomen

Je ziet dat de opgenoemde punten beginnen met ‘de hond’. Dit betekent echter niet dat alle vermissingen door de hond veroorzaakt worden.

Het kan de viervoeter ook overkomen, wat heel spannend is. Dit kan de zoektocht bemoeilijken: angstige honden laten zich soms niet benaderen.

Wanneer de hond vermist raakt, lijkt het alsof het baasje alle controle over de situatie verloren heeft. Gelukkig is niets minder waar; ook op afstand kun je de situatie beïnvloeden.

Vermoed je dat je hond gestolen is? Schakel dan gelijk de politie in.

Je hond vermist, en nu?

vermiste hond

Je kijkt om je heen en denkt: nee, nu komt hij ècht niet meer terug. Op dit moment is het tijd om keuzes te maken. Hoe krijg je zo snel mogelijk je hond terug? Allereerst vertellen we jullie wat je zelf kunt doen, om de kans op het terugvinden te vergroten.

Locatie van vermissing

Vaak gaan baasjes vlak na de vermissing actief rondlopen, om de hond te zoeken. Toch wordt geadviseerd niet te ver van de plek van vermissing te dwalen. De hond keert namelijk geregeld terug naar de plek waar hij jou voor het laatst gezien heeft.

Blijf dus in de buurt en maak door geluid je locatie kenbaar. Grote kans dat je hond na zijn dolle vijf minuten héél hard naar je op zoek is.

Is je hond al langere tijd vermist? Geef niet op, ze zijn ongelooflijk taai. Leg een naar thuis ruikend speeltje of dekentje op de plek van vermissing, en zet bij het zoeken je auto hier zo dicht mogelijk bij als herkenningspunt.

Thuislocatie

Terwijl jij de plek van vermissing in de gaten houdt, is het fijn als iemand controleert of je hond naar huis gelopen is.

Sommige honden kunnen de plek van vermissing niet terugvinden, en concluderen vervolgens dat thuis een veilige, bekende optie is. Wie weet ligt hij bij de voordeur, terwijl jij nog in het bos rondloopt.

Ben je net verhuisd? Dan bestaat de kans dat je hond terugloopt, of terug wil lopen, naar het oude huis. Neem contact op met de nieuwe bewoners van het huis en buurtbewoners.

Bekende locaties

Naast de thuis controle, is het belangrijk dat iemand de vaste, bekende routes van jullie loopronden gaat nazoeken. Een verdwaalde hond zoekt herkenningspunten, waar dan ook.

Misschien zit hij wel in het park van jullie avondrondje, of bij de parkeerplaats in het bos?

Belangrijke acties

Tijdens het zoeken, vergroot je de kans op terugvinden wanneer je de volgende punten in acht neemt:

  • Blijf vocaal: roep, fluit, ritsel, rammel. Het maakt niet uit wat, als je hond maar kan herkennen waar jij je bevindt.
  • Zoek doelgericht: wanneer jullie beiden als een kip zonder kop rondrennen, loop je elkaar sneller mis.
  • Vraag anderen om hulp: vraag niet alleen je gezin of vrienden om mee te zoeken, maar spreek wandelaars en andere hondeigenaren aan of ze je hond gezien hebben.

Na onderzoek op de plek van vermissing, thuis en bekende wandelroutes heb je de hond nog steeds niet gevonden. Wat is de volgende stap?

Instanties benaderen bij vermissing hond

hond in dierenasiel

Wanneer je de hond na een half uur niet gevonden hebt, kun je ervoor kiezen om instanties in te schakelen.

Is het snel na vermissing donker geworden?

Dan geldt: licht zo snel mogelijk de instanties in. Zoeken in het donker is een stuk lastiger en de kans op ongelukken neemt toe.

De volgende instanties kunnen je helpen bij vermissing:

  • De plaatselijke dierenambulance
    Zij hebben een chipreader in hun bezit en worden gebeld wanneer omstanders een hond zonder baas zien lopen. Hiernaast halen zij overleden dieren op en houden deze tot 3 weken in de koeling, terwijl de eigenaar gezocht wordt.
  • Amivedi
    Dit is een landelijke organisatie die gevonden en vermiste dieren bijhoudt (www.amivedi.nl). Zij staan vaak in nauw contact met de dierenambulances.
  • Dierenasiels in de omgeving
    Dierenasiels vangen onbeheerde huisdieren op, die doorgaans opgehaald zijn door de dierenambulance of vinders.
  • Politie
    Soms raakt een vermiste hond betrokken bij een ongeluk. Hier is de politie vaak van op de hoogte, en kan meer informatie verschaffen over de betrokken hond.
  • Dierenarts
    Wanneer een onbeheerd huisdier een ongeluk heeft gehad, hebben omstanders of de dierenambulance hem soms kunnen vangen. Het dier wordt vervolgens naar de dichtstbijzijnde dierenarts gebracht voor behandeling en controle. Bel alle dierenartsen in de omgeving, een dier kan een behoorlijke afstand afleggen in de tijd dat jij hem zoekt.
  • Dierenbescherming
    Ook de dierenbescherming heeft een pagina waarop gevonden en vermiste dieren opgegeven kunnen worden.
  • Social media
    Honderd paar ogen zien meer dan één. Gebruik social media om de vermissing van je hond onder de aandacht te brengen. Vermeld hierbij altijd de kenmerken van de hond, de plaats van vermissing en contactgegevens. Vertel ook wat je van eventuele vinders verwacht: is de hond benaderbaar, moeten ze hem roepen of met koekjes lokken?
  • Vrijwilligers
    Er zijn groepen vrijwilligers die zich inzetten om vermiste dieren zo snel mogelijk te vinden. Een van de bekendste is “Waar is onze Angel”. Vaak hebben deze groepen een website of Facebookpagina, waarop je de vermiste hond kunt aanmelden. Hiermee win je een enorm netwerk aan liefhebbers of hondeneigenaren die willen uitkijken of meezoeken naar je hond.

Bij de vermissing van angstige honden, kan het helpen voer neer te zetten op bekende plekken of de locatie van vermissing. Probeer deze locaties zoveel mogelijk in de gaten te houden, misschien kun je zo de hond benaderen. Houd er echter rekening mee, dat er ook andere dieren op af kunnen komen!

Is je hond na 24 uur nog steeds vermist? Dan kan het helpen om flyers en posters te verspreiden, om zo het aantal oplettende ogen nog meer te vergroten.

Je kunt informatie bij mensen in de bus doen, of in z’n algemeen verspreiden. Belangrijk is, dat je de informatie plaatst op locaties:

  1. Waar veel mensen komen
  2. Waar hondeneigenaren komen

Denk aan: bushaltes, supermarkten, snackbars, winkelcentra, maar ook hondenscholen, dierenwinkels, populaire honden-uitlaatplaatsen of huis- aan huisbladen.

Vermissing hond voorkomen

hond terugvinden met chip

Het fijnste is natuurlijk, wanneer je nooit in bovenstaande situaties terecht komt. Hier kun je gelukkig zelf meer aan doen dan je denkt! Het begint namelijk met een goed registratie en training.

Hond chippen en registreren

Elke hond die na 1 april 2013 is geboren, moet binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. De chip is een elektronisch plaatje dat onderhuids wordt aangebracht.

Heb je jouw hond niet sinds pup? Controleer dan of hij gechipt is, dit is namelijk verplicht.

Naast het chippen zelf, is de registratie van je dier eigenlijk het belangrijkst. Dit betekent dat je belangrijke informatie bij de landelijke databases zoals Nederlandse Databank Gezelschapsdieren of Databank Honden registreert.

Zo is bekend wie het dier is, waar hij thuishoort en wie zijn eigenaar is.

Wanneer je hond gevonden wordt, kan de chip met een speciale chipreader afgelezen worden. De dierenambulance en dierenarts beschikken doorgaans over zo’n reader. Zij kunnen dus helpen om geregistreerde informatie over de gevonden hond te vinden.

De dierenambulance voert het chipnummer in op chipnummer.nl, waarna gezocht wordt in de landelijke databases.

De dierenarts heeft vaak het chipnummer in de eigen administratie staan, wanneer de hond patiënt bij hem is (geweest).

Contact

Houd contact met de bewoners, hondeneigenaren en wandelaars in de buurt.

Weten zij dat je hond soms neigt naar grandioos wegsprinten? Dan weten ze ook bij wie hij hoort en hoe ze jou bereiken moeten. Zo is je hond binnen een mum van tijd weer terug(gebracht).

Penning of adreskoker

Wanneer je hond een penning of adreskoker met belangrijke gegevens bij zich draagt, kan de eigenaar sneller gevonden worden. Hierdoor is het aflezen van de chip vaak niet nodig.

Hang deze koker of penning aan het tuigje of de halsband en zorg ervoor dat hij niet gemakkelijk los- of opentrilt.

Training

Goed je hond trainen is makkelijker gezegd dan gedaan. De ene hond is namelijk de ander niet. De een loopt vanuit zijn zwerfinstinct ver bij je weg, zoals een geadopteerd zwerfhondje of een husky.

De ander kan zich echter niet bedwingen wanneer hij een fazant ziet oversteken: die móet hij hebben! Dan kun jij op je kop gaan staan met je koekjes en aaitjes, maar de hond komt pas terug wanneer hij “klaar” is.

Toch helpt het om van kleins af aan toe te werken naar de situatie die je het liefste ziet. Eén waarin je hond kan doen wat hij wil, maar gelijk bij je terugkeert indien nodig. Heb je de hond niet sinds pup? Wees dan vanaf het begin af aan duidelijk over de huisregels.

Probeer altijd te achterhalen wat de belangrijkste motivatie is voor je hond. Wil hij luisteren voor koekjes, een bepaald speeltje of een lekkere knuffelbeurt?

Onthoud hierbij: je bent niet alleen op de wereld. Praat met andere hondeneigenaren en neem bij problemen contact op met een gedragstherapeut. Wanneer je de hond zo goed mogelijk probeert te begrijpen, haal je veel meer uit je training.

Veel plezier en veilig thuis!