Je hond laten chippen

Laatste update: 2 juli 2019
hond laten chippen

Heb jij al je hond laten chippen?

Het chippen en correct laten registreren van je hond is niet alleen verplicht, het is ook nog eens super handig!

Door het chippen weten we bijvoorbeeld hoeveel honden er zijn in Nederland.

En heeft je hond de benen genomen? Dan komt het registreren goed van pas.

Door correcte registratie heeft een dierenarts of dierenambulance de gegevens van de hondeneigenaar snel bij de hand.

Zo is je viervoeter in een mum van tijd weer thuis, wat kosten en ellende bespaard zoals een nachtje asiel.

Het nut van je hond laten chippen en registeren

Het is fijn dat dankzij de chip nachtjes asiel en lange vermissing van je hond beperkt worden.

Maar chippen draagt ook bij aan een groter goed. Ga je naar het buitenland?

Dan kan de douane door de registratie zien dat jouw huisdier niet illegaal geïmporteerd is. Op deze manier kan ook malafide hondenhandel voorkomen worden.

Hiernaast kan een dierenarts het chipnummer aan een specifiek dier koppelen, en zo controleren of de inentingen in het hondenpaspoort wel echt bij jouw hond uitgevoerd zijn.

Wat doet de chip van mijn hond?

hondenchip lezer

Een chip is een klein stukje micro-elektronica van zo’n 12 millimeter groot. Dit wordt met behulp van een naald onder de huid van de schouder ingebracht.

Wanneer een automatisch afleesapparaat in de buurt komt, zendt de chip een signaal uit. Het microchip-gedeelte in de chip bevat een registratienummer, wat vervolgens door de lezer afgelezen wordt.

Het registratienummer kan teruggevonden worden in het paspoort van je hond. Ieder dier heeft namelijk een unieke code.

Hiervan wordt een bijpassende sticker in het paspoort geplakt. De code bestaat uit 15 cijfers, waarvan de eerste drie als land-code gelden. Voor Nederland is deze code 528.

Is het paspoort niet bij de hand? Dan kan het registratienummer opgezocht worden in een database, zoals op de websites van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (www.ndg.nl).

Alleen aan de chip heb je niet genoeg! Juiste registratie van je gegevens is verplicht, zodat ze aan het registratienummer van je hond gekoppeld kunnen worden. Zo beperk je langdurige vermissing en is je hond snel weer thuis.

Registratie van je gegevens moeten correct zijn

Zoek je het registratienummer hier op, dan krijg je de gekoppelde gegevens van de eigenaar te zien. Zorg daarom dus altijd dat deze gegevens up-to-date zijn.

Zijn deze verouderd, dan riskeer je namelijk een boete. Ook kan een dierenarts of dierenambulance je snel bereiken wanneer je hond gevonden is of medische hulp nodig heeft.

Geef elke wijziging dus binnen 14 dagen door en registreer jezelf als nieuwe eigenaar binnen 14 dagen na aankoop.

Wanneer moet ik mijn hond laten chippen?

Vanaf 1 april 2013 is het verplicht om iedere nieuwgeboren pup vóór zijn achtste week te chippen en correct te registreren.

Adopteer je een volwassen, ongechipte hond?

Laat hem dan zo snel mogelijk chippen, in ieder geval binnen twee weken na aankomst. Vooral als hij uit het buitenland afkomstig is.

Waar kan ik mijn hond laten chippen?

gechipte hond

Het inbrengen van een chip kan bij de dierenarts geregeld worden, echter zijn er ook andere professionals die hiertoe bevoegd zijn. Meestal zijn deze mensen aangesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Er zijn echter steeds meer particulieren die de chip zelf aanbrengen, let dus op wie hiertoe bevoegd is en of je hond een correcte chip ontvangt.

Het inbrengen van de chip doet maar weinig pijn; je hond voelt een prikje en het is klaar. Meestal schrikken ze wel van het vreemde gevoel, wees daarop bedacht.

De dierenarts rekent vaak de kosten voor de chip, het consult en mogelijk de registratie. Dit laatste is alleen van toepassing wanneer de eigenaar dit zelf niet doet.

Particulieren of andere bevoegden kiezen zelf de prijs, daarom kunnen de kosten nogal variëren. Prijzen tussen de € 15,- en € 50,- zijn bekend.

Is mijn hond gechipt?

Wil je controleren of je hond al gechipt is? Ga dan langs de dierenarts of dierenambulance.

Zij hebben altijd een afleesapparaat in hun bezit, waarmee ze de chip kunnen aflezen. Vanaf de buitenkant is een chip niet of nauwelijks waar te nemen, hij is namelijk maar heel klein.

Houd met het zoeken naar de chip rekening met (lichte) verschuiving. Door de jaren heen kan een chip zich onder de huid verplaatsen.

Zo kan het zijn dat hij niet precies meer op de plek van aanbrengen zit. Een chip blijft echter een heel hondenleven goed: je hoeft ‘m dus niet te vervangen!

In uitzonderlijke gevallen kan de chip wel beschadigen. Laat de werking van de chip dus jaarlijks controleren bij de dierenarts.

Een gechipte hond zwerft niet lang rond!